Oletko introvertti äiti? Nämä merkit paljastavat sen

Väsytkö lapseesi, vaikka hän on sinulle maailman rakkain? Introvertit tarvitsevat yksinäisyyttä sosiaalisen hälyn vastapainoksi. Introverttius ei kuitenkaan tarkoita kylmyyttä tai itsekkyyttä. Lue, miten introvertti äiti selviytyy vanhemmuuden vaatimuksista.

Teksti Janica Brander
Kuvat iStock
Oletko introvertti äiti?

Introvertti tarvitsee lomaa ihmisistä

Uuvuttavatko lapsesi sinut, vaikka rakastat heitä yli kaiken? Ahdistutko, kun tuntematon vanhempi alkaa jutella sinulle niitä näitä hiekkalaatikolla? Tunnetko syyllisyyttä, koska kaipaat omaa aikaa?

Et ole huono äiti. Olet todennäköisesti introvertti äiti.

Introvertilla viitataan usein hiljaiseen, sosiaalisesti kömpelöön ihmiseen. Ekstroverttien taas ajatellaan olevan rohkeita ja puheliaita. Tämä käsitys on mustavalkoinen ja yksinkertaistava. Introvertti ihminen voi olla sosiaalisesti lahjakas, mutta hän ei jaksa kommunikoida jatkuvasti.

Keskustele: Miksi en jaksa elämää lapsen kanssa?

Lue myös: Temperamentti erottaa – oletko introvertti vai ekstrovertti?

Oma aika lataa aivot

Introverttiuteen perehtynyt kirjailija Sophia Dembling sanoo Psychology Todayssa, että introvertit satsaavat sosiaalisiin tilanteisiin jopa enemmän kuin ekstrovertit. He kuuntelevat muita tarkasti ja yrittävät päästä näiden kanssa syvälliselle tasolle. Introvertti voi tuskastua small talkiin, joka ei tähtää aidon ihmissuhteen luomiseen.

Introvertti on jatkuvasti tuntosarvet pystyssä. Hän tunnustelee muiden tarpeita ja välttelee konflikteja. Hän uupuu nopeammin kuin ekstrovertti, joka ei suhtaudu sosiaalisuuteen yhtä vakavasti. Introvertit ovat myös usein herkkiä aistikuormitukselle, kuten koville äänille ja levottomalle ympäristölle.

Introvertti tarvitsee paljon latautumisaikaa. Oma rauha on introvertille välttämätöntä, sillä tällöin hän lepää ja prosessoi sosiaalisia tilanteita.

Keskustele: En jaksa lasten kavereita kotonamme työpäivän jälkeen

Oletko introvertti? Nämä merkit paljastavat sen:

 • Et ahdistu yksinäisyydestä, vaan nautit siitä.
 • Vietät mieluummin aikaa yhden ihmisen kanssa tai pienessä porukassa kuin suuressa joukossa.
 • Olet henkisesti ja fyysisesti väsynyt vilkkaiden sosiaalisten kausien jälkeen.
 • Taustahälinä, päällekkäin puhuminen ja kovat äänet rasittavat sinua.
 • Ristiriidat ihmisten kanssa uuvuttavat sinut.
 • Uskallat puhua intiimeistä asioistasi vain harvoille.
 • Viestintätilanteet eivät ole sinulle vain small talkia, vaan löydät niistä piilomerkityksiä ja pohdit muiden motiiveja.
 • Haluat suunnitella itse ajankäyttösi. Ahdistut, jos muut puuttuvat tekemisiisi tai sinut keskeytetään jatkuvasti.

Lue myös:

Operaatio Äiti -blogin Anette: ”Olen introvertti äiti”
Miia Metso -blogin Miia: ”Saako olla introvertti?”

Äitiys koettelee herkkää introverttia

Vanhemmuus voi olla raskasta etenkin introverteille naisille, koska kotona olevan vanhemman ja lapsen suhde on tiivis. Lapset tuovat elämään melua. Heidän tunnereaktionsa ovat usein voimakkaita ja ennakoimattomia. Jatkuva valppaus ja toisen tarpeiden tulkitseminen uuvuttavat itsenäistä ja ärsykeherkkää persoonaa.

