Näin vähennät lapsen sokerin saantia – bloggaaja Maria Nordinin 5 toimivaa vinkkiä

Maria Nordin uskoo, että olisi parempi, jos teollista sokeria ei olisi koskaan keksitty. Koska näin ei kuitenkaan ole, vaatii sokerin vältteleminen kekseliäisyyttä kahden lapsen äidiltä. Lue Marian viisi vinkkiä vähempisokeriseen arkeen.

Teksti Anna Mäkelä
Bloggaaja Maria Nordin pyrkii välttämään sokeria omassa ja lastensa ruokavaliossa.
Bloggaaja Maria Nordin pyrkii välttämään sokeria omassa ja lastensa ruokavaliossa.

Bloggaaja Maria Nordin kirjoitti hiljattain siitä, miten maksaa jäätelökioskilla mieluummin ylimääräistä kuin ostaa lapsilleen täysikokoisen jäätelön. Nordinin mukaan pienikin irtojäätelöpallo on aivan liian suuri. Kaloreita blogiäiti ei laske, mutta teollisen sokerin määrä ja makuaistin tottuminen yltiömakeaan huolestuttaa.

– Koska valmiin teollisen herkun tai jäätelön sokeripitoisuuteen en voi vaikuttaa, yritän vaikuttaa syötävään määrään, Maria kirjoittaa postauksessaan.

Nordinien perheessä herkut eivät ole pannassa, mutta sokerin määrä pidetään minimissä. Yksi Marian suosimista tavoista vähentää sokeria on juurikin herkkujen annoskoon säätely.

Lasten kanssa herkuista päästään useimmiten yhteisymmärrykseen tai vähintään selvitään pienellä harhautuksella: Marialla on tapana kuiskata jäätelömyyjälle haluavansa erityisen pienet annokset lasten huomion ollessa toisaalla.

Näin sokeri vahingoittaa lastasi

Näin hillitset isovanhempien intoa hellitellä lasta sokerilla

Maria Nordinin aviomies Reino ei ole yhtä tarkka

Aviomies Reino Nordin ei suhtaudu sokeriin samalla vakavuudella, mistä aiheutuu toisinaan erimielisyyksiä.

– Juuri kun olin kirjoittanut postauksen jäätelöstä ja sokerista, meni Reino lasten kanssa jäätelölle. Molemmat tilasivat tietenkin Jättikset! Silloin olin kyllä aivan raivona, Maria kertoo.

Maria Nordin pyrkii säätelemään annoskokoja, jotta lapset eivät tottuisi liikaan sokeriin.

Maria Nordin pyrkii keskustelemaan lastensa kanssa sokerin vaikutuksista. Nordinien lapset osaavatkin äidin mielestä herkutella kohtuudella.

Nordinin perheessä päätöksiä ei tehdä yksinvaltiaan oikeudella, vaan ravintoasioista keskustellaan avoimesti lastenkin kanssa.

– Kävimme lasten kanssa läpi, miten meillä vanhemmilla on erilaiset mielipiteet tästä jäätelöasiasta, mutta että molemmilla on omat hyvät pointtinsa. Lapsemme ovat oppineet tekemään päätöksiä itsekin: joskus he ovat jopa itse valmiita heittämään karkkeja roskiin, jos niitä on liikaa.

– Reinon mielestä jättituutilla voi hyvin herkutella kerran kesässä. No, se kerran kesässä on nyt sitten käytetty! Maria naurahtaa.

Kun lapset herkuttelivat kiistan aiheuttaneilla jäätelöillä, oli lokki vähällä napata toisen tuuteista. Lintu päätyi kuitenkin sukeltamaan ateriakseen kalan vedestä.

– Totesin siihen, että lokkikin valitsi mieluummin kalan kuin jäätelön. Niin meidän ihmistenkin kannattaisi tehdä, sillä sokeribisneksestä hyötyy vain ruokateollisuus. Reino tosin kommentoi, että lokkikin söisi mieluummin jäätelöä, jos sitä osaisi valmistaa.

Monet lapset syövät liikaa sokeria, suolaa ja rasvaa – Tällainen on ideaali ruokavalio lapselle

Herkkujen antaminen lapselle: Tämän takia karkkipäivä voi olla huono juttu

Maria Nordinin 5 vinkkiä sokerin vähentämiseen

1. Sano ei mehuille

Meidän perheessämme ei juoda arkena mehua. Jos mehuista luopuminen tuntuu hankalalta, kannattaa aloittaa laimentamalla mehua pikkuhiljaa. Makuaistin totuttua vähemmän makeaan pelkkä vesikin maistuu aika hyvältä.

2. Jätä sokerijogurtit kauppaan

Kaupan maustetuissa jogurteissa on useimmiten valtavasti sokeria, joten niistä kannattaa luopua. Tässäkin voi kokeilla luopumista laimentamisen avulla: osta purkki maustamatonta ja purkki maustettua jogurttia ja sekoita niitä keskenään. Pikkuhiljaa vähentämällä voi lopulta luopua maustetusta jogurtista kokonaan ja korvata sen esimerkiksi marjoilla, hedelmillä tai joskus myös hunajalla tai myslillä.

3. Keskustele lasten kanssa

Jos lapsi saa vaikkapa juhlista karkkipussin, kannattaa hänen kanssa keskustella siitä, kannattaako koko pussillista syödä. Meillä lapset saavat itse tehdä päätöksen, mutta koska he ovat kokemuksesta oppineet, millainen olo liiasta sokerista seuraa, he osaavat useimmiten jättää herkuttelun kohtuuteen.

4. Valitse terveellisemmät juhlatarjottavat

Marjat, hedelmät ja kermavaahto toimivat kaikki erinomaisesti synttärikakun välissä ja täysin ilman lisättyä sokeria. Lisäksi jokaisten lasten juhlien hitti on vihannestikut: Kurkku, porkkana, kukkakaali ja retiisit tekevät aina kauppansa, vaikka niitä pilkkoisi miten suuren kulhollisen.

5. Salli herkuttelu kohtuudella

Lapsemme ovat ranskalaisessa koulussa, jossa ruokakulttuuri on tosi iso osa kasvatusta. Koulussa leivotaan ja syödään herkkuja, mutta aina kohtuudella. Vaikka ranskalaiset eivät mieti herkkujensa terveellisyyttä, on suhtautuminen herkutteluun juuri oikea. Yksi herkkupala ruoan jälkeen on riittävä.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä