Kasvatus 19.10.2018 Päivitetty 29.01.2021

Lapsi hätääntyy toruista, miten häntä voisi rohkaista?

Lapset haluavat useimmiten olla kilttejä ja miellyttää vanhempiaan, mutta eihän se keneltäkään aina onnistu. Miten toimia lapsen kanssa, joka menee näissä tilanteissa tolaltaan?

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

4-vuotias tyttäreni on todella kiltti ja haluaa aina käyttäytyä sääntöjen mukaan. Joskus se ei tietenkään onnistu, koska lapset ovat lapsia. Kun sitten ojennamme tytärtämme asiasta, lapsi hätääntyy toruista: hän menee ihan tolaltaan. Meidän pitää olla todella varovaisia näissä tilanteissa. Voisiko lapsen kestokykyä vahvistaa jotenkin, koska kyse ei ole oikeasti vakavista tilanteesta, vai mitä meidän pitää tehdä?

Väestöliiton psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: Teidän lapsenne kanssa vanhemmuudessa voidaan tarvita hieman erilaisia taitoja kuin sellaisen lapsen kanssa, joka haastaa enemmän meitä vanhempia. Vanhempien kannattaa ensinnäkin muistaa kehua lapsen luonteen ja taitojen eri puolia, kuten halua noudattaa sääntöjä. Toisaalta tällaisten ”kilttien” ja ”kuuliaisten” lasten vanhemmat voivat haastaa lapsiaan joskus toimimaan niin, että aina ei kaiken tarvitse mennä juuri oikein.

Voisitte pitää esimerkiksi pyjamapäivän, eli älkää pukeko päällenne normaaleja vaatteita, vaan olkaa ja lökötelkää perheenä! Juoksemista kuralätäkössä taas voi harjoitella niin, että vaatteet varmasti likaantuvat! Askartelussa voi keskittyä tekemään paperisilppua, jota voi ripotella lattialle lumisateena.

Leikkikää siis niin, että lapsen on uskallettava heittäytyä, sotkeakin ja sitten toki lopuksi siivoatte paikat.

Anna lapselle monenlaisia malleja turvallisuudesta

Näissä tilanteissa opetetaan lapselle sitä, että kaikki asiat eivät aina ole niin sanotusti paikallaan ja kunnossa maailmassa, eikä niiden tarvitsekaan olla. Sillä annetaan lapselle malli turvallisesta, erilaisesta tunteiden kokemisesta ja näyttämisestä.

Lapselle on hyvä myös kertoa, että aina välillä ihmiset, niin lapset kuin aikuisetkin, toimivat tai tekevät jotain väärin. Nämä tilanteet voivat tuntua oudoilta ja kurjilta sekä kehossa että mielessä. Häpeä on esimerkiksi tällainen tunne, joka tuntuu vähän kurjalta, mutta siitä pääsee yli.

Itse torumistilanteessa taas vanhemmat voivat keskittyä erityisesti siihen, että tuovat esiin epäkohdat rauhassa, turvalliseen sävyyn. Ei uhkaavasti tai liian kovalla äänellä kieltäen.

Kommentit (1)

Kysymys on ihan hyvä, mutta vastaus pimeältä keskiajalta. Tässä nykypäiväinen vastaus:

Vastoin yleistä harhaluuloa lapsia ei tarvitse torua. Lapsi ei opi mitään positiivista siitä, että kuulee tekevänsä väärin. Sen sijaan on tärkeää rauhallisesti kertoa lapselle mikä on toivottu toimintatapa. Mikäli asia ei puhumalla ja piirtämällä lapselle selkene, voidaan asia jäsentää lapselle tarkemmin. Isomman lapsen kanssa voidaan yhdessä sopia miten tilanteessa toimimista harjoitellaan. Oppimisen kannalta on tärkeää, että lapsi saa palautetta kun hän toimii oikein.

Älkää missään nimessä lähtekö kehumaan ja ylistämään lasta. Se kasvattaa vain suorituspaineita ja on erityisen vahingollista ylitunnollisille lapsille. Suora palaute oikeasta toiminnasta riittää.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X