Kasvatus 06.08.2017 Päivitetty 13.08.2019

Miten jaksaisin vilkkaan lapsen kanssa? Psykoterapeutti neuvoo

Kuinka pysyä vilkkaan lapsen perässä ja pitää mieli positiivisena, kun koko ajan pitää olla komentamassa?

Teksti
Toimitus
Kuvat
Paula Kukkonen / Otavamedia

Kysymys: Lapseni on äärimmäisen vilkas, ja häntä on vaikea saada pysymään aloillaan. Minusta tuntuu, etten välillä kerta kaikkiaan pysy hänen perässään, ja olen välillä turhankin äkäinen kasvattaja, kun en vain jaksa sitä nelivuotiaan loputonta juoksemista ja touhottamista. Kuinka saisin poikani vähän rauhoittumaan, vaikka jonkin leikin varjolla?

Miten kasvattaa villiä lasta positiivisessa hengessä?

Miten kasvattaa villiä lasta positiivisessa hengessä?

Psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: Teillä on perheessä lapsi, joka saa paljon aikaiseksi, on toimelias ja tehokas ja mahdollisesti idearikas ja touhukas! Tulevaisuudessa tällaiset piirteet voivat luoda yhteiskuntaan erittäin tuottavia aikuisia ja työntekijöitä! Vanhempana lapsen nopeatempoisuus voi kuitenkin välillä tuntua äärimmäisen haastavalta. Näin on etenkin silloin, jos lapsen temperamentti on hyvin erilainen kuin aikuisen oma temperamentti.

Meidän tulee vanhempina muistaa, että lapsi on omanlaisensa ja tarvitsee touhua, ja hänen kehonsa voi tarvita monenlaisia aistikokemuksia. Oleellista onkin, että me aikuiset osaamme hyväksyä lapsemme juuri sellaisina kuin he ovat.

Nopeatempoiselle lapselle tulee mahdollistaa ympäristössään liikettä joka päivä, mutta toki myös lepoa ja rauhoittumista. Harrastuksissa ja perheen touhuissa kannattaa huolehtia siitä, että lapsi saa eri aisteilleen tukea.

Uinti ja erilaiset liikunnalliset leikit ja touhuja tarjoavat ulkoleikkipaikat tarjoavat näin kesäaikaan mukavaa perheen yhteistä tekemistä. Jos lähdette perheenä piknikille puistoon, kannattaa ottaa mukaan esimerkiksi jalkapallo, jota lapsi voi potkiskella aikuisen kanssa.

Tee levostakin mukavaa

Voisivatko myös perheen verkostot auttaa näissä arjen tilanteissa? Esimerkiksi isovanhemmat tai ystävät? Lapset hyötyvät selkeistä raameista, siitä, että on touhun hetki ja tämän jälkeen levon hetki.

Jos lapsi ei lepotilanteessa esimerkiksi nuku, kannattaa lukea, kuunnella äänikirjoja tai antaa erilaisia tehtäväkirjoja, joita lapsi voi tehdä rauhoittumistilanteissa.

Entä miltä kuulostaisi rentoutumiskasettien tai rauhallisen musiikin kuunteleminen yhdessä lapsen kanssa? Oleellista on, että aikuinen muistaa, että lapsi ei ole ”pahuuttaan” nopea, vaan vilkas ominaisuuksiltaan. Tämän vuoksi tulee luoda arkeen lapselle mahdollisuuksia liikkua ja touhuta, vaikka aikuinen seuraileekin välillä rauhassa vierestä.

Psykologi, psykoterapeutti Suvi Laru on äiti sekä Väestöliiton Vanhemmuus-tiimin esimies. Tällä palstalla hän vastaa vanhempien kysymyksiin. Lähetä Suville kysymys osoitteeseen kaksplus@otavamedia.fi

Lue myös nämä Suvin vastaukset:

”Vauvan hoidosta tulee miehen kanssa kiistaa” – asiantuntija neuvoo, miten kasvattaa sovussa
”Vartaloni on pilalla raskauden jälkeen” – lue psykoterapeutin neuvot itsensä hyväksymiseen
Onko lapsen kanssa pakko leikkiä?
Miten jaan aikani tasapuolisesti lasten kesken?
Onko vuoroviikkoasuminen hyvä idea ihan pienille?
Miten saan takaisin mieheni huomion?
Onko lapsi ujo vai mustasukkainen – miksi hän roikkuu jatkuvasti äidissä?
Satuttaako lapsesta saamasi palaute?
Aiheuttaako kasvatus teillä riitoja? 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X