Kasvatus 28.07.2017 Päivitetty 13.08.2019

Näin kasvatat onnellisen lapsen – 7 pientä tapaa, joilla on tutkitusti merkitystä

Mikään ei ole vanhemmalle tärkeämpää kuin lapsen onnellisuus. Onni onkin usein lähtöisin juuri lapsuudesta, joten poimi talteen vinkit pieniin arkisiin tekoihin, jotka tutkitusti edistävät lapsen onnellisuutta.

Teksti
Anna Mäkelä
Kuvat
Istockphoto

Jokainen vanhempi haluaa ennen kaikkea kasvattaa lapsestaan onnellisen. Mitään taikakonstia siihen ei ole, sillä onnellisuus on monen tekijän summa. Siihen vaikuttavat esimerkiksi itsetunto, tunteiden tunnistaminen ja vuorovaikutustaitojen hallinta.

Koostimme vanhemmalle 7 vinkkiä, joiden avulla voi tutkitustikin auttaa lasta kehittämään juuri näitä onnellisuutta lisääviä taitoja.

1. Auta lasta tunnistamaan tunteensa

Lapsen kiukkuaminen hermostuttaa helposti myös vanhempaa. Kiukkukohtauksen iskiessä laske kolmeen ja muista, että alle 5-vuotiaat lapset vasta harjoittelevat tunteiden tunnistamista ja ilmaisua. Lapsen tulee saada ilmaista pahaa mieltään ja ärtymystään siinä missä myönteisiäkin tunteita.

Pienellä lapsella ei ole tarpeeksi itsetuntemusta tai sanastoa omien tunteidensa ilmaisuun. Vanhempana tehtäväsi onkin sanoittaa lapselle erilaisia tunnetiloja. Se auttaa tunnistamaan tunteita ja säätelemään niitä.

Keskustelkaa yhdessä lapsen kanssa tunteista esimerkiksi kirjojen tai tv-ohjelman parissa. Voit myös parhaasi mukaan nimetä lapsen tunteita ääneen, kun siihen sattuu sopiva tilaisuus: ”Ymmärrän, että olet pettynyt, kun emme voikaan mennä viikonloppuna mummolaan.”

2. Ole hyvä esimerkki

Lapsi oppii vuorovaikutusta ja muiden huomioimista ottamalla esimerkkiä elämänsä aikuisista. Sen sijaan, että vaatisit lasta sanomaan aina ”kiitos” tai ”anteeksi”, tarkista ensin, kuuluvatko samat kohteliaat fraasit myös omaan sanavarastoosi.

Tarkkaile omaa käytöstäsi niin kotona kuin sen ulkopuolellakin. Miten puhut kaupan kassalle, bussikuskille tai naapurille? Kun kohtelet ihmisiä ystävällisesti ja kunnioittavasti, oppii lapsesi toimimaan samoin.

3. Kerro vitsi

Koululaisten vanhemmat tietävät, miten kertakaikkisen nolostuttava vitsaileva vanhempi osaa lapsen mielestä olla. Tutkimukset sen sijaan osoittavat, että jo taaperon kanssa vitsailu voi vaikuttaa myönteisesti lapsen tulevaisuuteen.

Vanhempien hyväntuulinen huulenheitto ja leikkiin heittäytyminen opettavat lapselle luovuutta, ihmissuhteiden ylläpitämistä sekä stressinhallintaa. Kaiva siis puujalkavitsit muistisi sopukoista, lapsesi kiittää myöhemmin.

4. Anna lapselle aikaa

Aikuisen elämä on usein hektistä suorittamista erilaisten aikataulujen mukaan. Lapset puolestaan elävät toisenlaisessa aikakäsityksessä, joka on usein ristiriidassa vanhemman suunnitelmien kanssa.

Hoputtamisen ja hampaiden kiristelemisen sijasta pyri sopeutumaan mahdollisuuksien rajoissa lapsen rytmiin. Vain harvoin päivän aikataulu on niin ankara, etteikö kauppareissua tai yhteistä iltasatuhetkeä varten voisi budjetoida ylimääräistä aikaa. Samalla vietät kuin huomaamatta enemmän arvokkaita hetkiä lapsesi kanssa.

Aikuisten kiire voi ahdistaa lasta, jonka käsitys ajasta on toisenlainen.

Kauppareissukin voi olla lapselle elämys. Varaa tarpeeksi aikaa, jotta voitte rauhassa ihmetellä tarjontaa.

5. Laita puhelin pois

Tarkistatko meilejä tai selailetko somea lapsesi leikkihetken yhteydessä? Ei kannattaisi. Kun huomiotasi vievät puhelimeen kilahtelevat viestit tai hauskat videot, et voi olla täysin läsnä lapsellesi.

Vaikka omasta mielestäsi voisit keskittyä useampaan asiaan yhtäaikaisesti, tuntuu lapsesta helposti siltä, että et ole paikalla häntä varten. Lapsi ei tarvitse huomiotasi 24 tuntia vuorokaudessa, mutta kun vietätte yhteistä aikaa, omista huomiosi kokonaan hänelle.

6. Kasvata lapsi yksilönä

Äitien kesken vältytään harvoin vertailulta. Toiset naureskelevat ylihuolehtiville helikopterivanhemmille, toiset taas paheksuvat vapaan kasvatuksen menetelmiä. Jokainen vanhempi haluaa lapselleen parasta ja pitää usein omaa kasvatusvalintaansa ainoana oikeana.

Ennen kuin tuomitset naapurin kasvatusmenetelmät, muista, että jokainen lapsi tarpeineen on yksilöllinen, ja tulee sellaisena myös kohdata. Tutkimukset osoittavat, että lapsen temperamenttiin sovellettu kasvatustyyli vähentää selvästi lapsen riskiä sairastua masennukseen tai ahdistuneisuushäiriöön.

Vanhemman tehtävä on tuntea oma lapsensa ja sopeuttaa kasvatus tämän temperamenttiin. Toinen lapsi tarvitsee helikopterivanhemman jatkuvaa tukemista, toinen saattaa puolestaan kärsiä samasta määrästä holhoamista.

7. Anna lapsen epäonnistua

Oppimisen ja onnistumisen kokemukset ovat lapsen itsetunnolle äärimmäisen tärkeitä. Pienille lapsille lähes kaikki on uutta ja vaatii opettelua: ryömiminen, käveleminen, itse syöminen sekä pukeutuminen. Vanhempana ei ole aina helppoa katsella sivusta, kun lapsi tuskailee uutta asiaa opetellessaan.

Yksi vanhemman pahimpia virheitä on tehdä lapsen puolesta liikaa. Jos suojelet lasta epäonnistumisen mahdollisuudelta, ei hän myöskään saa kokea oppimisen iloa. Yrittäminen, epäonnistuminen ja uudelleenyrittäminen vahvistavat itseluottamusta ja pärjäämisen kokemusta myös vanhemmalla iällä.

Lähteet: Livescience.com, Time.com

Lue myös:

5 äitien supertaitoa – joko tunnet nämä?

5 tapaa, jolla lapsi lievittää stressiäsi

Lapsi opettaa iloa ja itsevarmuutta – 20 vanhemmuuden upeinta asiaa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X