Vanhemmuus 20.10.2016 Päivitetty 26.06.2023

Älä tee näitä 7 virhettä, jos postaat lapsestasi sosiaaliseen mediaan

Söpöt pottakuvat voivat nolottaa lasta. Lapsen yksityisasioita ei saa jakaa somessa, eikä julkinen Facebook-sivu ole oikea paikka koulukiusaamisen selvittelyyn. Listasimme 7 virhettä, joita aikuiset eivät saisi tehdä kertoessaan lapsestaan sosiaalisessa mediassa.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

1. Älä postaa potta- tai alastonkuvia

Potalle nukahtanut taapero on liikuttava näky. Älä kuitenkaan jaa lapsesi pottahetkiä tai hänen vaippansa sisältöä sosiaalisessa mediassa. Vessakäynti on intiimi asia, oli kyseessä sitten lapsi tai aikuinen.

Myöskään nakukuvia ei kannata julkaista, vaikka suomalaiset suhtautuvat alastomuuteen rennosti. Potta- ja pyllykuvat voivat nolottaa lasta, ja ne voivat aiheuttaa kiusaamista. Vaikka olisit sinut alastomuuden kanssa, kunnioita lapsesi oikeutta yksityisyyteen ja omaan kehoonsa.

Keskustele: Mummo postaa lapsestani alastonkuvia kotisivuilleen, mitä teen?
Lue myös: Nakuileeko lapsi miellellään? Se voi olla erittäin hyvä merkki

2. Älä kerro asioista, jotka hävettävät lasta

Se, mikä on aikuisten mielestä suloista, voi olla lapsesta nöyryyttävää. Rajanveto söpöyden ja nolouden välille ei ole aina helppoa. Kun julkaiset lapsestasi kuvia tai kerrot hänen kommelluksistaan, mieti, miltä sinusta olisi tuntunut pienenä, jos vanhempasi olisivat kertoneet sinusta julkisesti vastaavia asioita.

Luota oman arviointikykysi lisäksi lapsen mielipiteeseen. Vaikka kuva hänen pieleen menneestä piirroksestaan olisi sinun mielestäsi hellyttävä, se voi hävettää lasta. Älä julkaise lapsestasi mitään, mikä tuntuu hänestä pahalta.

Lue myös: Ensimmäinen puhelin lapselle – Muista nämä asiat pienen lapsen kännykän kanssa!

3. Älä tee lapsesta arveluttavia vitsejä

Internet pursuilee lapsista tehtyjä meemejä. Kyllästyneestä taaperosta saatetaan napata kuva, jossa hänen päänsä yläpuolella on teksti ”oispa kaljaa”.

Kaikki eivät kuitenkaan ymmärrä tällaista huumoria, ja viaton vitsi voidaan irrottaa asiayhteydestään. Lapsen kuvasta voi paisua sometaistelu, jossa vanhemmuutesi ja lapsesi kasvuympäristö kyseenalaistetaan.

Roisit jutut voivat loukata ja nolottaa myös lasta. Nettivitsi, jossa hänet yhdistetään arveluttaviin asioihin tai alatyyliseen kieleen, voi elää vuosikausia ja hankaloittaa hänen elämäänsä.

Keskustele: Mitä mieltä olette vauvavitseistä?

4. Älä kerro lapsen yksityisasioita

Lapsella on oikeus omiin asioihin ja salaisuuksiin. Tällaisia ovat esimerkiksi hänen yksityiset viestinsä ja tavaransa, kaveri- ja seurustelusuhteensa ja lempinimensä.

Älä julista Facebook-kavereillesi, että perheenne murkulla on seurustelukumppani, jos hän ei tahdo puhua asiasta. Vaikka teini antaisi sinun kutsua itseään pupuksi, hän ei välttämättä halua, että muut tietävät hellittelynimestä.

Jos haluat julkaista sinun ja lapsesi välisen hauskan viestittelyn, kysy häneltä lupa, vaikka viestit olisivat mielestäsi harmittomia.

5. Älä pui lapsen kiusaamista somessa

Kun lasta kiusataan, vanhemmat tuntevat ahdistusta, raivoa ja voimattomuutta. Kiusaamisesta kannattaa kuitenkin puhua harkiten julkisilla nettifoorumeilla. Älä käytä asiatonta kieltä äläkä kerro tapaukseen liittyvien lasten ja aikuisten nimiä.

Tapahtumien julkinen setviminen voi pahentaa tilannetta sen sijaan, että kiusaaminen loppuisi. Toisten mollaaminen sosiaalisessa mediassa voi johtaa jopa kunnianloukkaussyytteeseen.

Selvitä lasta koskevat konfliktit asianosaisten kanssa. Kiusaamisesta ei tarvitse vaieta, mutta myös kiusaajan ja hänen perheensä yksityisyyttä on kunnioitettava, vaikka se tuntuisi vaikealta.

Lue myös: Pikkulapsikin kiusaa – Tunnista ja ehkäise kiusaaminen
Keskustele: Miten voin auttaa, kun 12-vuotiasta kiusataan Facebookissa?

6. Älä anna lapselle julkisia opetuksia

Videot, joissa huolestunut vanhempi motkottaa teinille paljastavista Instagram-kuvista, leviävät somessa helposti. Kasvatuskeskustelut kuuluvat kuitenkin kotiin, eivät yleisön peukutuksen tai naurun aiheiksi.

Julkiset opetukset eivät ole kasvattavia, vaan nöyryyttäviä. Ne voivat aiheuttaa lapselle syvää häpeää ja kiusaamista, ja lapsi voi kapinoida entistä enemmän.

Keskustele: Mies haukkuu lastamme idiootiksi ja tolloksi

7. Älä julkaise muiden lapsista kuvia ilman lupaa

Vaikka lapsesi koulun joulujuhla olisi liikuttava, älä julkaise ilman lupaa kuvia, joissa näkyy muiden lapsia. Kaikki eivät halua julkaista lapsestaan mitään internetissä, ja heillä on tähän oikeus.

Yksityisyydenvarjelu voi johtua vakavista asioista. Vanhemmat voivat joutua salailemaan perheen asuin- ja oleskelupaikkoja lähestymiskiellon tai vanhempien arkaluontoisen työn vuoksi.

Yksityisyydensuoja kannattaa huomioida myös uusperheissä. Jos esimerkiksi kumppanisi ex-puoliso kieltää kuvaamasta hänen lapsiaan, hänen toivettaan on kunnioitettava, vaikka julkaisisit kuvia sinun ja kumppanisi yhteisistä lapsista.

Keskustele: Onko minulla oikeus laittaa kuva kaverin lapsesta Facebook-seinälleni?

Lähteet: Mannerheimin lastensuojeluliitto, Parenting, SteamFeed

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X