Perhe-elämä 01.04.2020 Päivitetty 21.08.2023

Voiko lapsi tavata toista vanhempaa korona-aikaan? Perhejuristin puhelin kuumana isien ja äitien kiistoista: ”Nyt ei pidä tehdä ylilyöntejä”

Sairas lapsi ei vaihda kotia, mutta muuten tapaamissopimukset ovat voimassa normaalisti.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Korona huolettaa kaikissa perheissä – mukaan lukien ero- ja uusperheet: Mitä jos lapsi saa tartunnan toisen vanhemman luota?  Kannattaako tapaamiset jättää poikkeustilan vuoksi kokonaan?

Perhe- ja lapsi- sekä rikosoikeuteen erikoistuneen asianajajan Marja Välilän puhelin on soinut tiheään asianajotoimisto Legal Loungessa, kun vanhemmat eivät tiedä, miten pitäisi toimia.

Pandemiasta huolimatta sovituista tapaamisista pidetään kiinni, korostaa Välilä. Hänen mukaansa terveillä vanhemmalla ja lapsella on vallitsevassa koronatilanteessakin lähtökohtaisesti oikeus tavata toisensa, eikä tapaamista tule estää tartuntariskin minimoimisen perusteella.

– Sairas lapsi ei tietenkään vaihda kotia. Toipilaan annetaan ensin tervehtyä kodissa, jossa tauti on puhjennut.

Välilän mukaan tulee huomioida myös muiden perheenjäsenten sairastelut. Jos jommassakummassa on jo tartuntariski, tästä täytyy tietenkin kertoa toiselle vanhemmalle.

– Vanhempien pitäisi nyt pystyä keskustelemaan avoimesti. Jos toisessa perheessä on riskiryhmään kuuluvia, kannattaa harkita tarkkaan, onko tapaamisia nyt järkevää järjestää.

Poikkeustila ei kuitenkaan lopulta ole kovin pitkä aika, jos tapaamiset täytyy jättää jäähylle. Tärkeintä on, että lapsella on turvallinen olo, ja molemmissa perheissä minimoidaan tartuntariski.

Toki kaikki vanhemmat eivät voi tehdä etätöitä tai hoitaa lapsiaan kotona, mutta muuten kaikkien on tärkeää vältellä ihmisten tapaamisia.

Ei esimerkiksi ole yhteen hiileen puhaltamista, että toinen vanhemmista antaa lapsen käydä kavereillaan yökyläilemässä. Myös viranomaisten määräämiin karanteeneihin on syytä suhtautua vakavasti.

Korona ja tapaamiset: Huoli pitää olla perusteltu

– Jos toista vanhempaa huolestuttaa päästää lapsi tapaamiselle, ei itse kannata ensimmäisenä reagoida niin, että nyt toinen yrittää estää tapaamisia. Huoli saattaa olla ihan aito, mutta jos tapaaminen perutaan, niin siihen pitää olla peruste.

Ikävä kyllä Väliläkin on työssään huomannut, että osa vanhemmista käyttää koronaa verukkeena, jotta lapsi ei voisi mennä tapaamiselle. Taustalla on yleensä meneillään oleva huoltoriita, jolloin vanhemmat ottavat herkästi yhteyttä tuttuun asianajajaan.

– Nyt jäitä hattuun ja malttia. Yrittäkää keskustella asioista avoimesti lapsenkin kannalta. Lapsilla on nyt muutenkin turvaton olo, koska pandemia pelottaa ja arki on mullistunut. Vanhempien ei pitäisi lisätä lasten taakkaa.

Korona ja tapaamiste huolestuttavat nyt monia erovanhempia. Pieni tyttö on allapäin.

Korona ja tapaamiset saavat monet vanhemmat huolestumaan. Lasten ei kuitenkaan pitäisi joutua kuulemaan vanhempien kiistelyä. Kuva: iStock

Myös lastensuojelu ja tuomioistuimet ovat kuormittuneita, ja poikkeustila pahentaa asiaa.

– Ihan tavallisten perheiden, joissa asiat ovat muuten hyvin, ei pitäisi tehdä ylilyöntejä ja vaivata tällä asialla viranomaisia.

Tapaamisten estämissyytökset koskevat lähivanhempia. Jos etävanhempi kieltäytyy tapaamasta lasta, sille ei Välilän mukaan ole juurikaan mitään tehtävissä.

– Monet vanhemmat ovat varmasti nyt koetuksella, jos muualla asuva vanhempi ei halua tai voi nyt lasta tavata.

Välilä muistuttaa, että Uudenmaan rajankin saa ylittää tapaamisten vuoksi. Sen ei siis ainakaan pitäisi olla peruste tapaamisten jäämiselle.

Jos kaikki molemmissa perheissä ovat terveitä, lapsi voi lähteä tapaamiselle.

– Kannustan nyt kaikkia erovanhempia kertomaan omista huolistaan toiselle. Nyt täytyy lähteä siitä, että toisen vanhemman arviointikykyyn on luotettava. Molempien pitää myös toimia niin, että ovat luottamuksen arvoisia.

Lue myös: Koko Pauliinan perhe sairastui koronaan: ”Jalat eivät kantaneet, en pysynyt hereillä, happi ei kulkenut”

Ajankohtaista koronaviruksestaLue Tekniikan maailman ilmaista Koronavirus-teemalehteä

Lue myös

Kommentit (1)

Etävanhempi kieltäytyy ottamasta lasta perusteena pandemiaan liittyvä kehoitus välttää matkustelua. Uuden lapsen huolto- ja tapaamislain mukaan myös etävanhemman tapaamislaiminlyönnit katsotaan henkiseksi väkivallaksi. Tämä on uutta. Lapsi kaipaa etävanhempaansa. Sitä on sydäntäsärkevää katsoa.
Tänään jlkaistun tutkimuksen juuri lähivanhemmat ovat myös hyvin kuormittuneita mm. kotikoulun vuoksi ja taloudellisten haasteiden vuoksi ja lepotaukoja kaivattaisiin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X