Parisuhde 14.01.2017 Päivitetty 28.08.2023

Aiheuttaako lapsiluku teillä erimielisyyksiä?

Kun parisuhteessa toinen haluaa vielä yhden vauvan ja toinen ei, tarvitaan kunnon keskustelu.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
Maria Huusko

Vauvakuume on hankala tunne, jos kumppani ei halua enempää lapsia. Reilu kolmannes Kaksplussan lukijoista on ollut puolisonsa kanssa eri mieltä perheen lapsiluvusta. Neljännes lukijoista kertoi, että joku perheen lapsista on syntynyt niin, että toinen vanhemmista toivoi vauvaa enemmän kuin toinen.

”Mies sanoo, että nämä kaksi lasta riittävät. Itse haluaisin kolmannen. Aiemmin oli puhe, että kolme olisi hyvä lapsiluku. Mies kuitenkin muutti mielensä kaksi viikkoa nuoremman lapsen syntymän jälkeen ja on edelleen vahvasti tätä mieltä. Mietin asiaa päivittäin, ja jos erehdyn miettimään kunnolla, päädyn itkemään. En pääse sinuiksi sen kanssa, että en saisi enää kantaa sisälläni pientä ihmisen alkua, synnyttää ja hoitaa vielä kolmatta. Näin kertoo eräs keskustelija Kaksplus.fi-saitilla.

Osa haluaa vain yhden lapsen

Ensisynnyttäjien keski-ikä on Suomessa jo 28,8 vuotta, joten haave useammasta lapsesta voi kariutua pelkästään naisen ikään ja hedelmällisyyden laskuun. Tilanne voi siksi tuntua polttavan ajankohtaiselta: toinen tai kolmas lapsi halutaan nyt eikä myöhemmin. Sinänsä lapsihaaveet eivät ole tutkimuksen mukaan sidoksissa sukupuoleen.

Lapsiluvusta kiistellään monessa parisuhteessa. Väestöliiton Perhebarometrin vastaajista noin neljännes kertoi lasten hankinnan esteeksi sen, ettei kumppani halua lapsia. Saman tutkimuksen mukaan 29 prosenttia yhden lapsen vanhemmista ei halua enempää lapsia.

Kun yhä useampi kokee, että jo yksi lapsi on tarpeeksi, ristiriidat lapsiluvusta lienevät yhä yleisempiä. Jos kumppani ei halua lisää lapsia ja itsellä vauvakuume polttelee, kannattaisi käydä asiasta kunnon keskustelu toista kuunnellen.

Lue myös: Näin ikä vaikuttaa naisen hedelmällisyyteen

Taivuttelu ei ole hyväksi

Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtajan Heli Vaarasen mielestä taivuttelu ei ole hyväksi elämän suurissa kysymyksissä.

– Kannattaa uskoa, mitä toinen sanoo. Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen ja oikeus pitää se häiritsemättä, hän sanoo.

Vaaranen vinkkaa ottamaan vauvakeskusteluun mukaan Väestöliiton Parisuhdekeskuksen nettisivuilta löytyvän Yritetäänkö vauvaa vai ei?  -keskustelupohjan. Se ohjaa kysymyksillään pohtimaan muun muassa, miten parisuhde voi, onko osapuolilla huolia terveydestä ja millainen perheen rahatilanne on.

Samalla voi jutella siitäkin, onko suhteessa huolia velvollisuuksien jakamisesta tai onko vauvan esteenä työhön liittyviä haaveita. Ajatus uudesta raskaudesta voi myös herättää pelkoa siitä, miten keho kestäisi uuden raskauden ja synnytyksen.

Lue myös: Näin raudanpuute vaikuttaa raskaaksi tuloon

Kokemukset painavat lasten hankinnassa

Edellinen raskausaika, synnytys ja pikkulapsivaihe vaikuttavat siihen, halutaanko lisää lapsia. Kaksplus.fi:n keskustelijan tapauksessa juuri tämä vaikutti eniten tilanteeseen: ”Olin mieheni mielestä niin hankala odotusaikana, että suhteemme ei kestäisi sitä. En myöskään hänen mielestään jaksaisi kolmen lapsen kanssa, kun nytkin olen välillä väsynyt ja puhki kahden kanssa.”

Perheen tukiverkko vaikuttaa sekin osaltaan lapsilukuun. On eri asia hankkia kolmas lapsi, jos tietää, että apua on luvassa kuin silloin, jos tukiverkkoa ei juuri ole.

Lasten hankintaa saattaa estää myös kiristynyt työelämän tahti: etenkin pitkälle koulutetuista naisista moni kokee työelämän katkokset hankalina.

Lue myös: Eroavatko pienten lasten vanhemmat liian helposti?

Lapsiluvusta ei päästä sopuun – ero ratkaisuksi?

Jos toiveita lapsiluvusta ei saada millään sovitettua yhteen, ja tilanne jatkuu vuosikausia, mieleen voi tulla myös eroaminen. Jo olemassa oleva lapsi tai lapset pitävät kuitenkin monesti parisuhdetta kasassa. Heli Vaarasen mielestä eroa voi pohtia, jos vauvaa toivova ei pysty luopumaan toiveestaan.

– Pitkä yhdessä eletty elämä tekee vaikeammaksi siirtyä eteenpäin. Jos kummatkin haluavat eri asioita, ero voi kuitenkin olla ratkaisu tilanteeseen.

Ehkäisyn pois jättäminen toisen kanssa keskustelematta ei ole koskaan hyvä ratkaisu tilanteessa, jossa toinen yksin haluaa lapsen ja toinen ei. Lapsella tulee olla oikeus syntyä toivottuna.

Lue myös: Näin riitelet kumppanisi kanssa rakentavasti – 5 vinkkiä

Lähteet: Anneli Miettinen, Miksi syntyvyys laskee? (Väestöliiton Perhebarometri 2015) ja Kaksplussan lukijapaneeli

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X