Lapsen kehitys 17.07.2017 Päivitetty 26.06.2023

Miten herkkä poika pärjää päiväkodissa? Lue psykoterapeutin vastaus

Lapsen herkkyys voi saada vanhemmat miettimään, joutuuko hän kiusatuksi päiväkodissa. Psykoterapeutti muistuttaa, ettei herkkyys ole huono ominaisuus.

Teksti
Toimitus

Kysymys: ”Kolmevuotias poikani on superherkkä, ja hän itkee helposti ja pahoittaa mielensä, jos joudun nuhtelemaan häntä jostakin. Välillä olen ymmälläni hänen kanssaan ja pelkään, että hän joutuu päiväkodissa kiusatuksi herkkyytensä takia. Miten herkkyyden saisi käännettyä vahvuudeksi?”

Kuinka herkkä lapsi sopeutuu päivähoitoon? Psykoterapeutti neuvoo.

Kuinka herkkä lapsi sopeutuu päivähoitoon? Psykoterapeutti neuvoo.

Psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: Nykymaailmassa korostetaan paljon touhukkuutta, eloisuutta ja ulospäinsuuntautuneisuutta. Herkkyys voidaan joskus nähdä haasteellisena tai jopa ei-toivottuna ominaisuutena. Onko se näin?

Jokaisen lapsen temperamentti on omanlaisensa. Toiset lapset ovat herkempiä luonteenpiirteiltään, toiset lapset eivät koe asioita aina niin vahvasti. Kumpikaan näistä ei ole toisiaan parempi tai huonompi ominaisuus.

Nämä piirteet eivät myöskään ole millään lailla sukupuoleen sidottuja. Tytöt voivat olla rämäpäisiä ja rohkeita uskalikkoja ja pojat voivat olla herkkiä, ujoja ja estyneempiä.

Kerro avoimesti lapsestasi

Päivähoidossa kannattaa aina avoimesti jutella hoitajien kanssa lapsen luonteesta, taidoista ja kehittämisen kohdista sekä jokapäiväisestä arjen sujumisesta. Näitä keskusteluja ja vuorovaikutusta tulee muistaa ylläpitää koko ajan, ei vaan kertaluonteisissa keskusteluissa.

Lasten kanssa kannattaa myös jutella siitä, että jotkut asiat ovat toisille helpompia ja jotkut hankalampia. Lapsen kanssa kannattaa myös harjoitella ja pohtia yhdessä sitä, kuinka tulee toimia esimerkiksi pettymystilanteissa.

Lapsen ystävyyssuhteita kannattaa vanhempana tukea myös päivähoidon ulkopuolella. Näin aikuisetkin pääsevät tutustumaan toisiinsa, ja lapset voivat leikkiä yhdessä muuallakin kuin päivähoidossa. Tämä voi edesauttaa hyvää vuorovaikutusta lasten välillä ja estää myös mahdollisten kiusaamistilanteiden muotoutumista.

Psykoterapeutti Suvi Laru on äiti sekä Väestöliiton Vanhemmuus-tiimin esimies, ja hän vastaa kuukausittain Kaksplus-lehden palstalla lukijakysymyksiin. Julkaisemme vastauksia myös netissä. Lähetä Suville kysymys osoitteeseen kaksplus(a)otavamedia.fi.

Lue myös nämä Suvin vastaukset:

”Vauvan hoidosta tulee miehen kanssa kiistaa” – asiantuntija neuvoo, miten kasvattaa sovussa
”Vartaloni on pilalla raskauden jälkeen” – lue psykoterapeutin neuvot itsensä hyväksymiseen
Onko lapsen kanssa pakko leikkiä?
Miten jaan aikani tasapuolisesti lasten kesken?
Onko vuoroviikkoasuminen hyvä idea ihan pienille?
Miten saan takaisin mieheni huomion?
Onko lapsi ujo vai mustasukkainen – miksi hän roikkuu jatkuvasti äidissä?
Satuttaako lapsesta saamasi palaute?
Aiheuttaako kasvatus teillä riitoja? 

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X