Kasvatus 25.05.2016 Päivitetty 06.09.2021

Kuinka opettaa lapsi pyöräilemään? Asiantuntija vastaa

Pyöräily on tärkeä yleistaito ja hyvä liikuntamuoto. Pyöräilyn harjoittelun voi aloittaa heti, kun kävely sujuu, mutta varsinaiseen polkupyörään siirrytään vasta myöhemmin. Asiantuntija kertoo, miten lapsi oppii pyöräilemään.

Teksti
Otso Karhu
Kuvat
123RF
4 kommenttia

Ennen kuin lapsi aloittaa varsinaisen polkupyöräilyn opettelun, hänen kannattaa harjoitella viittä osa-aluetta: tasapainoa, ohjausta, polkemista, jarruttamista ja liikennesääntöjä. Heti kun lapsi pystyy kävelemään, hän voi aloittaa pyöräilemiseen valmistautumisen.

Lue myös: Lapsi tarvitsee kaksi tuntia liikuntaa päivässä
Keskustele: Miten opetan lapseni pyöräilemään?

Aloittaa voi heti, kun lapsi osaa kävellä

Usein kuvitellaan, että pyöräilyn opettelussa on tärkeintä polkemisen harjoittelu. Todellisuudessa tärkeintä on tasapaino. Polkupyörää ohjataan kallistamalla ja vastaohjauksella, ei kääntämällä ohjaustankoa menosuuntaan. Ohjaustankoa käännetään menosuuntaan vain hiljaisissa vauhdeissa.

Pian sen jälkeen kun lapsi on oppinut kävelemään, noin 1,5 vuoden iässä, hän voi aloittaa harjoittelun kolmipyöräisellä potkulaudalla. Kolmipyöräisessä potkulaudassa on yksi pyörä takana ja kaksi edessä. Kuten polkupyörää, myös potkulautaa ohjataan kallistamalla.

Toinen ja yleisempi tapa opetella tasapainoa on potkupyörä. Lapsen koosta riippuen potkupyöräilyn voi aloittaa, kun jalat ylettävät potkupyörällä istuessa tasaisesti maahan – usein puolentoista tai kahden vuoden iässä.

Potkupyörä opettaa sekä tasapainoa että kallistamalla ja ohjaustangolla ohjaamista. Kalliimmissa potkupyörissä on myös käsijarru, jolla voi harjoitella jarruttamista.

Potkupyörällä ajaessa voi opetella vanhemman kanssa myös perusliikennesääntöjä vaikkapa lähikauppareissulla. 

Jos lapsi osaa jarruttaa ja pysyy tasapainossa, hänen pitää opetella enää polkemaan. Polkemista voi etukäteen harjoitella millä tahansa lelulla, missä on polkimet. Esimerkiksi polkuautot ja muut polkulelut soveltuvat tähän hyvin.

Lue myös: Miten ja milloin opettaa lapsi uimaan? 6 askelta uimariksi
Keskustele: Miksi kaverin lapsi ei millään opi pyöräilemään?

Potkupyörä on parempi kuin kolmipyörä

Potkupyörä on pyöräilyn opetteluun selvästi apupyöriä tai kolmipyörää parempi. Kolmipyörä on kiva lelu, ja sillä voi opetella ympäristön havainnointia ja polkemista. Tasapainoa ja ohjausta kolmipyörällä ei kuitenkaan opi, sillä kolmipyörää ohjataan kääntämällä ohjaustankoa.

Jos tasapainoa ei ole harjoiteltu, kolmipyörästä oikeaan polkupyörään siirtyminen voi olla hankalaa.

Lue myös: Opeta nämä kolme liikuntataitoa lapsellesi
Keskustele: Lapselle apupyörät vai potkupyörä?

Lapsen ensimmäinen polkupyörä

Lapsen pyöräilyn oppiminen on hyvin yksilöllistä. Jos viittä tarvittavaa taitoa on harjoiteltu etukäteen jo pienestä saakka, voi lapsi oppia polkupyörän hallinnan muutamissa tunneissa. Jos tasapaino uupuu, voi sen opetteluun mennä useampi vuosi.

Yleensä hyvä aika pyöräilyn oppimiseen on 3–5-vuotiaana.

