Kasvatus 21.09.2018 Päivitetty 29.01.2021

Mieheni on ankara kasvattaja, minä en – onko tästä haittaa lapsille? Asiantuntija vastaa

Lukija on huolissaan siitä, kuinka erilaiset kasvatustyylit hänellä on miehensä kanssa. Voiko siitä olla haittaa lapsille? Väestiliiton psykoterapeutti Suvi Laru vastaa huoleen.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Olen huolissani siitä, että puhumme mieheni kanssa lapsille todella eri tavoin. Meillä on 4-vuotias poika ja 7-vuotias tyttö. Minä yritän olla rakentava ja perustella asiat niin kuin tekisin aikuisillekin, mutta mieheni tapa on komentava, joskus jopa hieman armeijamainen.
Lapsemme hakeutuvat tämän takia usein minun luokseni, koska olen se niin sanotusti kiltimpi vanhempi. Olen yrittänyt jutella tästä mieheni kanssa, mutta hän ei näe tilanteessa ongelmaa. Onko näin erilaisista kasvatustyyleistä haittaa lapsille?

Väestöliiton psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: Vanhempina meidän on tärkeä keskustella erilaisista kasvatustavoista. Nämä keskustelut tulisi käydä kahdestaan, ei lasten kuullen. Jos perheessä on kaksi vanhempaa, se tarkoittaa, että lapsia kasvattaa taustoiltaan ja temperamenteiltaan kaksi erilaista ihmistä. On tärkeää kunnioittaa kummankin omanlaista vanhemmuutta.

Erilaisuus ok, kunhan lapsi kokee olevansa turvassa

Erilaisissa kasvatus- ja puhetyyleissä olennaisinta on pohtia, miltä tilanteet tuntuvat lapsen kannalta. Onko aikuinen toiminnassaan pelottava? Vai onko aikuinen turvallinen, mutta puhe- ja käyttäytymistyyliltään vain erilainen kuin toinen?
Jos ei ole huolta siitä, että toisen vanhemman toimintatapa olisi lapsille vahingollinen, lapset eivät välttämättä aidosti kärsi tilanteesta. Mikäli lapset selkeästi pelkäävät tai jännittävät toista vanhempaa, tulee toinen vanhempi saada ymmärtämään tilanne. Joskus tämä voi vaatia ulkopuolistakin keskusteluapua.
Vanhemmilla olisi hyvä olla yhteisiä linjoja kasvatuksessa. Mikäli näin ei ole, lapset voivat pyytää asioita helpommin toiselta vanhemmalta. Tällaiset tilanteet voivat heikentää toisen vanhemman vanhemmuuden kokemuksia. Vanhempien tulisi pyrkiä tukemaan toistensa vanhemmuutta.

väestöliiton psykologi suvi laruPsykoterapeutti Suvi Laru on äiti sekä Väestöliiton Vanhemmuus-tiimin esimies, ja hän vastaa kuukausittain Kaksplus-lehden palstalla lukijakysymyksiin. Julkaisemme vastauksia myös netissä. Lähetä Suville kysymys osoitteeseen kaksplus(a)otava.fi

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X