Kasvatus 19.03.2018 Päivitetty 29.01.2021

Kasvatatko lapsestasi pientä kielikelloa? Juoruilun voi myös ehkäistä

Juoruilu on inhimillinen keino päästä osaksi yhteisöä. Jatkuva lörpöttely on kuitenkin ruma tapa, mutta lapsi ei opi tätä ilman aikuisen apua. Lue, miten estät lasta puhumasta muista pahaa selän takana.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Englantilainen evoluutiopsykologian professori Robin Dunbar katsoo juoruilun olleen läpi historian keino, jonka avulla luomme ystävyyssuhteita. Juoruilu lievittää tutkitusti myös ahdistusta. Emme halua painia mielessämme pyörivän asian kanssa yksin, vaikka kyse olisi salaisuudesta.

Lapsen juoruiluun ei siis kannata suhtautua liian ankarasti. Salaisuuksien supattaminen on yksi tapa, jolla hän harjoittelee sosiaalisuutta.

Älä anna lapsen koukuttua juoruiluun

Juoruiluun pitää puuttua, jos se on jatkuvaa tai siihen liittyy valehtelua tai kiusaamista. Juoruilun luomaan mielihyvään voi koukuttua, jolloin käsitys oikeasta ja väärästä hämärtyy. Pelkkä kieltäminen ei kuitenkaan riitä, vaan lapsi tarvitsee aikuisen esimerkkiä.

Näin ehkäiset lapsen juoruilua:

1.Tarkkaile, miten puhut muista

Lapsi hämmentyy, jos vanhempi toruu häntä juoruilusta, mutta puhuu muista pahaa. Älä tilitä ihmissuhdepulmiasi lapsen aikana, vaan käsittele ne aikuisten kanssa. Älä nimittele ihmisiä ja naura heille selän takana. Älä viljele valheita, jotka kuittaat viattomina.

Olennaisinta ei kuitenkaan ole juoruilun kätkeminen, vaan sen kriittinen tarkastelu. Mieti, oletko luotettava ja lojaali? Jos valehtelet tai juoruat, miksi teet näin? Sinun on helpompi opastaa lasta ja vastata hänen kysymyksiinsä, kun olet sinut oman juoruilusi kanssa ja pyrit siitä eroon.

Keskustele: Onko oikein, että lapsen vanhemmat haukkuvat opettajia?

2. Opeta lapsi arvostamaan ystävyyttä

Luotettavuus on hyvän ihmissuhteen perusta. Lapsi haluaa toimia oikein, kun hänelle opetetaan, miksi ystävyyttä kannattaa vaalia.

Puhu lapselle arvostavasti omista ystävistäsi. Kehu lasta, kun hän kohtelee kaveriaan kauniisti. Selitä vastavuoroisen ystävyyden idea. Ystävä on ihminen, joka auttaa ja on mukava, koska sinä teet hänelle samoin. Ystävistä kannattaa pitää kiinni, koska he lohduttavat ja heidän kanssaan voi leikkiä ja nauraa.

lasten juoruilu

Kivat, muita ilahduttavat salaisuudet ovat eri asia kuin juoruilu. Opeta lapsi kunnioittamaan muiden ihmisten yksityisyyttä.

3. Opeta, mitä yksityisyys tarkoittaa

Lapsi voi ajatella, ettei toisten asioiden kertomisessa ole mitään pahaa, jos asiat pitävät paikkansa. Vaikka lapsen juoruilu ei olisi ilkeää, on tärkeää opettaa, ettei salaisuuksia saa levitellä.

Auta lasta ymmärtämään yksityisyyden tärkeys pohtimalla, millaisia asioita hän ei halua muiden tietävän. Lapsella voi olla vaikkapa mielikuvituskaveri, josta hän ei halua kertoa muille. Miettikää, miltä tuntuisi, jos salaisuus paljastuisi muille. Olo voi olla surullinen, vihainen tai nolostunut.

Keskustele: Lapsi juorusi isovanhemmille meidän riidelleen pahasti

4. Pysy kartalla lapsen kaverisuhteista

Mitä isompi lapsi on, sitä suurempi on hänen oikeutensa yksityisyyteen. Vanhemmalla on kuitenkin oikeus tietää, kenen kanssa lapsi viettää aikaa ja velvollisuus kasvattaa häntä.

Kysele lapselta, kenen kanssa hän leikkii päivähoidossa. Onko joku, jonka kanssa hän ei leiki? Mistä tämä johtuu?

Puutu lasten riitoihin ja kiusaamiseen. Tarkkaile, miten lapsen ystävät käyttäytyvät. Jos kaveri juoruilee, ota juoruilu puheeksi kotona. Korosta ystävyyden ja yksityisyyden tärkeyttä ja käy lapsen kanssa läpi kaveruuden pelisäännöt.

5. Selvitä lasten riidat aikuismaisesti

On luonnollista, että tunteet nousevat pintaan lasten kiusaamistilanteissa. Yritä silti käyttäytyä fiksusti.

Älä hauku toista lasta tai hänen vanhempiaan varsinkaan lapsesi kuullen. Vaadi, että asia selvitetään, ettei kiusaaminen jatku. Kun toimit jämäkästi, mutta asiallisesti, lapsi oppii, että riidat voidaan ratkoa ilman haukkumista.

Kun riita on selvitetty, suuntaa lapsen huomio nykyhetkeen. Jos lapsi jatkaa tilanteen puimista ja haukkuu kaveriaan, selitä, ettei menneitä saa hautoa loputtomasti. Kavereiden kanssa tulee riitoja, mutta sovinnon jälkeen toisesta ei saa puhua pahaa.

Lähteet: Parents, The Telegraph, Very Well Family

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X