Minun tarinani 04.06.2018 Päivitetty 19.04.2022

Sanna Kiiski lapsensa raskaiden syöpähoitojen jälkeen: ”Benin sairaus jätti pysyvän jäljen”

Sanna Kiisken perheessä on eletty raskaita vuosia Ben-pojan sairastuttua 2-vuotiaana syöpään. Sairaus on onneksi voitettu, mutta se on jättänyt jäljen niin äitiin kuin poikaan.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
Heli Hirvelä / Otavamedia

Toimittaja Sanna Kiiski, 43, kertoi taannoin Kaksplussalle uupumuksestaan, kun lapsen syöpähoidot olivat takana päin. Hän tsemppasi hoitojen ajan, mutta romahti, kun lapsi sai terveen paperit. Sanna kärsi posttraumaattisesta stressireaktiosta, joka puhkesi, kun hän huomasi, millaisia jälkiä harvinainen imukudossyöpä jätti poikaan.

– Ennen syöpää minulla oli terve lapsi, mutta sytostaattien ja syöpähoitojen jälkeen hän oli muuttunut erityislapseksi, Sanna kertoo.

Ben, 7, sairastui syöpään 2-vuotiaana. Lapsen syöpähoidot saivat valitettavasti aikaan neurokognitiivisia häiriöitä. Benillä diagnosoitiin dysfasia, eli häiriö kielen kehityksessä. Lisäksi hänellä on vaikeuksia puheenymmärtämisessä.

– Olemme ravanneet kuntoutuksessa ja terapioissa parin vuoden ajan. Esikoulua käyvä Ben aloittaa ensi syksynä koulun dysfasialuokalla.

Ei pöpöille

Sannalla ja hänen miehellään Danilla on myös kaksi tytärtä, 5-vuotias Mai ja 4-vuotias Liv. Lasten lisäksi vilskettä tuo espanjalainen löytökoira David Bowie.

Nuoremmat lapset ovat vielä kotihoidossa, mutta ensi syksynä Mai aloittaa esikoulun ja Liv päiväkodin.

Ben oli sairautensa aikana pitkään infektioeristyksessä. Hän on ollut sairauden jälkeenkin niin herkkä infektioille, että sairasteli valtaosan ensimmäisestä päiväkotivuodestaan.

– Emme ole voineet laittaa tyttöjä päivähoitoon, jotta kotiin ei tulisi enempää pöpöjä. Heillä on lastenhoitaja, jotta pääsemme töihin.

Elämyksiä harrastuksista

Lastenhoitaja hoitaa lapsia neljästi viikossa. Yhden arkipäivän Sanna ja hänen tv-alalla työskentelevä miehensä hoitavat vuorovedoin.

Huomenta Suomi -ohjelman toimittajana tutuksi tullut Sanna on lastenhoitokiireistä huolimatta ollut viime aikoina monessa mukana. Hän on perustanut Mumin Kaffe -lastenkahviloita ympäri Suomea. Sen lisäksi hän työskentelee tv-tuotantojen parissa ja on valmistunut ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi. Töidensä ohella hän on yhä Benin omaishoitaja.

Lasten harrastukset lohkaisevat osansa arjesta: Liv käy balettitunneilla kahdesti viikossa, ja molemmat tytöt pelaavat tennistä ja jalkapalloa sekä käyvät englannin kielikerhossa.

– Olemme halunneet tarjota lapsille elämyksiä ja sosiaalisia kontakteja harrastusten kautta, koska he ovat olleet pitkään kotihoidossa.

Tarpeeksi omaa aikaa

Kiisken perheessä eletään nyt valoisampia aikoja. Ben on kuntoutunut hyvin ja Sannan uupumus on hellittämässä.

– Hetkittäin huomaan, että elämä lasten kanssa on jo helpompaa. En enää ryve synkissä vesissä, vaikka lapsen sairastuminen jättikin pysyvän jäljen.

Lapsiperheen aikataulurumbasta huolimatta Sanna ei kaipaa omaa vapaa-aikaa.

– Olin 35-vuotias Benin syntyessä. Olen saanut viettää tarpeeksi omaa aikaa. Iloitsen Benin parantumisesta, koska siinä olisi voinut käydä toisinkin.

Rankat kokemukset ovat opettaneet Sannan elämään hetkessä. Hän menetti äitinsä syövälle juuri ennen poikansa syöpädiagnoosia.

– Jos elää vain paremmista ajoista unelmoiden, tämän päivän onni voi jäädä huomaamatta.

Mitä nyt kuuluu -sarjassa palaamme Kaksplussassa esiintyneiden perheiden luokse ja kysymme, mitä heille kuuluu nyt. 

Seura: Ero ja sydänoireet veivät Sanna Kiiskin sairaalaan – takana raskaita vuosia

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X