Nämä 12 asiaa ovat tuttuja äideille, joiden lapset puhuvat ja puhuvat… ja puhuvat

Vanhemmat eivät millään malttaisi odottaa lapsen ensimmäisiä sanoja.  Muutaman vuoden kuluttua he odottavatkin, että lapsi olisi pienen hetken hiljaa.

Teksti Riikka Heinonen
Kuvat MTV
höpöttävä lapsi
Putous-hahmo Tanhupallo hurmasi lörpöttelemällä aikanaan niin vanhemmat kuin lapsetkin. Se tuntui varmasti tutulta heille, joilla on kotona samanveroinen höpisijä.

Mutta ehei, lapsi ei aio lopettaa puhumista. Enää koskaan.

Toisaalta on hyvä, että lapsi osaa ilmaista itseään ja tärkeää tietää, mitä lapsen elämässä tapahtuu. Vaan mikä neuvoksi, kun lapsi jatkaa puhumista tuntikausia? Nämä 12 asiaa ovat tuttuja äideille, joiden lapset eivät hiljene hetkeksikään.

1. Käyt omituisimmat keskustelut lapsesi kanssa.

Lapsesi taukoamaton pulina sisältää varsin omituisia aiheita. Olet ehkä jo ihan tottunutkin hänen kysymyksiinsä, jotka sinkoilevat ilmassa ennen aamukahdeksaa:

”Äiti, taistelisitko mieluummin Creeperiä vai T-Rexiä vastaan Minecraftissa?”

”Äiti, miksi isät eivät synnytä vauvoja?”

2. Sinun pitäisi tietää aivan kaikki.

Miksi taivas on sininen? Miten lentokoneet pysyvät taivaalla? Miksi vesi on märkää? Minkä väriset ovat ihmisen aivot? Kysymykset sinkoilevat yleensä ilmaan vailla minkäänlaista hengähdystaukoa. Etkä välttämättä tiedä vastausta ensimmäiseenkään hänen miljoonasta päivittäisestä kysymyksestään. Hmm, odottaisitko, kun äiti miettii hetken…

3. Hyssyttelet lastasi…

…ja samalla tunnet huonoa omaatuntoa siitä, että yrität vaientaa hänet. Vaikka tiedätkin, että jo muutaman vuoden kuluttua hän on teini, joka ei suostu sanomaan sinulle enää sanaakaan.

4. Joudut asettamaan aikavälejä, jolloin ei saa jutella.

Tauoton pölinä siitä, mikä supersankari lapsesi olisi, saattaa oikeasti häiritä, kun ajat autoa tai valmistat illallista. Joudutkin silloin kehottamaan häntä olemaan hiljempaa, johon hän useimmiten vastaa uudella kysymyssarjalla: ”Äiti, miksi pitäisi olla hiljempaa?”.

5. Lapsesi toistaa samaa kysymystä…

…kunnes saa kaipaamansa vastauksen. Olet vastannut jo 15 kertaa kysymykseen, miksi dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon. Olet kärsivällisyytesi äärirajoilla, mutta se ei hänelle riitä. Vähitellen alatkin ymmärtää, ettei hän aio luovuttaa ennen kuin saa kaipaamansa vastauksen. Ja koska sinulla ei ole aavistustakaan, minkä vastauksen hän toivoo kuulevansa, kysely saattaa kestää hetkisen.

6. Sillä ei ole mitään merkitystä, että olet puhelimessa.

Vaikka varaisit lääkäriaikaa tai juttelisit presidentin kanssa, puhelinkeskustelulla ei ole merkitystä puheliaalle lapsellesi. Hän jatkaa omaa ”keskusteluaan” kanssasi puhelusi ajan. Ja samalla hänen äänenvoimakkuutensa kohoaa jatkuvasti kovemmaksi, kun hän ei saa sinulta vastausta.

7. Mikään ei saa häntä hiljaiseksi.

Lapsesi kykenee puhumaan taukoamatta jopa koko hampaiden pesun ajan. Ja syödessään, vaikka toivoisitkin, että hän söisi leipäänsä hiljaa sen sijaan, että pärskii murusia ympäriinsä höpistessään.

8. Hän juttelee jopa unissaan.

Lapsesi on vihdoin sängyssä, ja sinä nautit siunatusta rauhasta ja hiljaisuudesta – kunnes hän alkaa puhua unissaan! Kovaan ääneen. Miten ihmeessä hänen leukojaan ei ala pakottaa jatkuvan höpötyksen vuoksi?

9. Lapsesi seuraa sinua vessaan asti…

…jatkaakseen keskustelua siitä, mitä aikoo toivoa synttärilahjaksi (synttärit ovat totta kai vasta kuukausien päästä). Eikä hän aio hellittää ennen kuin olet vastannut visaiseen kysymykseen siitä, pitäisikö lahjalistan ykköseksi laittaa Transformers-ukkeli vai Power Rangers -hahmo. Hän ei luovuta, vaikka olet juuri pyyhkimässä ja toivoisit minuutin rauhaa.

10. Hän osaa olla todella tylsä.

Rakastat lastasi, mutta… hänen juttunsa ovat välillä todella tylsiä. Odotat kauhulla hetkeä, jolloin hän vetää esiin Pokemon-korttikokoelmansa ja vaatii saada selittää jokaisen kortin viimeistä yksityiskohtaa myöten. Hohhoijaa ja haukotus.

11. Jos hän ei puhu, hän ääntelee.

Mikäli ihme on tapahtunut ja lapsesi on hetkeksi lopettanut puhumisen, se ei silti tarkoita, että hän olisi hiljaa. Sen sijaan hän päästää kummallisia ääniä tai hyräilee, kunnes keksii taas jotain sanottavaa. Alat uskoa, ettei hän enää milloinkaan hiljene.

12. Et oikeasti haluakaan, että hän hiljenisi.

Vielä tulee se päivä, kun hän on muuttunut ailahtelevaksi teiniksi. Ja vaikka korvasi nyt soivatkin hänen tauottomasta puheestaan, tulet silloin ikävöimään hänen hassuja, lapsellisia kysymyksiään.

Lähde: 15 things mums know when their kids don´t stop talking

Lue myös:

Näin vauvan ääntely kehittyy puheeksi

Mitä tehdä, jos lapsi ei puhu? 6 kysymystä puheen viivästymisestä

Juttua on päivitetty 17.4.2020.

Kommentit

2 kommenttia
Avatar

Entäs, kun oli itse ihan samanlainen lapsi, jolla oli paljon asiaa. Jolle usein sanottiin, että olisit vähän aikas hiljaa. Joka jo lapsena päätti, ettei sano niin ikinä kenellekkään, koska se tuntui niin pahalta. Äiti jaksoin aina kuunnella ja jutella, koska ei koskaan ollut hiljaa hänkään. Aikuisena puhun ammatikseni, eikä tarvitse enää olla hiljaa tai paikallaan, siitä maksetaan että saa puhua koko päivän. Sitten sain lapsen, joka ei ole koskaan hiljaa. Ja voi miten meillä puheliailla onkin mukavaa yhdessä, eikä meidä kodissa ole koskaan hiljaista. Onneksi! 🙂

Avatar

on nämä asiat kyllä isällekkin tuttuja…

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä