Kasvatus 10.09.2016 Päivitetty 23.08.2021

Perheterapeutti vastaa: Lapsi vaatii huomiota – pitääkö sitä antaa rajattomasti?

Pitääkö lasta katsoa ja huomioida aina, kun hän niin pyytää, tai jopa käskee? Perheterapeutti Essi Juvakka kertoo, miten tilannetta olisi hyvä käsitellä lapsen kanssa.

Teksti
Kaksplus
Kuvat
iStock ja Mirva Kakko/Otavamedia

6-vuotias tyttöni on kova hakemaan huomiota ja näyttämään, mitä osaa tai on tehnyt. Kato miten mä hyppään, kato mitä mä piirsin, kato tätä ja niin edelleen. Aina pitäisi olla katsomassa. Hän ei lannistu epäonnistumisista, mutta alkaa itkeä ja huutaa, jos kukaan ei tule katsomaan tai ei huomioi.

Mitä asialle voisi tehdä? Pitäisikö olla välittämättä? Tähän asti olemme katsoneet ja kehuneet saavutusta, oli se millainen tahansa.

Perheterapeutti Essi Juvakka vastaa: ”Tyttösi on selvästi sitä mallia, että hän toivoo paljon palautetta tekemisilleen ja on tarkkana sen osalta, että te vanhemmat olette läsnä. On siis hyvä, että olette kehuneet, mutta ilmeisesti jopa väsymiseen asti ja sen lapsi toki aistii teidän toiminnastanne.

Tyttönne on kuitenkin kohta koululainen, joten myös odottamisen taitoa on hyvä alkaa harjoitella. ”Tulen kohta. Viisitoista minuuttia”, voit siis välillä vastata. Tällöin on toki tärkeää, ettet unohda mennä ja kun katsot, oikeasti seuraat, mitä hän esittelee, etkä vain totea puolihuolimattomasti: ”Hienoa!”

Tyttösi tässä hetkessä elämisen taidosta sinun itsesikin on hyvä ottaa oppia. Me aikuiset niin helposti mietimme muita asioita ja olemme poissaolevia. Varsinkin lapselle jäämme siitä välittömästi kiinni. Ehkä tunnistat tämän itsessäsi.

Lue myös: Mitä tehdä yölliselle kauhukohtaukselle – perheterapeutti vastaa

Odottamista hyvä odottaa

Odottamisen tärkeydestä on myös hyvä puhua kotona, sillä sitä taitoa tarvitaan sekä esikoulussa että koulussa monet kerrat. Sen lisäksi lasta on hyvä kannustaa myös rauhoittumaan ja tekemään asioita yksin.

Ole kannustuksessa tytöllesi rehellinen, toki viisaassa mielessä. Älä siis lähde kehumaan kaikkea aivan yli. Hän on jo sen ikäinen, että tietää, jos hän ei ole joissain asioissa täysi ässä. Näin autat lastasi myös siinä, etteivät kaverit ala kiusata häntä. Ei ole hyvä, että hän elvistelee taidoillaan, jotka eivät ole kovin kummoisia.

Usein lapsen huomion hakemisen taustalla on liian vähäinen yhteinen aika. Mitä kaikkea hän siis haluaisi tehdä rauhassa teidän vanhempien kanssa? Sen ei tarvitse olla mitään, mikä vaatii rahaa tai pitkää aikaa. Puolikin tuntia rauhoittumista lapsen asian äärelle riittää. Ehkä piirtelyä, leipomista, pyöräilyä tai saunomista yhdessä.

Voisitte tyttösi kanssa miettiä, mitä hän haluaisi tehdä teidän vanhempien kanssa. Myös erilliset tekemiset kummankin vanhemman kanssa ovat tärkeitä, joten älkää unohtako niitä. Jokaiselle viikolle voisi varata aikaa ainakin yhdelle tai kahdelle tällaiselle hetkelle, jotka on rauhoitettu hyvään kohtaamiseen.”

Kun lapsi tulee kuulluksi ja nähdyksi omana itsenään, hän yleensä vaatii muuna aikana huomattavasti vähemmän välitöntä huomiota.

Essi JuvakkaEssi Juvakka on psykologi, perheterapeutti ja pariterapeutti sekä kolmen lapsen äiti. Hän vastaa vanhempien kysymyksiin Kaksplus-lehden palstalla Essi vastaa. Voit lähettää Essille kysymyksen osoitteeseen kaksplus@otavamedia.fi.

Lue myös Essin muut neuvot:
Lapsi kaivaa koko ajan nenää, mitä teen?
Voiko arkaa lasta patistaa?

Pitääkö vauvaperheen ottaa heti vieraita vastaan?
Mitä tehdä, kun sisarukset tappelevat koko ajan?
Periytyykö yksinäisyyteni lapselleni?
Mitä tehdä, kun lapsi kiukuttelee siirtymätilanteissa?
Mitä teen, kun vauva ei suostu syömään soseita?
Milloin on oikea aika tehdä toinen lapsi?
Miten saan lapsen nukahtamaan itsekseen?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X