Lapsuus, kun äiti oli pieni: 8 asiaa, joita et ikinä antaisi oman lapsesi tehdä

Lapsuus yhtä sukupolvea aiemmin oli kuin nykyvanhempien kauhukuvista. Nyt voi seurata lastensa liikkeitä vaikka kännyköiden karttapalveluilla, vaan toista se oli ennen!

Teksti Christina Boman
Kuvat 123RF
8 asiaa, joita et ikinä antaisi lapsesi tehdä

1. Lapsuus ilman aurinkorasvaa

Aurinko paistaa ja iho grillaantuu. Suojakertoimilla ei ennen läträtty ja lapsuus oli yhtä pitkää hellekesää paljain päin.

”Mieheni aina harmittelee, ettei meidän pojilla ole kesäisin auringon vaalentamia pellavahiuksia, kuten hänellä ja veljellään nuorena. Tämä johtuu siitä, että meidän pojat pitävät hattuja.”

Lue myös: Hyvät päätökset, joista lapsen synnyttyä luovuttiin

2. Turvavyöt, häh!

Aja hiljaa, isi – sillä autosta ei todellakaan löytynyt turvavöitä!

”Siellä ne heiluivat takapenkillä kaikki sekaisin – lapset, tavarat ja lemmikit.”  

3. Kemikaaliöverit

Tänä päivänä E-koodikieli on tuttua, mutta vielä 90-luvun alussa siniset lisäainepommit olivat kovassa suosiossa.

”Kioskilla valikoitiin irtokarkkeja huolellisesti, ja myyjä lappasi niitä sitä mukaa pennin tarkkuudella pusseihin. Mitä sinisemmäksi kieli värjäytyi, sitä onnistuneempi karkkivalinta!”

Keskustele: Syöttekö lasten nähden karkkia niin, ettette anna lapselle?

4. Tupakointi sallittu

Auton etupeilissä roikkuvalla tuoksukuusella oli tärkeä tehtävä: peittää tupakan haju alleen. Tupakkaa tupruteltiin huoletta myös lasten seurassa.

”Keittiössä liesituulettimen ääressä oli paikka isän marmorikuvioidulle tuhkakupille. Iltaisin tuuletin hurisi lakkaamatta.”

5. Lapsuus omilla teillä

Kun kännyköitä ei vielä ollut, kommunikoitiin lasten kanssa vetämällä keuhkot täyteen ilmaa ja huutamalla mahdollisimman kovaan ääneen: ”Syömään!” Lähimetsissä leikkivät lapset ilmestyivät ruokapöydän ääreen sitä mukaa, kun kutsu kantautui heidän korviinsa.

”Kun meillä puolestaan oli asiaa äidille, huusimme usein ikkunasta, että ’äiti tuu ikkunaan, täällä huutaa Kirsi!’.”

Lapsuus oli sitä, että paineltiin housutta metsään ja äiti huusi aikanaan syömään.

Lapsuus oli sitä, että paineltiin housutta metsään ja äiti huusi aikanaan syömään.

6. Lapsuus ilman suojavarusteita

Kypärä kuuluu nykyään jokaisen pienen pyöräilijän varusteisiin. Ennen kuitenkin pyöräiltiin, lasketeltiin ja luisteltiin ilman suojavarusteita. Leikkipaikoilla ei ollut pehmustettuja alustoja keinujen tai kiipeilytelineiden alla. Jos maahan putosi, vastassa oli tavallista hiekkaa.

”Eipä meillä ollut pelastusliivejäkään, kun lähdimme isän kanssa veneellä kalaan”.

7. Erikoiset neuvolavinkit

Erityisesti ruokailuun liittyvät suositukset ovat muuttuneet vuosien varrella paljon. Neuvolassa vauvoille saatettiin suositella jopa sokerivettä suoraan tuttipullosta.

”Tuoremehua saatettiin suositella juomaan jo kuusiviikkoisena, ja vauvojen allergioita ihmeteltiin. Myöhemmin huomattiin, että sitrushedelmät olivat ykkösallergeeni, joka lisäsi vauvojen ihottumia.”

Lue myös: ”Syötä vauvasi seksin ohessa.” Lue neuvolan oudoimmat ohjeet
Keskustele: Minkälaisia neuvolakokemuksia?

8. Vaunut parkkiin ja kauppareissulle

Kun kauppareissu koitti, jätettiin vauva kaupan ulkopuolelle vaunuihin tuhisemaan ja suunnattiin ostoksille. Vauvat myös nukutettiin usein ulos ilman itkuhälyttimien tarjoamaa kuuloyhteyttä tai mitään muutakaan valvontaa.

”Poika oli viiden kuukauden ikäinen, kun palasin vuorotöihin. Yövuoron jälkeen vein vauvan ulos ikkunan alle, kun ei ollut parveketta, ja menin nukkumaan. Heräsin vasta, kun naapuri soitti ovikelloa ja tuli kertomaan, että vauva huutaa. Ei siinä mitään ihmeellistä ollut.”

Lue myös: Miten ihmeessä tästä selviää? Kahdeksan lasta ja vanhemmilla vuorotyöt!

Muistot on kerätty 1970-, 80- ja 90-luvun lapsilta.

Kommentit

4 kommenttia
Avatar

Lasten tapaturmaiset ja väkivaltaiset kuolemat ovat vähentyneet Suomessa murto-osaan entisestä, selviää Duodecim-julkaisusta. Vuonna 2010 lapsia kuoli tapaturman tai väkivallan seurauksena 26. Vielä 70-luvun alussa alle 15-vuotiaiden lapsiuhrien määrä oli yli 300.

Aiemmin Suomessa lasten tapaturmakuolemien määrä olikin yksi länsimaiden suurimmista.

Avatar

Olen syntynyt 70-luvulla.
Meillä autossa käytettiin aina turvavyötä. Myös takapenkillä.
Aurinkorasvaa laitettiin useammin kuin mitä omillani muistan nyt laittaa.
Minulla oli lapsena käytössä myös pyöräilykypärä ja luistelukypärä.
Tupakkaa meillä ei poltettu, joten sitä eivät polttaneet sisällä tai autossa meillä edes vieraat.

Oikeasti iso ero nykypäivää on noiden vauvojen turvallisuuden ajattelussa. Tosiaan, nykyään ei jätetä edes koiraa kaupan eteen odottamaan, mutta muistan minäkin nuo lastenvaunurivit kaupan ulkopuolelta vielä 80-luvulta. Turvakaukaloitahan ei autoissa ollut, turvaistuimiakin vähemmän (meillä kyllä lapsena oli turvaistuimetkin). Vauvaa kuljettiin autossa vaunun kopassa tai sylissä. Järjestetyn mahdollistamiseksi saatettiin esimerkiksi poistaa autosta toinen etupenkki, jotta vauvalle saatiin lattialle tilaa :)

Avatar

Ite olen suuntautunut 71 autossa ei ollut turva vöitä eikä pyörä kypärästä tietookaa sit kun mentori vuosia eteenpäin niin muuttui että taka penkeillä pitää olla turva vyöt ja pyöräkypärät myöhemmin hyvin sitä on pärjätty

Avatar

Ja ne jotka eivät pärjänneet eivät enää ole joukossamme siitä kertomassa.

En vaan kestä sitä, miten urpoa on muistella turvavöittä ajoa tai muita hengenvaarallisia harjoitteita nostalgisessa ”kyllä ennen oli paremmin” hengessä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä