Kasvatus 14.04.2018 Päivitetty 14.12.2021

Maapallo ei kestä kulutustamme – 8 tapaa, joilla opetat lapselle ympäristökasvatusta

Maapallo ei kestä ylikulutustamme loputtomiin — meillä vanhemmilla on tärkeä tehtävä opettaa kaiken muun ohella myös luonnonsuojelua lapsillemme. Näillä vinkeillä ympäristökasvatus onnistuu.

Teksti
Maria Soininen
Kuvat
iStock

Ympäristökasvatus on yhä tärkeämpää. Tietääkö lapsesi, minne roskat päätyvät? Miksi esimerkiksi pahvit, lasit ja metallit kannattaa kierrättää? Miksi kirpputoreja on olemassa?

Ekologisen elämäntavan taustalla on ymmärrys siitä, että luontoa kunnioitetaan eikä kuluteta turhaan. Ympäristökasvatuksessa lapselle opetetaan tähän liittyviä arvoja, asenteita ja toimintatapoja. Koska elämää ohjaavat arvot opitaan jo lapsuudessa, ympäristökasvatus on tärkeä aloittaa tarpeeksi aikaisin.

Ympäristökasvatus koostuu yhdessä tekemisestä, oivaltamisesta ja tutkimisesta. Ota lapsi mukaan kierrätyskeskukseen, opeta hänet kierrättämään ja näytä, miten vanhat paidat pääsevät uusiokäyttöön siivousliinoina. Koostimme 8 vinkkiä, joiden avulla herättelet lasta pohtimaan toimintaansa ja ja siirrät ympäristökasvatuksen idean käytäntöön:

1. Puhetta luonnosta

Keskustelkaa ympäristöstä ja luonnonsuojelusta yhdessä lapselle ymmärrettävällä tavalla. Havainnollista ja konkretisoi luennoimisen sijasta. Selitä, mitä kierrätys, ympäristö, säästäväisyys ja tuhlaaminen tarkoittavat.

Miksi kannattaa kierrättää? Miksi on harmi, jos ruokaa täytyy laittaa roskiin? Onko kotona joitain sähkölaitteita päällä, vaikkei kukaan käytä niitä?

2. Pidetään huolta

Lasta kannattaa myös muistuttaa siitä, että tavarat kestävät kauemmin, kun viitsii myös huolehtia niistä. Aina ei tarvitse ostaa uutta, ja rikkoutuneen lelun voi opetella korjaamaan. Opeta lapsi viemään tavarat niille kuuluville paikoille, kun niitä ei käytetä. Ympäristökasvatus auttaa lasta hahmottamaan huolenpidon tärkeyden.

3. Kierrätystä yhdessä

Kierrätys ja jätteiden lajittelu on keskeinen keino säästää luonnonvaroja.

Onneksi se on tehty nykypäivänä helpoksi, ja jokaisesta taloyhtiöstä löytyy erilliset laarit pahville, paperille, sekajätteelle, metallille ja lasille sekä osasta myös muoville.

Muista ottaa lapsi mukaan seuraavalle roskienvientireissulle! Osaisiko hän laittaa mainoslehtiset oikeaan kierrätysastiaan? Entä lasitölkkien kannet?

kierrätys

Ympäristökasvatus on tärkeää ja lapselle kannattaakin opettaa kierrätyksen idea jo pienenä.

4. Ympäristökasvatus: ostoskierros kirppiksellä

”Äiti, mä haluun tän ja tän ja tän kans.” Ehdota lapselle, että hän saa valita seuraavan leluhankinnan aivan itse, jos hän löytää sen kirpputorilta. Löytyisikö tulevan kesän pihalelut vaikka viikonlopun kirppistapahtumasta? Ympäristökasvatus lähtee konkreettisista toimista.

5. Veden valtiaaksi

Veden lämmittäminen kuluttaa paljon maapallon energiavarastoja. Lämmintä vettä kuluu etenkin peseytymiseen. Lapsen kassa kannattaa yhdessä katsoa, kuinka paljon esimerkiksi käsien pesuun kuluukaan vettä. Laittakaa lavuaariin tulppa kiinni pesun ajaksi, niin näette kertyneen veden.

6. Happy meal ja yksi puistoretki, kiitos

Useat muovimateriaalit eivät hajoa luonnossa, ja niiden kierrätysmahdollisuuksiin on herätty vasta lähivuosina.

Pohtikaa keinoja, miten voisitte osaltanne vähentää muovinkulutusta. Lapsen muovilelujen määrään on hyvä kiinnittää huomiota ja miettiä yhdessä, tarvitseeko lapsi todella kaikkia tavaroitaan. Voisiko esimerkiksi pikaruokalan lastenannoksen lelun korvata vaikka lupauksella yhteisestä retkestä – muovilelu jää tiskille, mutta te menette hampurilaisaterian jälkeen leffaan tai aivan uuteen leikkipuistoon!

Tehkää reissu auton sijasta bussilla tai junalla, niin säästyy polttoainetta ja tulee vähemmän pakokaasupäästöjä.

kierrätys

Luonnossa liikkuminen kannattaa.

7. Tee-se-itse -lelut

Lapsille kelpaa leluksi mikä tahansa, kunnes heille opetetaan, että lelut ovat niitä, joilla leikitään. Aikuisen ei kannata liikaa rajoittaa sitä, millä lapsi leikkii — hänelle on myös hyvä antaa vapaat kädet askartelun suhteen.

Jos servetti on lapsesi mielestä täydellisen värinen, tuunatkaa siitä yhdessä mekko barbille. Itse tekeminen tuottaa iloa ja onnistumisen tunnetta, ja opettaa lasta kierrättämisen ja tuunauksen salohiin.

8. Retkelle mars

Ympäristökasvatuksen kulmakivi on luonnossa retkeily. Se ei välttämättä tarkoita telttamajoitusta keskellä erämaata, vaan jo pelkkä kauppareissu eri tietä pitkin tuo pienelle lapselle retken ja seikkailun tuntua.

Kiinnostus ympäristöön ja sen suojeluun syntyy, kun lapsi näkee itse, mitä luonto pitää sisällään. Tutkikaa kasveja, maassa lyllertäviä hyönteisiä, eläinten jälkiä ja puiden oksia. Miltä erilaiset pinnat tuntuvat? Tunnistatteko, mistä kasvista tai eläimestä on kyse?

Lähteet: WWF:n materiaalipankki

Päivitetty 14.12.2021. Lisätty tietoa muovin kierrätyksestä.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X