Myös syyllisyydentunto voi kuormittaa introverttia. Miksi haaveilen omasta ajasta, vaikka olen halunnut tämän lapsen? Äitiyteen liittyvät vaatimukset ja asenteet eivät helpota ristiriitaa. Vanhempia kehotetaan nauttimaan jokaisesta hetkestä lapsen kanssa. Kotona olemisen voidaan ajatella olevan kevyttä oleilua, josta ei tarvitse palautua.

Oman rauhan kaipaaminen ei kuitenkaan tarkoita, ettei introvertti välitä lapsistaan. Hän tarvitsee elpymistä, koska käyttää muiden huomioimiseen valtavasti energiaa.

Keskustele: Oletko aina tiennyt olevasi introvertti vai onko se selvinnyt vasta aikuisena?

 

Introvertin äidin selviytymisopas

 1. Hyväksy, että olet ärsykeherkkä ja perusteellinen persoona. Et ole huono äiti. Todennäköisesti käytät valtavasti aikaa lapsesi tarpeiden miettimiseen ja arjen sujumisen varmistamiseen. Oma aika on välttämätöntä, jotta jaksat olla perheesi kanssa.
 2. Kerro läheisillesi, ettei heidän kannata loukkaantua, kun vetäydyt. Selitä lapselle, että väsyneenä olet kuin kännykkä, jonka akku on ladattava, jotta se toimisi.
 3. Raivaa kalenteristasi tilaa omalle ajalle samaan tapaan kuin harrastuksille. Mieti, miten sinä lataudut. Haluatko lueskella kirjastossa, kierrellä kirpputoreja tai kävellä luonnossa? Oma aika ei ole hyödyllinen suoritus, vaan nollaushetki.
 4. Älä kahmi liikaa treffejä vapaa-ajalle. Työ ja perhe-elämä voivat kuormittaa sinua niin paljon, että mukavakin sosiaalisuus tuntuu ponnistukselta. Tapaa yhtä ystävää ajan kanssa ja nauti syvällisestä keskustelusta sen sijaan, että kävisit monta kertaa viikossa kahvilla.
 5. Kaikki eivät viihdy perhekerhoissa ja äitipiireissä. Älä pakota itseäsi sosiaalisuuteen, josta et saa tyydytystä. Jos ahdistut leikkipuistoissa, kuuntele musiikkia tai selaile kirjaa.
 6. Selvitä, voisitko tehdä etätyöpäiviä, joihin ei sisälly tapaamisia. Voiko työnkuvaasi muuttaa itsenäisemmäksi, jotta sosiaalinen kuormitus vähentyisi?
 7. Välttele ihmisiä, blogeja ja keskustelupalstoja, jotka leimaavat introverttiuden itsekkyydeksi. Älä vertaile itseäsi vanhempiin, jotka nauttivat perhe-elämän hälinästä ja saavat siitä energiaa.
 8. Muista, että intensiivinen vauva- ja pikkulapsiaika ei kestä ikuisesti. Lapsetkin alkavat kaivata jossain vaiheessa omaa rauhaa.

Lue myös: Vanhempi, näin saat omaa aikaa – 10 vinkkiä

Lähteet: Medical Daily, Missguided Mama, Psychology Today, Scary Mommy, Quietrev

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

Olen tosiaankin introvertti äiti ! En jaksa lastani joka päivä, hän asuukin mielellään isänsä uuden perheen luona ja on säännöllisesti minun luonani yhden illan viikolla sekä viikonloppuisin yötä. Näin jaksan paremmin, koska olen ollut jo 17 vuotta sairaseläkkeellä. Lapsi on jo 12 vuotta, erosimme 10 vuotta sitten ja minä muutin asumaan itsekseni. En jaksa paljoa harrastaa tai tavata ystäviä enää, koska voimani menevät tämän arkielämän pyörittämiseen. Mutta näinkin voi elää ihan hyvää elämää ! Nautin yksinolosta ja olen lapselleni tärkeä ihminen.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä