Kasvatus 07.09.2018 Päivitetty 29.01.2021

Lapseni on koukussa älylaitteisiin, mitä teen? Asiantuntijan neuvot yleiseen ongelmaan

Lukija on huolissaan lapsensa tabletin käytöstä. Lapsi haluaisi vain katsoa ja pelata, eikä muu tunnu kiinnostavan.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

5-vuotias lapseni haluaisi istua tabletin ääressä koko ajan. Tietenkään hän ei saa tehdä niin, mutta kun kone on piilossa, lapsi ramppaa vähän väliä kysymässä, milloin saa taas katsoa piirrettyjä tai käyttää tabletin pelisovelluksia.

Mietin nyt, onko tämä tilanne, joka on tullut jäädäkseen ja vain pahenee, kun lapsi kasvaa ja saa oman kännykän, vai voisiko lasta jotenkin vielä vieroittaa mobiilimaailmasta. Jos pitäisimme pidemmän tauon, mitä voisimme tarjota tabletin tilalle, ettei homma menisi tappeluksi?

Väestöliiton psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: Ongelmanne on äärimmäisen tavanomainen tänä päivänä. Monesta vanhemmasta tuntuu, että laitteet valtaavat koko lapsen maailman. Mutta niin ne tahtovat vallata meidän aikuistenkin maailman! Ensin kannattaakin huolehtia siitä, että mobiililaitteet eivät täytä omaa arkea. Jos vanhempi alkaa heti aamusta selata mobiililaitetta, se on merkki lapselle, että näin on ok tehdä.

Toki meidän tulee ymmärtää ja samalla näyttää, ettei mobiililaitteen käyttö ole aina pahasta. Jos vanhempi esimerkiksi lukee aamun sanomalehteä älylaitteelta, on hänen hyvä kertoa se lapselle ja laittaa laite heti lukuhetken jälkeen pois.

Yhteiset säännöt älylaitteille

Vanhempina meidän tulee ohjata älylaitteiden käyttöä sekä luoda käytölle turvalliset rajat. Visuaalinen viesti- ja ärsyketulva kuormittaa aivoja ja voi myös koukuttaa. Tämä on erityisen haitallista pienille lapsille.

Perheeseen onkin hyvä luoda jo pienten lasten kanssa yhteiset säännöt ja laitteiden käyttötavat: Pelien ikärajoja noudatetaan. Ruokailut eivät ole laitehetkiä. Ruutuaikaa on rajoitetusti.

Näin lapsi oppii tähänkin asiaan rutiinin, joka helpottaa ruutuaikakeskusteluja. Toki lapsen voi antaa itse valita, mihin hän ruutuaikansa käyttää: katsooko hän piirrettyjä vai käyttääkö sen pelaamiseen. Näin lapsi voi harjoitella valintojen tekemistä.

Tärkeintä tässäkin keskustelussa on muistaa, että lapset kaipaavat ja tarvitsevat vanhemman läsnäoloa ja mukavaa yhdessäoloa arjessa. Pelejä ja leikkejä on hyvä siis olla ilman ruutujakin, ihan perinteisesti yhdessä touhuten.

Mikäli vanhempana alat aidosti huolestua lapsesi tablettikäyttäytymisestä, kunnon älylaitetauko on paikallaan. Mikäli asia jatkuu haasteellisena, kannattaa siitä keskustella neuvolassa tai ottaa tarvittaessa yhteyttä esimerkiksi kasvatus- ja perheneuvolaan. Tällöin vanhempi voi ammattilaisen kanssa pohtia sitä, onko taustalla mahdollisesti jotain asioita, joiden vuoksi lapsi ei osaa leikkiä tai toimia ilman älylaitteita.

väestöliiton psykologi suvi laruPsykoterapeutti Suvi Laru on äiti sekä Väestöliiton Vanhemmuus-tiimin esimies, ja hän vastaa kuukausittain Kaksplus-lehden palstalla lukijakysymyksiin. Julkaisemme vastauksia myös netissä. Lähetä Suville kysymys osoitteeseen kaksplus(a)otava.fi

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X