Kasvatus 24.04.2019 Päivitetty 13.08.2019

Näin selviät lapsen kiukkukohtauksesta! Psykologin 7 vinkkiä

Käyvätkö lapsen kiukkukohtaukset voimille? Nolottaako, kun itselläkin menee hermot? Psykologi kertoo vinkit, joilla raivarista päästään yli rakentavasti.

Teksti
Kaksplussan toimitus
Kuvat
iStock

Kun lapsi alkaa kiukuta, älä anna tunteen tarttua. Jos et pysy rauhallisena, keskity oman kehosi rauhoittamiseen: poistu hetkeksi paikalta tai vedä syvään henkeä. Tässä seitsemän vinkkiä siihen, kuinka raivarista päästään yli:

1. Aikuinen on iso ja voi näyttää uhkaavalta. Siksi on tärkeää asettua lapsen tasolle, jotta lapsi tuntisi olonsa turvalliseksi. Mene polvillesi lapsen lähelle. Ole läsnä turvallisesti ja auta lapsi tunteen yli. Pysy rauhallisena ja anna lapsen näyttää tunne. Älä silti anna periksi vaatimuksille.

2. Osoita lapselle turvaa eleiden lisäksi sanoilla: ”Sinua kiukuttaa. Olen tässä. Ei ole hätää. Tuletko syliin?” Tunteita sanoittamalla lapsi oppii tunnistamaan niitä.

3. Jos lapsi yrittää satuttaa itseään tai sinua tai rikkoa tavaroita, kerro hänelle ystävällisesti mutta tiukasti, että niin ei saa tehdä.

4. Varmista, että ilmeesi ja sanasi ovat sopusoinnussa: pidä kieltäessä kulmat kurtussa, mutta heti, kun lapsi lopettaa tai vähentää ei-toivottua toimintaansa, hymyile ja kiitä lasta. Jätä muut kasvatustoimenpiteet myöhemmäksi.

5. Ehdota vaihtoehtoisia, turvallisia tapoja hälventää kiukku, kuten tasajalkaa pomppiminen, tyynyjen heittely tai paperin silppuaminen.

6. Jos lapsella on tapana esimerkiksi lyödä kiukuspäissään, kehu häntä, jos hän sai pidettyä kätensä kurinsa.

7. Palaa myöhemmin siihen, mikä raivokohtauksen aiheutti ja keskustele asiasta lapsen kanssa rauhallisesti.

Asiantuntijana psykologi Suvi Laru, Väestöliitto

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X