Kasvatus 23.02.2017 Päivitetty 24.10.2023

Nämä 7 merkkiä kertovat, että olet kannustavan isän kasvattama

Kannustava isä rohkaisee tyttöä hitsaamaan ja poikaa hoivaamaan, eikä tuputa heille tiukkoja sukupuolirooleja. Hän valaa lapsiinsa itsevarmuutta, joiden ansiosta he kestävät stressiä ja uskaltavat ottaa riskejä. Nämä 7 merkkiä kertovat, että olet kannustavan isän lapsi.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock
2 kommenttia

1. Sukupuolesi ei ole sinulle rajoite

Kannustava isä rohkaisee lapsiaan tekemään sitä, missä he ovat hyviä ja mistä he nauttivat. Hän ei puhu tyttöjen ja poikien harrastuksista tai naisten ja miesten töistä. Kannustavan isän maailmassa pojat eivät ole automaattisesti rämäpäitä ja tytöt hoivaajia, vaan lapset ovat yksilöitä.

Kannustava isä opettaa lastaan kuuntelemaan itseään ja ponnistelemaan tavoitteidensa eteen sukupuolirooleista välittämättä. Hänen tyttärensä uskaltaa haaveilla lentäjän urasta ja poikansa sairaanhoitajaopinnoista.

Lue myös: Kansallisbaletin johtaja: Antakaa poikien tanssia balettia!

2. Olet aktiivinen ja utelias

Kannustava isä rohkaisee lapsiaan aktiivisuuteen ja oma-aloitteisuuteen opettamalla heille käytännön taitoja. Hän opettaa tytöt nikkaroimaan ja pojat kokkaamaan ja harjoittelee itsekin asioita, jotka luokiteltiin hänen lapsuudessaan naisten töiksi.

Rohkaiseva isä suhtautuu ympäristöönsä uteliaasti ja opettaa saman asenteen lapsilleen. Maailma ei ole hänen lapsilleen uhkaava, vaan mahdollisuuksia pursuileva paikka. Lapset oppivat, että he voivat vaikuttaa elämäänsä ottamalla asioista selvää ja harjoittelemalla uusia taitoja.

Lue myös: Nämä 11 asiaa kertovat, että lapsellasi on mahtava isä

3. Sinulla on terve itsetunto

Useat tutkimukset osoittavat, että isän tuella on suuri vaikutus lapsen itsetuntoon ja riskinottokykyyn.

Lapset, joilla on lämmin ja kannustava isä, menestyvät paremmin opinnoissaan, kestävät erilaisia pettymyksiä ja ovat tyytyväisiä ihmissuhteisiinsa. Aikuisina he uskaltavat pyrkiä urallaan eteenpäin ja ottavat riskejä, koska uskovat pärjäävänsä.

4. Ihmissuhteesi ovat tasa-arvoisia

Hyvä isäsuhde vaikuttaa tutkitusti etenkin tyttären ihmissuhteisiin. Kun tyttö tuntee olevansa arvokas, hän ei suostu olemaan alistettu missään suhteessa. Tytöt, joilla on hyvä isäsuhde, aloittavat seksielämänsä vanhempana kuin ne, joiden isäsuhde on etäinen tai lannistava. He ovat myös aikuisina tyytyväisempiä parisuhteeseensa.

Isän kannustus vaikuttaa positiivisesti myös pojan kaveri- ja parisuhteisiin. Rohkaisu vahvistaa pojan itsetuntoa ja parantaa hänen vuorovaikutustaitojaan. Hänen ei tarvitse alistaa muita ja hakea huomiota aggressiivisuudella ja uholla.

Lue myös: Isä, näin kasvatat onnellisen tyttären – 4 vinkkiä

5. Siedät stressiä ja pettymyksiä

Kannustava isä voi parantaa jopa lastensa stressinsietokykyä. Tutkimusten mukaan isän tuki vaikuttaa ratkaisevasti teini-ikäisten tyttöjen kokemaan stressiin. Lämmin isä-tytärsuhde nimittäin laskee stressihormoni kortisolin määrää lapsen elimistössä.

Tyttöjen stressiä tutkinut Jennifer Byrd-Caven Oklahoman yliopistosta uskoo, että isän tuki antaa lapselle henkisiä välineitä käsitellä paineita. Paineensietokyky puolestaan vähentää stressihormonin erittymistä. Kun kortisolitaso ei ole koko ajan huipussaan, lapsi pystyy kohtaamaan paineet ja pettymykset tyynesti.

Lue myös: Taaperokin voi stressaantua – tunnista lapsen stressin merkit

6. Uskallat kertoa mielipiteesi

Kannustava isä ei ole jyrä, jonka tahtoon muun perheen on taivuttava. Hän tekee yhteistyötä kumppaninsa kanssa ja kysyy tämän mielipidettä. Hän antaa myös lapsilleen vastuuta ja on kiinnostunut heidän ajatuksistaan.

Kannustavan isän lapsista kasvaa aikuisia, jotka uskovat mielipiteidensä olevan arvokkaita. He uskaltavat ottaa asioihin kantaa eivätkä anna muiden päättää elämäänsä vaikuttavista asioista.

7. Ilmaiset ja hallitset tunteitasi

Kun lapsella on paha mieli, kannustava isä ei komenna tätä ryhdistäytymään. Hän ei koskaan sano pojalleen, että miehet eivät saa itkeä. Hän lohduttaa lasta ja valaa tähän itseluottamusta, mutta antaa lapsen näyttää negatiiviset tunteensa. Hän osallistuu myös lapsen iloon ja riemuitsee tämän onnistumisista.

Lapsi oppii, että kaikki tunteet ovat normaaleja ja sallittuja. Hänestä kasvaa avoin ihminen, joka ei kätke tunteitaan. Hän ei kuitenkaan ole tunnekuohujensa armoilla, vaan pääsee niiden ylitse.

Lue myös: Näin ymmärrät taaperon tunnekieltä – 10 tilannetta ja ratkaisua

Lähteet: Girls Empowerment Network, Good Therapy, Huffington Post, Lifehack

Lue myös

Kommentit (2)

”Hän opettaa tytöt nikkaroimaan ja pojat kokkaamaan ja harjoittelee itsekin asioita, jotka luokiteltiin hänen lapsuudessaan naisten töiksi.”
Mä oon aina luullut, että kokkaaminen luokitellaan miesten työksi. Mäkin tunnen vaikka kuinka monta mieskokkia ja yhden naiskokin.

Tämä artikkeli on törkeä ja tyrmääävä. Kasvatuksen vaikutus ihmiseen on toki usein mahdollista muta tällaiset ihmisen ominaisuudet ovat suurelta osin sattumaa koostuen perityistä, synnynnäisistä ja kaikenlaisista elämän aikana saaduista tekijöistä ja vaikutuksista. Lisäksi ne ovat osin vaihtuvia ja tilannesidonnaisia.
Eli otsikointi on pahasti virheellinen ja käänteisesti syyllistävä. Väittämät osin oikeita.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X