Kasvatus 11.08.2017 Päivitetty 14.11.2022

Poikien äiti -bloggaaja: ”Älä katso kännykkää räpläävää äitiä kuin halpaa makkaraa”

Saako äiti selata puhelintaan leikkipuistossa ilman tuomitsevia katseita? Bloggaaja Jonna-Emilian mielestä saa, ja hän kertoo blogissaan miksi.

Teksti
Anna Mäkelä
Kuvat
OM-Arkisto ja Poikien äiti -blogi

Poikien äiti -blogista tuttu Jonna-Emilia on kyllästynyt siihen, että äitejä syyllistetään puhelimen selailusta. Itsekin someäitinä ja yrittäjänä Jonna-Emilia haluaa antaa synninpäästön äideille, jotka hetken huilaavat puhelimensa parissa samalla, kun lapset leikkivät puistossa.

– Olen törmännyt usein keskusteluun siitä, miten kamalaa on, jos äiti katselee leikkipuistossa kännykkäänsä, eikä juokse hiki hatussa lastensa perässä pitkin puistoa. Veikkaan, että nämä kauhistelijat eivät varmastikaan ole neljän vilkkaan pojan äitejä. Tai sitten he ovat äitejä, jotka ovat pitkää työpäivää poissa ja lähtevät ainoana yhteisenä aikanaan lastensa kanssa puistoilemaan, bloggaaja kirjoittaa.

Jonna-Emilia haluaa muistuttaa, että joillekin äideille aidattu leikkipuisto voi olla ainoita paikkoja, jossa äiti saa tehdä jotain omassa rauhassa. Bloggaajan mielestä tärkeintä on olla perillä siitä, mitä lapset puistossa puuhaavat ja katsoa, etteivät he kiusaa muita tai aiheuta vaaratilanteita. Aikuisen ei kuitenkaan hänen mielestään tarvitse kirmata puistossa lasten perässä.

– Se on meinaan vissi ja varma, että jos kotona istahtaa sohvalle kirjan tai puhelimen kanssa, niin johan kohta kaikki haluaa jotain. Tai päälle muodostetaan ihmispyramidi, Jonna-Emilia kuvailee lapsiperheen arkea.

Bloggaaja korostaa, että sivustakatsoja ei voi mitenkään tietää, millainen päivä puistossa puhelintaan selailevalla äidillä on takana. Kyseessä ei välttämättä ole parantumaton someaddikti, vaan aivan tavallinen äiti, joka on vihdoin saanut mahdollisuuden tarkistaa viestinsä ja päivän uutistapahtumat.

Älä katso kännykkää räpläävää äitiä kuin halpaa makkaraa. Mistä tiedät, minkälaisen päivän hän on viettänyt siihen asti? Mistä tiedät, onko hän ehtinyt koko päivänä lukemaan uutisia tai katsomaan viestejään? Mistä tiedät, onko se päivän ensimmäinen hetki kun hän pääsee istahtamaan yleensäkään alas? Mistä tiedät, onko se koko viikon ainoa hetki, kun kukaan ei vaadi häneltä yhtään mitään? Anna äidin nauttia! Jonna-Emilia päättää postauksensa.

Bloggaaja kieltää syyllistämästä puhelinta selaavia äitejä.

Jonna-Emilialle leikkipuistohetki voi olla päivän ainoa mahdollisuus vilkaista puhelinta.

Tärkeä hengähdyshetki äidille

Blogipostaus on saanut harvinaisen yksimielisen vastaanoton. Kommentoijat ovat Jonna-Emilian kanssa yhtä mieltä siitä, että äiti ansaitsee oman hetkensä, kun siihen tarjoutuu mahdollisuus. Oli se sitten leikkipuistossa tai missä tahansa muualla, missä lapset voivat turvallisesti leikkiä ilman vanhemman täyttä huomiota.

Ei se äiti tai isä välttämättä somessa pyöri, vaan kun kaikki mahdollinen lääkärin varaamisesta kelan asiointiin ja junalipun ostoon tapahtuu netissä, niin pakko niitä virallisia asioita on joskus tehdä.”

Kiitos! Tätä kirjoitusta olen odottanut tähän keskusteluun! Meillä on just näin. Meillä on sekä tyttöjä että poikia, ja jatkuvasti joku tarvitsee jotain. Puisto on tosiaan se ainut paikka, missä voi vähän viipyä omissa ajatuksissa.”

”Täysin samaa mieltä! Olen ollut molempien lasten kanssa pitkään kotona, ja valtaosan siitä ajasta olin jatkuvassa valmiudessa ja leikin, luin, kuuntelin ja juttelin. Jos lapsi sitten puistossa innostuu leikkimään itsekseen, niin todellakin vanhempi voi hetken selata kännykkäänsä ja jopa pyytää lasta odottamaan hetken sitä äidin huomiota.”

”Kun ennen yhdeksää raahaudut puistoon teekuppi kädessä vaunuja työntäen ja ihana virtaa täynnä oleva rakas esikoinen kiipeilyvalmiudessa, niin kyllä. Sometan oikein hyvällä omallatunnolla. Kyllä se sosiaalinen mamma sieltä kuoriutuu kun hetken saa olla ja herätä.”

”Suodaan lapsillekin välillä taukoa äidin seurasta. Se on ihan tervettä sekin. Ei kenestäkään kasva normaalia, jos sitä taukoamatta tuijottaa, ja kai se on jokaisen oma asia mihin sen katseensa silloin kääntää. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö äiti olisi kuulolla ja tarkkailemassa tilannetta. Ja kun ne vähän kasvavat, niin saattavat itsenäistyäkin joskus.”

Lue myös:

Äitibloggaaja järkyttyi tokaluokkalaisen todistuksesta – karu käytösarvio puhuttaa somessa

Poikien äidit -ryhmän perustaja: Villien poikien äitinä saa kuraa niskaan

Ensimmäinen puhelin lapselle – muista nämä asiat lapsen kännykän kanssa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X