Minun tarinani 6.6.2016
TEKSTI Janica Brander
KUVAT 123RF

Onko toinen lapsi pakko hankkia? Nämä ovat pienen ja ison perheen edut

Yhteen lapseen tyytyviä vanhempia voidaan pelotella väittämällä, että ainokaisesta kasvaa itsekäs diiva. Selvitimme lapsilukuun liittyvät myytit ja totuudet. Lue, miksi yksi lapsi sopii joillekin perheille, useampi jälkikasvu toisille.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Itsekäs ainoa lapsi on sitkeä myytti

Ainoan lapsen kiukuttelu voidaan panna sisarusten puuttumisen piikkiin. Ainoa lapsi on joskus väheksyvä termi, jolla kuvaillaan vaikeaa ja itsekästä ihmistä.

Asiantuntijat tyrmäävät myytin hankalista ainokaisista. Lapsen käytökseen vaikuttavat paitsi sisarussuhteet, myös muut sosiaaliset kontaktit, lapsen temperamentti ja tapa, jolla perhe ratkoo konflikteja.

Ainokaisuus voi olla jopa etu. Vanhemmilla on aikaa keskittyä lapseen, ja rakkauden ilmaiseminen on eri asia kuin hänen jokaisen oikkunsa tyydyttäminen. Vanhemmilla on enemmän energiaa myös toisilleen, jolloin parisuhde voi paremmin.

Keskustele:
Perheessä vain yksi lapsi, hyvät puolet?
Miksi en halua toista lasta?

Ainokaiselle on järjestettävä lapsiseuraa

Useamman lapsen vanhemmat pääsevät helpommalla, kun lapsi haluaa leikkiä. Ainokaiselle taas pitää järjestää aktiivisesti leikkitreffejä.

Perheisiin erikoistunut psykologi Seth Meyers toteaa Psychology Todayn artikkelissaan, ettei lasta voi velvoittaa viihtymään vain aikuisseurassa. Hän korostaa myös lasten välisen siteen tärkeyttä. Sisarusten välille muodostuu usein ainutlaatuinen kontakti, josta lapset saavat tukea ja turvaa etenkin perheen kriiseissä. Sisarusten riitely kehittää tunteidenhallintaa ja opettaa kompromisseja.

Vuorovaikutus muiden lasten kanssa on Meyersin mielestä niin tärkeää, että vanhempien on varmistettava, että ainoa lapsi saa olla paljon ikätovereidensa kanssa.

Keskustele: Onko ainoa lapsi yksinäinen? Miten paljon leikitte ainokaistenne kanssa?

Yhden lapsen edut:

 • Pääset vähemmällä väsymyksellä. Kärsit yöitkut ja korvatulehduskierteet vain kerran.
 • Yksi lapsi tulee halvemmaksi, ja perheen elämyksiin on enemmän varaa.
 • Et tunne huonoa omaatuntoa esikoisen sivuun jäämisestä, koska vauva ei vie hänen paikkaansa.
 • Et joudu erotuomariksi sisarusten riitoihin.
 • Et tunne syyllisyyttä siitä, että sinulla on lempilapsi.
 • Arkenne pysyy paremmin kasassa. Työn, perhe-elämän ja harrastusten yhdistäminen on työlästä. Pienemmässä perheessä velvoitteita on vähemmän.

Useamman lapsen edut:

 • Et joudu viihdyttämään lasta jatkuvasti. Saat omaa aikaa, kun lapset leikkivät.
 • Lapset oppivat jakamaan. Kaikkien toiveita ei voida toteuttaa 100-prosenttisesti, vaan perheessä on tehtävä kompromisseja.
 • Lapsella on perheessä vertaisensa, joka jakaa samat kokemukset ja pystyy samaistumaan sisarukseensa.
 • Vanhemmat hoitavat toista lasta usein rennommin. Toinen lapsi voi olla voimauttava kokemus, jos esikoisen kanssa on ollut hankalaa.
 • Suurempi perhe pakottaa kaikki harjoittelemaan malttia. Itsehillinnästä on hyötyä elämän kaikilla osa-alueilla.
 • Ympärilläsi on enemmän ihmisiä, joita rakastat ja jotka rakastavat sinua.

Toinen lapsi ei vähennä menettämisen pelkoa

Yhden lapsen vanhemmat voivat pelätä, että lapselle sattuu jotain pahaa. Vanhemmilta saatetaan jopa kysyä, miten he kestävät ajatuksen siitä, että ainoa lapsi kuolisi.

Vanhemmuuden myytteihin pureutunut psykologi Susan Jeffers sanoo Parenting-sivuston haastattelussa, että pelot ja epäröinti kuuluvat vanhemmuuteen. Suurperheiden vanhemmat pohtivat väsyneinä, olisiko lapsia pitänyt hankkia vähemmän. Ainokaisten vanhemmat miettivät, kuka on lapsen tukena, kun vanhemmat aikanaan kuolevat.

Huoli lapsesta on alkukantainen reaktio, joka on aina läsnä jossain muodossa. Toisen lapsen hankkiminen vie pois pelon ainokaisen menettämisestä. Tilalle voi kuitenkin tulla suurempi huoli kahden lapsen pärjäämisestä.

Lue myös: Pelkäätkö liikaa lapsesi puolesta? Näin pääset turhasta pelosta eroon

Sopiva lapsiluku on vanhempien oma asia

Utelut pikkukakkosesta voivat ärsyttää, mutta toista lasta ei kannata hankkia painostuksen vuoksi.

Kysely on erityisen satuttavaa, jos ainoan lapsen saaminen on ollut vaikeaa. Toista lasta ei aina kuulu, vaikka ensimmäinen olisi saanut alkunsa helposti. Hedelmöityshoitojen jälkeen ajatus uusista hoidoista ja pettymyksistä voi olla liian raskas.

Vaikka lapsi toivoisi sisarusta, vanhempien on asetettava oma jaksamisensa ykköseksi. Jos perheen tilanne on henkisesti tai taloudellisesti tiukka, uusi vauva voi imeä viimeisetkin mehut.

Yksilapsinen perhe on perhe siinä missä suurperhe, uusperhe tai lapseton kahden aikuisen perhekin. Lapsilukua tärkeämpää on, että perhe voi hyvin, ja lapsella on turvallinen kasvuympäristö.

Lue myös: Suosikkibloggaaja Demi Aulos: ”Luulin, että yksi lapsi riittäisi Ilkallekin”

Pohtikaa näitä kysymyksiä, kun mietitte lapsilukua:

 • Haluatteko toista lasta vai painostetaanko teitä?
 • Onko parisuhteenne kunnossa?
 • Millaiset henkiset ja fyysiset voimavaranne ovat? Jaksaisitteko pikkulapsiajan yöherätykset ja sairastelun uudelleen?
 • Millainen taloudellinen tilanteenne on?
 • Jaksatteko leikkiä tarpeeksi yhden lapsen kanssa? Onko hänellä lapsiseuraa?
 • Onko teillä tapana suunnitella elämää liikaa ja suhtautua siihen negatiivisesti? Pelkäättekö etukäteen toisen lapsen aiheuttamaa kuormitusta, vaikka ette voi tietää, kuinka elämä sujuisi?

Lähteet: Bellybelly, Parenting, Psychology Today, Web MD

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: