Näin myös nirso lapsi rakastuu kasviksiin! 11 herkullista ideaa

Värit ovat puolellasi pitkällisessä taistelussa vihannesten katoamiseksi lautaselta.

Teksti Toimitus
Kuvat iStock
Taapero syömässä vihanneksia.
Ammattilaisvinkki: tarjoa kunnolla hahmotettavia lohkoja.

• Laita kasviksia tarjolle joka aterialla. Epäluulo kuuluu biologisesti ihmisen selviytymiseen, ja ennakkoluulot ruokiin ovat yleisiä. Ehkä lapsi ei syö kasviksia koska kyseenalaistaa, mitä salaatin sekaan on piilotettu?  Kokeile latoa kasvikset vierekkäin selkeiksi riveiksi eroteltuina.

• Jos salaatti ei siltikään maistu, älä pakota tai lahjo lasta. Mieti, miten muuten voisit tarjota kasviksia. Haluaisiko hän vaikkapa nakertaa porkkanaa ruokaa odotellessaan? Tärkeintä on ruokailo.

• Käykää poimimassa marjoja. Yllättäen itse poimitut saattavat maistua paremmin kuin jonkun muun poimimat marjat. Jälkiruokarahkaa voi myös sekoitella yhdessä.

• Ota lapsi mukaan ruuanlaittoon. Itse pilkotut kurkut katoavat varmasti nopeasti lautaselta. Lapsi voi punnita hedelmiä tai kasviksia kaupassa. Pienikin lapsi voi raastaa porkkanaa, kun aikuinen opastaa vieressä.

• Alkupalaksi voit hahmotella lautaselle porkkanoista, tomaateista ja kurkuista vaikkapa hymynaaman tai jonkin muun hauskan kuvion. Tarjoa kunnolla hahmotettavia lohkoja, kuten dippikasviksia.

Kasviksista tehty taideteos.

Ihan tällaista vaivaa ei ehkä kannata välipalan eteen nähdä…

Tietääkö lapsi, mistä ruoka tulee?

• Puhu kasviksista arvostavasti. Jos aikuinen sanoo ruokapöydässä ettei nyt halua pupunruokaa, onko ihmekään, jos lapsi ei syö kasviksia?

• Kokeilkaa viljellä yhdessä vaikkapa herneitä, tilliä tai ruohosipulia. Lapsi voi jopa innostua viimeistelemään omat voileipänsä tillillä. Käykää maatilalla perunannostossa: elämys ruokkii myös lapsen luontosuhdetta.

• Tutustuta lapsi kasveihin kauden mukaan, jolloin ne ovat maun puolesta parhaimmillaan. Tarjoa kesällä tuoreita varhaisvihanneksia, salaattia ja mansikoita. Loppusyksystä maistuvat nauris, punajuuri, palsternakka ja porkkana.

Lue myös: Syökö poikalapsesi kasviksia päivittäin? Liian moni poika ei syö

• Laita kasviksia esille niin, että lapsi saa napattua niitä itse. Kirsikkatomaatit voivat olla kuin karkkia! Värit ihastuttavat lapsia, ja kasviksilla ruoasta saa elämyksen: punaista tomaattia, keltaista appelsiinia, oranssia paprikaa.

• Tee jogurttibaari! Laita tarjottimelle omiin kulhoihin marjoja, banaanin viipaleita, mysliä, siemeniä, pähkinöitä sekä maustamatonta jugurttia. Niistä jokainen saa koota mieleisensä sekoituksen.

Lue myös: Eikö lapsellesi maistu taas mikään? Kokeile suomuleipää – pieni vaiva saa suun riemusta auki

• Korvaa jäätelö itse tehdyllä mehujäällä. Surauta puoliksi sulaneet mansikat sauvasekoittimella soseeksi ja jäädytä muoteissa. Lisää makeutta soseeseen saat banaanilla.

Lähde: Helsingin yliopiston ravitsemustutkija Liisa Korkalo ja Kaksplussan toimitus.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä