Kasvatus 10.08.2017 Päivitetty 26.06.2023

Auta lasta saavuttamaan terve kehonkuva – 8 vinkkiä vanhemmalle

Pienillä asioilla voi olla suuri merkitys lapsen itsetunnon kehittymiselle. Listasimme vinkit, joiden avulla autat lastasi saavuttamaan terveen itsetunnon ja kehonkuvan.

Teksti
Anna Mäkelä
Kuvat
Istockphoto

Jokainen vanhempi varmasti toivoisi, että oma lapsi saisi kasvaa ilman ahdistavia ulkonäköpaineita. Lasta ei voi loputtomiin suojella median ja ulkomaailman asettamilta paineilta, mutta on hyvä muistaa, että tärkeimmän mallin lapsi saa kotoaan, jossa vanhempien puheita ja tekoja tarkkaillaan haukankatseella.

Ennen kuin seuraavan kerran puristat peilin edessä vatsamakkaraasi, lue tästä, millaiset asiat voivat vaikuttaa lapsesi itsetuntoon ja kehonkuvaan.

1. Älä arvostele itseäsi tai muita

Sinulle ei todennäköisesti tulisi mieleesi arvostella lapsesi ulkonäköä tai painoa. Silti löydät itsesi kotisohvalta kommentoimasta julkkisten ja tosi-tv-tähtien lihomista, laihtumista ja epäonnistuneita kauneusleikkauksia. Puhumattakaan siitä, miten armotonta kritiikkiä osaat antaa itsellesi.

Jos käytös kuulostaa tutulta, lopeta se heti. Tällainen ajattelematon puheenparsi opettaa lapselle, että tietynlainen ulkomuoto on arvostelun ja häpeän aihe. Jos huippumallit ja missikandidaatit saavat vanhemmilta haukut, voi lapsen olla vaikea ymmärtää, miten hän kelpaisi omana itsenään.

2. Älä ujostele uikkarissa

Vaikka et kokisi olevasi tänäkään kesänä ”rantakunnossa”, älä anna sen estää sinua viettämästä laatuaikaa lastesi kanssa. Unohda kilojesi kauhistelu ja kehosi vertaaminen muihin, ja nauti vesileikeistä rannalla tai kylpylässä yhdessä lastesi kanssa.

Lapsesi tulee muistamaan hauskat yhteiset hetket, joissa pääosissa ovat nauru, leikit ja yhteinen aika. Sen sijaan hän ei tule muistamaan vatsamakkaroitasi tai muhkuraisia reisiäsi.

3. Varo ruoka- ja laihdutuspuheita

Joulukilot, lomakilot, kesäkilot – lopeta näistä puhuminen tähän paikkaan. Älä myöskään kommentoi ruokien kaloreita tai naureskele, miten suklaa menee suoraan lantiollesi.

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on koko perheen etu, mutta ruokaa ei tule nähdä vihollisena. Tiettyjen ruoka-aineiden kieltäminen tai kauhistelu ei johda terveeseen ruoka- ja kehosuhteeseen. Sen sijaan, että puhuisit ruoan yhteydessä lihomisesta ja laihtumisesta, puhu mieluummin esimerkiksi vitamiineista, jotka antavat virtaa, tai proteiineista, jotka täyttävät vatsan.

4. Kehu taitoja, älä ulkonäköä

Moni saa pienestä asti kuulla ihastelua jostain ulkoisesta ominaisuudesta, kuten pituudesta, hoikkuudesta, kauneudesta tai komeudesta. Kohteliaisuuksia on tietysti mukava antaa ja saada, mutta kiinnitä huomiota kehujen laatuun.

Kehu lasta hänen osaamisestaan, taidoistaan ja vahvuuksistaan. Korosta sitä, mihin lapsi pystyy, sen sijaan että puhuisit siitä, miltä hän näyttää.

Liikuntaharrastus opettaa lasta tuntemaan kehonsa.

Yhteinen liikuntaharrastus vahvistaa lapsen itsetuntoa.

5. Aloittakaa yhteinen liikuntaharrastus

Pyri luomaan lapselle luonnollinen suhde liikuntaan. Koko perheen yhteiset liikunnalliset harrastukset auttavat lasta tuntemaan kehonsa mahdollisuudet ja saamaan onnistumisen kokemuksia, jotka vahvistavat myönteistä kehonkuvaa. Liikkuminen muistuttaa lasta siitä, mihin kroppa on oikeasti tarkoitettu: juoksemiseen, leikkimiseen ja tanssimiseen, ei kenenkään silmien miellyttämiseen.

Perheen yhteisten harrastusten on myös havaittu tukevan lapsen itsetunnon kehitystä. Mikä parasta, harrastaminen myös mahdollistaa yhteistä laatuaikaa perheelle parhaassa tapauksessa vuosien ajaksi.

6. Älä anna kehon asettaa rajoitteita

Muistuta lasta tarpeen tullen siitä, että ulkonäön tai vartalon muodon ei tule antaa rajoittaa omia valintoja. Lapsen ei tarvitse näyttää urheilulliselta harrastaakseen urheilua, eivätkä pituus tai paino määrää, millaisia vaatteita kukin voi pukea päälleen.

Älä siis itsekään sovituskopissa puhise, kuinka vaakaraita lihottaa tai ettei punatukkainen voi pukeutua vaaleanpunaiseen. Kun oman ulkomuodon ei anna asettaa rajoitteita, on siihen helpompi suhtautua lämmöllä.

7. Vietä meikittömiä päiviä

Lapsesta on usein mukavaa katsella äidin meikkaamista. Sellaisena tilanteena se kannattaa pitääkin: mukavana rituaalina, ei pakollisena univormuna.

Lapsen ei tule kasvaa sellaiseen uskoon, ettei kotoa voi poistua ilman ripsiväriä tai meikkivoidetta, joten pidä rohkeasti myös meikittömiä päiviä. Oman ulkonäön hyväksyminen tai rakastaminen on vaikeaa, jos lapsen silmissä täydellinen äitikään ei kelpaa maailmalle muuten kuin laittautuneena.

8. Vältä ulkonäöstä keskustelua

Ulkonäkö ja sen merkitys ovat kuuma puheenaihe niin mediassa kuin kahvipöydissäkin. Mitä jos aiheesta ei tarvitsisikaan puhua niin paljon – jos lainkaan?

Ole sinä lapsellesi se tärkeä järjen ääni, joka muistuttaa, että ulkonäkö on hänessä se kaikista vähiten kiinnostava asia.

Lähteet: Romper.com, Everyday feminism

Lue myös:

Nämä kolme lausetta riittävät – auta lasta kasvattamaan vahva itsetunto

Kirjailija Vera Vala: ”Lapsen itsetunto kasvaa rakkaudesta”

Miten opettaa lapsi kestämään pettymyksiä? Asiantuntija vastaa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X