Lapsi pureskelee kynsiään, miten sen saa loppumaan? ”Ei pahanmakuisia kynsilakkoja”

Onko lapsi alkanut purra kynsiään? Mistä se johtuu ja mitä sille voi vanhempana oikein tehdä – vai tarvitseeko tehdä mitään?

Teksti Kia Toivanen
Kuvat iStock
Lapsi pureskelee kynsiään helposti esimerkiksi jännittävissä tilanteissa – aivan kuten aikuinenkin.

Kynnet eksyvät pienten lasten suuhun helposti. Kun lapsi alkaa pureskella kynsiään, näkee aikuinen helposti punaista – pöpöjä!

Kynsien pureskelua pidetään usein vain huonona tapana, joka saa kynnet näyttämään rumilta. Vanhempi alkaakin helposti vahtia sitä, milloin kynnet löytävät taas tiensä lapsen suuhun, ja se alkaa nopeasti rasittaa koko perhettä.

Kun kieltäminen ei tunnu tehoavan, onko turvauduttava takavuosien klassikkoon, Kynneliin vai onko muita vaihtoehtoja?

Kynsien pureskelu voi olla vain kehitysvaihe

Kun lapsi pureskelee kynsiään, on aikuisen lähdettävä uteliaana pohtimaan sitä, mistä on kyse ja mistä tapa voi johtua, kertoo Väestöliiton Vanhemmuus-tiimin esimies, psykoterapeutti Suvi Laru.

– Kynsien pureskelulle ei ole mitään yksiselitteistä syytä. Aikuisen onkin tärkeää miettiä sitä, missä tilanteissa se tulee esille.

Syitä pureskella kynsiä:

  • opittu tapa (vanhemmilta, muilta läheisiltä, kavereilta tms.)
  • herkkä tuntoaisti, jolloin kynsien alla tuntuu olevan jotakin, mikä ei sinne kuulu
  • oheistoiminto jännittävissä tai stressaavissa tilanteissa
  • oheistoiminto silloin, kun lapsi pohtii jotakin ja on vaipunut ajatuksiinsa

Tapa on pienille lapsille melko tavanomainen, ja voi mennä myös lapsen kasvaessa itsestään ohi.

– Kynsien pureskeluun kannattaa vanhempana suhtautua lähtökohtaisesti rauhassa. Lapset tutkivat omaa kehoaan, ja kynsien pureskelu voi olla osa tätä kehitysvaihetta, Laru toteaa.

Älä syyllistä lasta, vaikka tapa turhauttaisi

Kynsien pureskelu voi olla yleinen oheistoiminto niin lapsille kuin aikuisille esimerkiksi silloin, kun jokin asia jännittää tai stressaa: toinen voi nyplätä vaatetta, toinen laittaa sormet suuhun.

Lasta onkin tärkeää olla nolaamatta tai syyllistämättä tavan vuoksi.

– Lapselle voi aluksi muistuttaa nätisti ja rauhassa, ettei kynsiä pureskella. Jos tapa jatkuu, voi kysyä, onko lapsi itse huomannut pureskelevansa kynsiään, Laru ehdottaa.

Kynnet voivat myös tulehtua, jos niitä puree liikaa. Lasta voi auttaa toteamus siitä, että kynsiin voi alkaa sattua, jos niitä puree poikki.

– Lapsen kanssa kannattaa yhdessä tuumin pohtia, mitä tehdä, jos jännittää, ja keksiä yhdessä muita tapoja jännityksen käsittelyyn.

Miten puhua lapselle kynsien pureskelusta järkevästi?

  1. Juttele asiasta lapselle rauhallisessa tilanteessa. Lasta ei saa nolata tai syyllistää tavastaan muiden ihmisten edessä tai tilanteen ollessa päällä.
  2. Sanoita tilannetta, jos olet huomannut tavan kumpuavan jostakin tietystä asiasta: ”Tiedätkö, joskus me saatetaan kaikki tehdä tällä tavalla silloin, kun jännittää vaikka tavata uusia ihmisiä kerhossa…”
  3. Keksi lapsen kanssa yhdessä muita tapoja toimia tilanteissa, joissa kynnet eksyvät suuhun.
  4. Muistuta lasta, ettei sormia laiteta suuhun, koska silloin pöpöt menevät myös suuhun. Lapselle tulee antaa selkeä peruste sille, miksei kynsiä kannata pureskella.
  5. Jos kynsien pureskelu on hyvin pakonomaista, se voi olla oire myös jostakin muusta, vakavammasta ongelmasta. Jos tilanne pahenee, neuvoa kannattaa kysyä esimerkiksi neuvolasta tai perheneuvolasta.

Kynsien pureskelun estämiseksi löytyy myös pahanmakuisia kynsilakkoja, ja jotkut vanhemmat käyttävät jopa chilijauhetta, mutta niiden puolesta Laru ei liputa.

– Niiden toimivuudesta ei ole selkeää tietoa. Kannustaisin vanhempia auttamaan lastaan oppimaan ja myös muistamaan, että tämäkin on tapakasvatusta.

Kun vanhempi huomaa lapsen pureskelevan kynsiään, aikuinen helposti turhautuu ja haluaisi saada tavan loppumaan mahdollisimman nopeasti.

Aikuisen ei tulisi kuitenkaan yrittää lopettaa pureskelua kovin ottein.

– Tavasta kannattaa olla enemmänkin utelias, sillä lapsi ahdistuu itse jos huomaa, että tilanne vaivaa aikuista. Tavalle täytyy luoda muita vaihtoehtoja, ja siitä pyritään yhdessä pois auttamalla lasta, Laru summaa.

Keskustele: Millä eroon kynsien pureskelusta?

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä