Anna lapsen uskoa joulupukkiin – 4 yllättävää hyötyä

Tunnetko itsesi petturiksi, kun sepität lapsellesi jälleen uutta valkoista valhetta, jottei totuus joulupukista paljastuisi? Älä turhaan. Totuus ei ole tässä tapauksessa niin tärkeää.

Teksti Piia Sainio
onkä tärkeää että lapsi uskoo joulupukkiin?

Kun kauppakeskuksen joulupukki käyttäytyy tökerösti, äiti yrittää selittää kolmivuotiaalle, että joulupukki on vähän höperö – onhan se jo yli kaksisataavuotias.

Siihen lapsi toteaa kirkkaalla äänellä: ”Äiti, esitteleekö jotkut joulupukkia?”

Eli oliko se näyttelijä? Pakkohan äidin on myöntää, että oli. Mutta saman tien äiti jatkaa tarinaa: Korvatunturilla asuu se oikea joulupukki, joka ei ehdi ihan joka paikkaan. Siksi on näitä ”esittelijöitä”.

Äidille tulee hölmö olo. Miksi ihmeessä valehtelen lapselleni?

– Kyse ei ole valehtelusta. Kyseessä on satu, yhteinen leikki, joka on hyödyksi lapsen kehitykselle, vastaa MLL:n perhekeskustoiminnan päällikkö, lastentarhanopettaja Tarja Satuli-Kukkonen.

Millä tavalla joulupukkitaru sitten hyödyttää lasta? Satuli-Kukkonen listaa neljä asiaa.

1. Lapsi kasvaa vahvaksi

Joulupukki on ehkä tunnetuin satuhahmo länsimaisessa kulttuurissa. Se on myytti, joka on kulkenut sukupolvelta toiselle. Samalla se on lapsen ja aikuisen yhteinen kuvitelma, fantasia, ja juuri sen takia se on lapselle erityisen merkityksellinen. Joulupukkitaru on jaettua iloa.

Mitä enemmän lapsi kokee yhteisiä ilon hetkiä aikuisen kanssa, sitä vahvemmaksi hän kasvaa. Yhteiset hyvät kokemukset aikuisten kanssa luovat lapselle pohjaa ilon ja mielihyvän kokemiselle.

2. Sadut ovat tärkeitä mielenterveydelle

Joulupukki on leikkiä ja kuvitelmaa, satuhahmo. Lapsen näkökulmasta sadut ja mielikuvitus ovat erityisen tärkeitä. Ne ovat aivan välttämättömiä lapsen mielenterveydelle.

3. Kyky kuvitella vaikuttaa älylliseen kehitykseen

Tutkijat ovat siitä puhuneet, että kyky kuvitella on oikeastaan ihmisen tärkein ominaisuus. Kun lapsi puuhastelee jonkin ei-todellisen kanssa, hän oppii ymmärtämään sitä, mikä on todellista ja mikä taas ei. Kyky erottaa kuvitteellinen ja epätodellinen taas liittyy lapsen älylliseen kehitykseen.

4. Listojen tekeminen auttaa unelmoimaan

Lahjalistat ovat tärkeitä, eivät niinkään lahjat. Lapselle on tärkeää, että hän pystyy esittämään toiveita. Lapsi varmasti itsekin ymmärtää, että joulupukille lähetetyt toivelistat ovat kuvitteellisia eivätkä kaikki hänen toiveensa täyty.  Listat auttavat lasta unelmoimaan.

Joskus lapsen on vaikea listata toiveitaan. Silloin aikuinen voi auttaa kyselemällä, mikä lapselle on tärkeää. Mitä lapsi haluaisi jouluna tehdä? Mitkä asiat lapselle muistuvat mieleen edellisestä joulusta? Lapsi ei välttämättä haluakaan tavaraa, vaan hän saattaakin toivoa eniten sitä, että voi viettää aikaa koko perheen kanssa, pelata ja leikkiä yhdessä.

Aikuisten ei siis kannata murehtia ”valehtelusta” vaan nimenomaan ylläpitää joulun tarua ja sillä tavalla vahvistaa lapsen oman mielikuvituksen kehittymistä.

– Ja olisihan se aika surullista, jos ykskaks ruvettaisiin vain puhumaan, ettei joulupukkia ole olemassa. Kyllä se veisi pois yhdessäolon aikaa ja joulun taikaa, Tarja Satuli-Kukkonen toteaa.

Lue myös:

Hyshys! Anna lapsen itse oivaltaa totuus joulupukista
Sitä joulupukkia en unohda. Lapsiperheiden oudoimmat joulupukkikokemukset
Joulutorttu kengässä. Näin lapset piilottavat omaisuuttasi

Kommentit

1 kommenttia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä