Vanhemmuus 13.10.2017 Päivitetty 14.08.2023

Mikä meitä äitejä vaivaa? Äidit voivat pahoin – ja se näkyy

Äidit vieraannuttavat avioeron yhteydessä lapsen omasta isästään. Äidit myös kurittavat lapsiaan tutkimusten mukaan useammin kuin isät. Mikä meitä äitejä oikein vaivaa?

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Syksyn aikana on uutisoitu tiuhaan erilaisista vanhemmuuden ylilyönneistä. Varsinkaan äitien toiminta ei aina kestä päivänvaloa. Mistä äitien käytös kumpuaa? Väestöliiton Vanhemmuus-tiimin esimies psykologi Suvi Larun mukaan kyseessä ei ole uusi ilmiö. Uutta on ainoastaan se, että asioista puhutaan ääneen.

– Pikkulapsiperheiden arki on kuormittavaa ja siinä kohdataan monenlaisia haasteita. Jo lähes vuosikymmen sitten ilmestynyt Väestöliiton Äidin kielletyt tunteet -kirja rikkoi äitiyteen liittyviä myyttejä ja paljasti, millaisia tunteita äidit saattavat todellisuudessa kokea. On hyvä, että äitiyteen liittyvistä negatiivisistakin tuntemuksista puhutaan ja opitaan hakemaan apua silloin, kun omat voimavarat ovat vähissä, psykologi Suvi Laru muistuttaa.

Jäähypenkkiä ja tukistamista – äidit kurittavat lapsia isiä enemmän

Työn ja kodin yhteensovittaminen stressaa

Työn ja perheen yhteensovittaminen luo paineita molemmille vanhemmille. Äitien lailla myös isät pohtivat, millainen vanhempi heidän tulisi olla. Työpaineet kuormittavat ja siten myös altistavat erilaisille ylilyönneille vanhemmuudessa.

– Stressi vaikuttaa myös siihen, miten hyvin jaksamme olla läsnä lapsillemme. Siksi työpaineisiin tulisi kiinnittää huomiota työpaikalla ja keskustella työnantajan kanssa joustomahdollisuudesta esimerkiksi työajan suhteen, Laru neuvoo.

Täydelliseen vanhemmuuteen pyrkiminen on turhaa – ja Larun mukaan oikeastaan myös mahdotonta.

– Täydellisiä vanhempia ei ole olemassakaan. Riittää, kun pyrkii olemaan tarpeeksi hyvä vanhempi lapselleen. Jokainen perhe on myös aivan omanlaisensa. Omassa perheessä koetut haasteet voivatkin olla hyvin erilaisia kuin naapuriperheen haasteet.

Työssäkäyvä äiti, näin pääset eroon syyllisyydestä

Äiti edelleen päävastuussa kodista ja perheestä

Vaikka vanhemmuus olisi hyvinkin tasa-arvoisesti jaettu, päävastuu kodista kaatuu silti edelleen usein äidin harteille. Pariskunnalla voi olla kahden kesken varsin moderni ja nykyaikainen tapa toimia, mutta lapsen synnyttyä pintaan pulpahtavat perinteiset vanhemmuuden roolit. Monille muutos tulee yllätyksenä.

Mikäli kodin ja perheen hoito on epäsuhdassa, kannattaa asiasta puhua avoimesti puolison kanssa.

– Jos perheessä on kaksi aikuista, on tärkeää, että vastuu kodista ja perheestä jaetaan mahdollisimman tasapuolisesti. Vanhempien pitäisi olla jatkuvasti valmiita päivittämään tilannetta sen mukaan, mikä tuntuu parhaalta ratkaisulta molemmille osapuolille.

Kyllä äiti hoitaa – uuvutko huomaamattasi metatyön alle?

Yksinäisyys vaivaa äitejä

Yhteiskunnassa tapahtunut muutos yhteisöllisyydestä kohti yksinäisyyttä vaikuttaa voimakkaasti äitien jaksamiseen. Vuosikymmeniä sitten vallalla oli yhteisöllinen kylä kasvattaa -meininki, mutta nykyään äidit jäävät vanhemmuutensa kanssa usein hyvinkin yksin.

– Perheillä ei ole enää välttämättä suurta sukua ja verkostoa, vaan joudumme pärjäämään vanhemmuudessamme yksin. Se on harmillista lastenkin kannalta, sillä äidin ja isän ohella myös muut läheiset aikuiset rikastuttavat lapsen elämää, Laru harmittelee.

Äiti, kärsitkö yksinäisyydestä? Perhejärjestöt ja vertaistuki auttavat

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X