Ensipyörässä tärkeintä on oikea koko. Liikaa kasvuvaraa ei saa olla, sillä istuessa jalkojen on yletyttävä tukevasti maahan. Jos pyörä on liian iso, tasapainottelu on haastavampaa, kaatuminen sattuu enemmän ja voi pilata lapsen motivaation opetteluun.

Käsijarrut sopivat ensipyörään jalkajarruja paremmin. Voi olla, että polkeminen oikeaan suuntaan ei ole vielä luontevaa, ja jalkajarruissa jaloilla pitäisi hallita kaksi eri toimintoa. Väärään suuntaan polkaisu johtaa helposti kaatumiseen, mikä voi syödä harjoitteluintoa. Käsijarru pitää polkemisen ja jarruttamisen erillään toisistaan.

Hyvä keino ensipyörän oston jälkeen on ottaa siitä polkimet aluksi pois. Näin lapsi voi totutella uuteen pyörään vielä hetken, ja saada tasapainoa ja varmuutta ajamiseen.

Lue myös: Milloin lapsella on liikaa harrastuksia? 16 neuvoa vanhemmille
Keskustele: Minkä ikäiselle polkupyörä?

Vältä lelupyöriä

Sekä polkupyöristä että potkupyöristä on tarjolla oikeita ja lelumalleja. Lelumalleissa on usein umpikumipyörät, ja ne ovat kokoonsa nähden melko painavia.

Etenkin lasten lelumaisissa polkupyörissä liian iso paino voi tehdä pyöräilystä todella raskasta, ja lapsi voi menettää motivaationsa opetteluun.

Pyöräkauppiailta kannattaa kysyä tarkemmin pyörän painosta suhteessa lapsen painoon.

Lue myös: Ruoanlaitto lasten kanssa: näin kasvatat apukokin
Keskustele: 12-vuotiaan pyöräilijän liikennesäännöt

Miten motivoida lasta opettelemaan?

Pyörää on hyvä käyttää arkisissa tilanteissa. Jo potkupyörällä pääsee naapurin pihalle tai lähikioskille.

Kannattaa harjoitella paikassa, missä tilaa on riittävästi. Perusharjoitukset on hyvä tehdä mahdollisimman tasaisella, sillä alamäissä jarruttaminen on haastavampaa. Urheilu- ja tenniskenttien kumimainen pohjamateriaali voi soveltua hyvin harjoitteluun, sillä kaatuminen sattuu vähemmän.

Jos lapsi kaatuu pyörällä, kannattaa häntä rauhoitella ennen seuraavaa yritystä. Paras olisi, että seuraava kerta on mahdollisimman pian kaatumisesta, jolloin lapsi ei ehdi kehittää pelkoa pyöräilyyn.

Vaikka pyöräily jo sujuisi, liian kauas ei alussa kannata lähteä. Jos lapsi väsyy, voi takaisin polkeminen olla hänelle tuskallinen kokemus. Oma piha-alue on alussa hyvä harjoittelumaasto.

Juttuun on haastateltu asiantuntijana Teppo Moisiota Tavarafillari.fi:stä.

Lue myös: Lasten ylipaino lisääntyy – 10 vinkkiä lapsen painonhallintaan
Keskustele: Potkupyörä on parempi kuin apupyörät

Kommentit (4)

Joo, kyllähän sen pyöräilyn oppii vaikka ajamalla seinään tarpeeksi monta kertaa, mutta ei se välttämättä helpointa niin ole. Itse kyllä kannatan ja suosittelen ihan satasella näitä potkupyöriä. Meillä molemmat muksut oppi ajamaan hetkessä ja ennenkaikkea jäi se fiilis, että oppivat nimenomaan tekniikan. Luottavaisin mielin päästin ajelemaan isommilla pyörillä.

Totta kai opit, mutta onneksi pyöräilemään oppimisen voi tehdä nykyään helpommin kuin ennen. Toisaalta jos haluaa välttämättä tehdä asiat vaikeimman kautta, niin mikään ei sitä estä.

Pyh.Ei mun lapsuudessa ollut mitään potkupyöriä ja ihan hyvin opin ajaan. Ensin apupyörien kanssa ja sitten ilman.

Pöh. Ei mun lapsuudessa ollut mitään apupyöriä ja ihan hyvin opin ajaan. Ja kouluun hiihdettiin kesät talvet ja väiltunnilla tapeltiin karhujen kanssa. Voitettiin aina,

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X