Maapallo ei kestä kulutustamme – 8 tapaa, joilla opetat lapselle ympäristökasvatusta

Maapallo ei kestä ylikulutustamme loputtomiin — meillä vanhemmilla on tärkeä tehtävä opettaa kaiken muun ohella myös luonnonsuojelua lapsillemme. Näillä vinkeillä ympäristökasvatus onnistuu.

Teksti Maria Soininen
Kuvat iStock
kierrätys
Opeta lapsi pienestä pitäen kierrättämään, niin hän osaa sen luonnostaan aikuisena.

Tietääkö lapsesi, minne roskat päätyvät? Miksi esimerkiksi pahvit, lasit ja metallit kannattaa kierrättää? Miksi kirpputoreja on olemassa? Ekologisen elämäntavan taustalla on ymmärrys siitä, että luontoa kunnioitetaan eikä kuluteta turhaan. Ympäristökasvatuksessa lapselle opetetaan tähän liittyviä arvoja, asenteita ja toimintatapoja. Koska elämää ohjaavat arvot opitaan jo lapsuudessa, ympäristökasvatus on tärkeä aloittaa tarpeeksi aikaisin.

Ympäristökasvatuksen kulmakivenä ovat yhdessä tekeminen, oivaltaminen ja tutkiminen. Ota lapsi mukaan kierrätyskeskukseen, opeta hänet kierrättämään ja näytä, miten vanhat paidat pääsevät uusiokäyttöön siivousliinoina. Seuraavassa 8 vinkkiä, joiden avulla herättelet lasta pohtimaan toimintaansa ja ja siirrät ympäristökasvatuksen idean käytäntöön:

1. Puhetta luonnosta

Keskustelkaa ympäristöstä ja luonnonsuojelusta yhdessä lapselle ymmärrettävällä tavalla. Havainnollista ja konkretisoi luennoimisen sijasta. Selitä, mitä kierrätys, ympäristö, säästäväisyys ja tuhlaaminen tarkoittavat. Miksi kannattaa kierrättää? Miksi on harmi, jos ruokaa täytyy laittaa roskiin? Onko kotona joitain sähkölaitteita päällä, vaikkei kukaan käytä niitä?

2. Pidetään huolta

Lasta kannattaa myös muistuttaa siitä, että tavarat kestävät kauemmin, kun viitsii myös huolehtia niistä. Aina ei tarvitse ostaa uutta, ja rikkoutuneen lelun voi opetella korjaamaan. Opeta lapsi viemään tavarat niille kuuluville paikoille, kun niitä ei käytetä.

Vinkki! Johdata keskustelua esimerkiksi seuraavilla kysymyksillä:

Onko jokin tavara mennyt rikki lähiaikoina? Miksi se meni rikki?
Minkälaiset tavarat menevät helposti rikki? Minkälaiset kestävät?
Miten voit auttaa tavaroita kestämään pidempään?
Mitä tavaroita voi korjata? Mitä tavaroita kotona on korjattu?

3. Kierrätystä yhdessä

Kierrätys ja jätteiden lajittelu on keskeinen keino säästää luonnonvaroja. Onneksi se on tehty nykypäivänä helpoksi, ja jokaisesta taloyhtiöstä löytyy erilliset laarit pahville, paperille, sekajätteelle, metallille ja lasille. Muista ottaa lapsi mukaan seuraavalle roskienvientireissulle! Osaisiko hän laittaa mainoslehtiset oikeaan kierrätysastiaan? Entä lasitölkkien kannet?

kierrätys

Lapselle kannattaa opettaa kierrätyksen idea jo pienenä.

4. Ostoskierros kirppiksellä

”Äiti, mä haluun tän ja tän ja tän kans.” Ehdota lapselle, että hän saa valita seuraavan leluhankinnan aivan itse, jos hän löytää sen kirpputorilta. Löytyisikö tulevan kesän pihalelut vaikka viikonlopun kirppistapahtumasta?

5. Veden valtiaaksi

Veden lämmittäminen kuluttaa paljon maapallon energiavarastoja. Lämmintä vettä kuluu etenkin peseytymiseen. Lapsen kassa kannattaa yhdessä katsoa, kuinka paljon esimerkiksi käsien pesuun kuluukaan vettä. Laittakaa lavuaariin tulppa kiinni pesun ajaksi, niin näette kertyneen veden.

Vinkki! Opetelkaa ekologinen käsienpesutapa: käsien kastelu, saippuointi hana kiinni ja lopuksi reipas huuhtelu.

6. Happy meal ja yksi puistoretki, kiitos

Useat muovimateriaalit eivät hajoa luonnossa, joten niiden kierrättäminen on vaikeaa. Kotitalouksien muovijäte päätyykin yleensä kaatopaikalle. Pohtikaa keinoja, miten voisitte osaltanne vähentää muovinkulutusta. Lapsen muovilelujen määrään on hyvä kiinnittää huomiota ja miettiä yhdessä, tarvitseeko lapsi todella kaikkia tavaroitaan. Voisiko esimerkiksi pikaruokalan lastenannoksen lelun korvata vaikka lupauksella yhteisestä retkestä – muovilelu jää tiskille, mutta te menette hampurilaisaterian jälkeen leffaan tai aivan uuteen leikkipuistoon! Tehkää reissu auton sijasta bussilla tai junalla, niin säästyy polttoainetta ja tulee vähemmän pakokaasupäästöjä.

kierrätys

Luonnossa liikkuminen kannattaa.

7. Tee-se-itse -lelut

Lapsille kelpaa leluksi mikä tahansa, kunnes heille opetetaan, että lelut ovat niitä, joilla leikitään. Aikuisen ei kannata liikaa rajoittaa sitä, millä lapsi leikkii — hänelle on myös hyvä antaa vapaat kädet askartelun suhteen. Jos servetti on lapsesi mielestä täydellisen värinen, tuunatkaa siitä yhdessä mekko barbille. Itse tekeminen tuottaa iloa ja onnistumisen tunnetta, ja opettaa lasta kierrättämisen ja tuunauksen salohiin.

Vinkki! Etsikää kodin kaapeista ja varastoista käyttämättömiä tavaroita, kuten vaatteita, purkkeja ja koristeita, ja keksikää niille uusi käyttötapa. Kumpi keksii uusia tapoja enemmän?

8. Retkelle mars

Ympäristökasvatuksen kulmakivi on luonnossa retkeily. Se ei välttämättä tarkoita telttamajoitusta keskellä erämaata, vaan jo pelkkä kauppareissu eri tietä pitkin tuo pienelle lapselle retken ja seikkailun tuntua. Kiinnostus ympäristöön ja sen suojeluun syntyy, kun lapsi näkee itse, mitä luonto pitää sisällään. Tutkikaa kasveja, maassa lyllertäviä hyönteisiä, eläinten jälkiä ja puiden oksia. Miltä erilaiset pinnat tuntuvat? Tunnistatteko, mistä kasvista tai eläimestä on kyse?

Lähteet: WWF:n materiaalipankki

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä