Minun tarinani 9.1.2018
KUVAT iStock

Hei, meille tulee vauva – sopimuksesta, ei rakkaudesta

Kumppanuusvanhemmuus toimii, kun sen suunnittelee huolellisesti, tuntee lakipykälät ja muistaa lapsen edun. Keskinäisen rakkauden sijasta vanhempia yhdistää yhteinen halu kasvattaa lapsi.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kumppanuusvanhemmuudessa aikuisia ei yhdistä rakkaus tai parisuhde, vaan pelkkä vanhemmuus ja kasvatusvastuu. Ilmiö on ollut Suomessa viime aikoina pinnalla etenkin sen jälkeen, kun televisiokanava Nelonen ilmoitti hakevansa osallistujia tosi-tv-ohjelmaansa, jossa seurataan lapsenhankkimisprosessia tuntemattomien ihmisten välillä.

— Olen itse tottunut kuulemaan kumppanuusvanhemmuus-termin erovanhemmuudesta puhuttaessa. Keskusteluissa täytyy muistaa määritellä, puhutaanko erovanhemmuudesta vai kahden ihmisen lapsentekosopimuksesta, sanoo Väestöliiton parisuhdetiimin esimies Heli Vaaranen.

Vaarasen mielestä tilausta olisikin aivan uudelle käsitteelle.

— Jokainen eronnut tulee kuitenkin ensisijaisesti ajattelemaan, että kumppanuusvanhemmuuden yhteydessä puhutaan erosta ja erovanhemmuudesta.

Aina ei tarvita romantiikkaa

Kahden aikuisen sopimus vanhemmaksi ryhtymisestä ei ole täysin uusi juttu. Yhdysvalloissa kumppania vanhemmuuteen etsitään netin kautta. Co-ParentMatch.com -sivustolta käyttäjä voi etsiä kumppanivanhempia eri maista ja kaupungeista – joukosta löytyy myös Suomi. Esimerkiksi Oulun ja Kuopion kohdalla vanhempiehdokkaiksi ilmottautuneita on kaksi, Helsingissä seitsemän.

Myös Vaaranen tunnistaa ilmiön.

— En voi sanoa, että tällainen vanhemmuus olisi yleistä, mutta tunnettu se on kuitenkin. Sinkkuus leviää ja lisääntyy — samalla lailla yksinolevat ihmiset haluavat lapsen, vaikka se romanttinen suhde puuttuisikin.

Kaksi aikuista voi ryhtyä vanhemmuussuhteeseen monesta syystä. Parisuhde ei kiinnosta, sopivaa kumppania ei löydy tai lapsi on voinut saada alkunsa vahingossa.

Sateenkaariperheet ry:n jäsenistä 15–20 prosenttia on kumppanuusvanhempia. Naisilla tilanne voi olla myös se, ettei hedelmällisiä vuosia ole enää kovin paljon jäljellä  – eli lasten odottelulle ei ole enää samalla tavalla aikaa.

— Totta kai kulttuurissa muodostuu erilaisia keinoja toteuttaa unelmia, jos perinteinen perhemalli puuttuu, Vaaranen sanoo.

Ajatus uudenlaisesta vanhemmuudesta saattaa herättää epäilystä ja jopa ärsyttää. Vaarasen mukaan kyse on menneisyyden kaipuusta ja protestista – perheen perustamisen taustalla halutaan nähdä kahden aikuisen rakkaustarina.

— Ihminen toivoo romantiikkaa mieluummin kuin kylmää diiliä. Kai ihmiset kokevat, että ohjelma tavallaan murskaa ne viimeisetkin toiveet, jos tämä tehdään julkiseksi ja hyväksytyksi keinoksi perheellistyä.

Lue myös: näin ikä vaikuttaa naisen hedelmällisyyteen

Lapsi lähtee liikkeelle puhtaalta pöydältä

Kumppanuusvanhemmuudessa on etunsa: vanhemmuuden jakaminen voi olla emotionaalisesti merkittävä voimavara. Romantiikan sijasta sopimukseen perustuva vanhemmuus voi tarjota lapselle erityisen rauhallisen kasvuympäristön.

— Tällöin esimerkiksi yhdessä asuminen tai mustasukkaisuus eivät aiheuta riitaa vanhempien välillä. Tutkimuksissa on havaittu, että riitaisat olosuhteet vaikuttavat heikentävästi muun muassa lapsen oppimiskykyyyn, kertoo Vaaranen.

Kun vanhemmuudesta tehdään sopimus, tärkein osapuoli sopimuksessa on lapsi. Lapsen on saatava kasvaa ja kehittyä rauhassa, eikä hänen pidä tuntea velvollisuutta lunastaa aikuisten saavuttamattomia unelmia.

— Lapsi ei voi syntyä tehtäväpaketin kanssa — hänellä on syntyessään puhdas pöytä, josta lähteä liikkeelle. Lapsi ei voi koskaan olla vastuussa vanhempiensa elämän merkityksestä.

Lähteet: hs.fi, sateenkaariperheet.fi

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: