Kasvatus 09.03.2019 Päivitetty 13.08.2019

Paljonko ruutuaikaa lapselle? Ota käyttöön Supernannyn opit

Supernanny Pia Penttalan mielestä lasta ei saisi jättää kaksin ruudun kanssa. Vanhemman tehtävä on olla selvillä, mitä lapsi tekee älylaitteella.

Teksti
Piia Sainio
Kuvat
MTV

Vanhemmat saattavat olla epävarmoja sen suhteen, miten nuorelle lapselle tabletin voi antaa käteen. Huolta herättää myös ruutuaika. Kuinka monta tuntia päivässä lapsen voi antaa pelata tai katsoa ohjelmia?

Ikää tai tuntimääriä ei pitäisi tuijottaa, sanoo Supernanny Suomi -tv-ohjelman Pia Penttala. Hän on lastensuojelun ammattilainen ja ylemmän erityistason psykoterapeutti, jolla on kolme aikuista lasta.

Supernannyn roolissa Pia vierailee viikoittain perheissä, joilla on erilaisia lastenkasvatukseen liittyviä ongelmia. Useissa perheissä pinnalla ovat ruutuaika ja älylaitteiden liiallisesta käytöstä aiheutuneet ongelmat.

Jokaisessa kodissa säännöt luodaan juuri siihen perheeseen sopiviksi. Pia antoi kolme ohjenuoraa, jotka vanhemman on hyvä pitää mielessään, kun asettaa lasten älylaitteiden käytölle rajoja.

1. Älä jätä lasta yksin laitteen kanssa

Miten pienelle lapselle Pia Penttala antaisi tabletin käteen?

– 4-5-vuotiaalle lapselle keksisin kyllä paljon muutakin puuhaa, Pia Penttala sanoo.

Hän ei kuitenkaan vastusta älylaitteita, koska niistä on myös paljon iloa ja hyötyä.

– Nuoret vanhemmat ymmärtävät ihan eri tavalla älylaitteiden hyödyt kuin minä.

Periaatteessa tabletti on ruutu siinä missä televisiokin. Lapsi voi katsoa samoja ohjelmia molemmilta ruuduilta.

Olennaista on läsnäolo. Lapsi ei saa jäädä yksin laitteen kanssa.

– Pienelle lapselle vanhemman läsnäolo on erityisen tärkeää. Pikku Kakkosen ja muiden lastenohjelmien on tarkoitus herättää mielenkiintoa erilaisista aiheista, joista lapsi sitten voi jutella aikuisen kanssa.

Saman pätee älylaitteiden käyttöön. Lapsen olisi hyvä oppia jakamaan ruutu muiden kanssa. Hän ei saisi jäädä laitteensa kanssa yksin, irralleen muista.

Savolaisen perhe Supernanny Suomi

Ensimmäisessä jaksossa Supernanny auttoi vantaalaista Savolaisen perhettä, jonka arkea peliriippuvuus hallitsi.

– On surullista nähdä, että hyvinkin pienelle lapselle saatetaan antaa tabletti käteen siksi, että tämä olisi hiljaa sen aikaa, kun vanhempi tekee omaa juttuaan.

Kun älylaitteita käytetään lastenvahteina, perheen sisäinen vuorovaikutus heikentyy. Se johtaa siihen, ettei vanhempi välttämättä pysty käsittämään sitä, millainen kokemusmaailma lapselle avautuu ruudun kautta.

Näin ollen vanhempi ei voi tukea lasta ”ruutumaailman” ymmärtämisessä. Lapsi rupeaa tekemään omia, lapsen tasoisia päätelmiään.

2. Yritä ymmärtää, miksi lapsi käyttää laitetta

Täsmällistä ruutuajan määrää Supernanny Pia Penttala ei lähde määrittelemään.

– Lähden siitä, että vanhempien pitää ymmärtää, mitä laitteilla tehdään, hän sanoo.

– Sillä voidaan esimerkiksi pelata pelejä, joista sovitaan jo koulun pihalla yhdessä kavereiden kanssa. On kauhean epäoikeudenmukaista mennä vain ilmoittamaan, että nyt loppuu peliaika.

Kyseessä on heidän kaverimaailmansa eikä pelkästään pelimaailma.

Jos vanhempi on selvillä pelaamisen luonteesta, hän pystyy neuvottelemaan lapsen kanssa oikeista asioista – kuten siitä, että kauanko peli vielä kestäisi. Penttala hakee vertauksen vanhempien lapsuudesta.

– Ennen vanhaan sovittiin kotiintuloajoista niin, että vanhempi kyseli, että kauanko te leikitte ja moneltako sitten tulet kotiin. Ja sitten siitä pidettiin kiinni.

Pelaamisen ympärille pitäisi siis luoda säännöt yhdessä lapsen kanssa.

– Vanhempi sitten huolehtii siitä, että sopimuksessa pysytään. Se on vanhemman tehtävä.

3. Ruutuaika päättyy tuntia ennen unille menoa

– Liiallinen älylaitteiden käyttö ylivirittää aivoja, jolloin rauhoittuminen unille on vaikeaa. Levottomasta tilasta irtautumiseen saattaa mennä pitkäkin aika, jopa tunnista pariin tuntiin.

Pia Penttalan mielestä älylaitteet kannattaa sammuttaa viimeistään tuntia ennen unille menoa, pienten lasten kanssa parikin tuntia ennen. Silloin ruudun ja uniajan mahtuu ulkoilua.

– Kova koneiden käyttö tarkoittaa yleensä sitä, että liikettä tulee vähemmän. Se taas heikentää unen laatua. Siksi ulkoilu on hyväksi.

Etenkin pelimaailmaan kuuluva räiskintä, jännitys ja kilpailuhenkisyys nostavat vireystasoa niin, että lapsen on vaikea rauhoittua syömään ja nukkumaan.

Jos ruutuaikaa on määrällisesti paljon, arjen toiminnot ylipäätään rupeavat heikkenemään.

– On iso haitta lapselle, jos hän ei malta tulla syömään taikka nukkuu huonosti yöt.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X