Kasvatus 19.8.2016
TEKSTI Janica Brander
KUVAT iStock

Mitä tehdä, kun oma lapsi kiusaa? Näin lopetat kiusaamisen

Oman lapsen paljastuminen kiusaajaksi on vanhemmalle sokki. Miksi lapsi kiusaa, ja miten häiriökäyttäytymisen saa loppumaan? Vanhemmat voivat vaikuttaa omalla esimerkillään lapsen käytökseen. Joskus kiusaava lapsi tarvitsee kuitenkin ammattiapua.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kun oma lapsi paljastuu kiusaajaksi, vanhemman ensimmäisiä tunteita ovat järkytys, epäusko ja pettymys. Jos lapsi käyttäytyy kotona kuin enkeli, on vaikea ymmärtää, miksi hän kiusaa muita.

Vanhempi voi ottaa kiusaamissyytökset loukkauksena itseään ja kasvatustyyliään kohtaan. Pahimmillaan aikuinen kieltää tapahtuneen ja puolustelee lastaan, koska yrittää puolustella itseään. Vanhempi ei kuitenkaan saa sulkea silmiään kiusaamiselta säilyttääkseen omat kasvonsa.

Jokainen kiusaamistapaus on yksilöllinen, eikä kiusaamiseen ole aina yhtä selkeää syytä. Kiusaaja voi olla itsekin kiusattu, tai hän on voinut oppia aggressiivisen käytöksen kotoaan. Kiusaaminen voi johtua myös lapsen kehittymättömistä vuorovaikutustaidoista.

Lue myös: Kiusataanko lasta päiväkodissa? Tarkkaile näitä merkkejä

Keskustele: Poikani kiusaa kaverinsa kanssa muita eskarissa, apua!

Miksi lapsi kiusaa?

  • Kiusaaminen voi olla keino saada suosiota. Jos kaverit kannustavat kiusaajaa, kiusaamisesta voi tulla hänelle palkitseva leikki.
  • Lapsi voi itse olla kiusattu. Hän voi purkaa kiusaamisella pahaa oloaan ja yrittää kääntää oman kiusaajansa huomion muualle.
  • Pomottaminen voi kertoa lapsen pakonomaisesta tarpeesta kontrolloida muita.
  • Väkivalta ja haukkuminen voivat olla perheessä opittuja toimintatapoja.
  • Kiusaaminen voi olla reaktio vaikeisiin kotioloihin tai traumaattiseen tapahtumaan.
  • Jos vanhemmat eivät anna lapselle huomiota eivätkä aseta hänelle rajoja, hän voi hakea niitä äärimmäisellä tavalla kiusaamalla muita.
  • Kiusaaminen voi kertoa puutteellisista empatiataidoista. Lapsi miettii vain omia tarpeitaan ja haluaa toteuttaa ne vaikka muiden kustannuksella.
  • Voimakas aggressiivisuus ja tunnekylmyys voivat olla persoonallisuushäiriön piirteitä. Psykopatiaksi kutsuttu häiriö johtuu perimästä ja kasvuympäristöstä. Se ilmenee jo lapsuudessa, usein kiusaamisena ja manipulointina.

Kiusaamisen kitkeminen lähtee aikuisista

Vaikka kiusaamisen aiheuttama järkytys ei tunnu mukavalta, se kertoo, että suhtaudut tapahtuneeseen vakavasti. Tämä on hyvä merkki, sillä lasten kiusaaminen on aikuisten asia. Se voidaan lopettaa vain, jos vanhemmat myöntävät lapsensa teot ja sitoutuvat kiusaamisen kitkemiseen.

Joskus kiusaamisen taustalla on lapsen kehitys- tai mielenterveysongelmia, joihin tarvitaan terapia-apua. Häiriköinti voi olla myös lapsen hätähuuto vaikeassa perhetilanteessa. Kiusaamisen lopettaminen vaatii joskus aikuisilta heidän omien, rankkojen ongelmiensa kohtaamista.

Keskustele: Sinä vanhempi, jonka lapsi kiusaa, miten suhtaudut tilanteeseen?

Lue myös: Armi Toivanen: ”Koulukiusaaminen vaikuttaa vieläkin itsetuntooni”

Toimi näin, kun lapsesi kiusaa:

1. Suhtaudu tilanteeseen vakavasti

Yritä pysyä rauhallisena. Kuuntele oman lapsesi, kiusatun, hänen vanhempiensa ja muiden osallisten, kuten kavereiden ja opettajien näkökulmat. Älä syyttele, hauku tai hyökkää.

Näytä lapsellesi, ettet paina tapahtunutta villaisella. Kerro muille aikuisille, ettet hyväksy kiusaamista, mutta tee myös selväksi, ettei sinun tai lapsesi haukkuminen ole asiallista.

2. Varmista, että lapsi pyytää anteeksi

Käske lapsen pyytää anteeksi kiusatulta. Varmista, että hän ei sano vain ”anteeksi”, vaan ”anteeksi, että löin sinua” tai ”anteeksi, että varastin pyöräsi”.

3. Opeta lapselle empatiaa

Anteeksipyynnöt ja rangaistukset ovat tehottomia, jos lapsi ei ymmärrä kiusanneensa tai ei tunne katumusta. Aikuisen on opetettava lasta ottamaan teoistaan myös emotionaalinen vastuu.

Opeta lasta asettumaan toisen rooliin. Käske hänen kuvitella, miltä hänestä tuntuisi, jos joku kiusaisi häntä samalla tavalla. Kysy lapselta harjoituksen jälkeen, ymmärtääkö hän, miten pahalta toisesta tuntuu, ja että hän teki väärin.

4. Selvitä kiusaamisen syy ja hae apua

Puhu kiusaamisesta lapsen kanssa, vaikka hän välttelisi aihetta. Kysy, ahdistaako jokin lasta tai kiusataanko häntä itseään. Selvitä, kenen kanssa hän viettää aikaansa ja miten kaveripiirissä käyttäydytään. Onko kiusaaminen normaali tapa saada suosiota porukassa?

Tarkastele rehellisesti myös kotinne ilmapiiriä ja lapsesi käyttäytymistä. Onko perheessänne ongelmia, joita pitäisi ratkoa ammattilaisen avulla? Tarvitseeko lapsi toimintaterapeutin tai psykologin apua?

Jos lapsen puheen kehitys tai sosiaaliset taidot ovat viivästyneet, hän voi ratkoa turhautumisensa aggressiivisuudella. Jos lapsen käytös on erittäin väkivaltaista ja tunnekylmää, siihen on puututtava välittömästi.

5. Ole hyvä roolimalli

Lapsen on vaikea lopettaa kiusaamista, jos haukkuminen, alistaminen ja nolaaminen ovat perheessänne normaalia käytöstä. Hän ei suhtaudu kiusaamiseen vakavasti, jos vanhemmat ohittavat tapahtuneen tai haukkuvat kiusatun vanhempia.

Mieti, miten perheessänne kommunikoidaan. Älä huuda, syyllistä tai nälvi. Opettele käyttäytymään muita kohtaan arvostavasti ja rauhallisesti. Pyydä mokiasi anteeksi lapsen nähden. Kehu lasta, kun hän ottaa muut huomioon ja käyttäytyy kauniisti.

Lähteet: Huffington Post, Kids Health, PBS Parents, Terveyskirjasto

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: