”Syötä vauvasi seksin ohessa” Lue neuvolan oudoimmat ohjeet!

Kuinka hulluja ohjeita voi saada neuvolassa? Todella hulluja. Kaksplussan lukijat kertovat.

Teksti Matilda Katajamäki
Kuvat 123RF
Esittelyssä neuvolan oudoimmat ohjeet

Ehkäisykeinona imetys

”Esikoisen neuvolakäynnillä minun suurin huoleni oli, että en saanut nukuttua. Neuvolantädin suurin huoli oli, että vauvalla on karstaa päässä. Hän käski ratkaista ongelman laittamalla lapselle yöksi ruokaöljyä tukkaan ja myssyn päähän – vaikka lapsi inhosi lakkeja. Nukkumisasiaan hän tuhahti, että lapsi pitää laittaa eri huoneeseen – siitä huolimatta, että hän hermostui heti, jos jäi yksin. Näin sieluni silmin viininpunaisena kirkuvan, myssyn kehystämän vauvannaaman tähyämässä pinnojen välistä, eikö huoneessa todella ole ketään. Tuumin, että nämä ohjeet eivät taida edistää untani…”

”Neuvolalääkäri sanoi jälkitarkastuksessa, että jos täysimetät puoli vuotta, se korvaa ehkäisyn. No, kokeilimme, sillä seuraava lapsi sai tulla. Kas kummaa, esikoinen oli nelikuinen, kun plussasimme. Seuraavan synnytyksen jälkeen samainen lääkäri jälkitarkastuksessa kieltäytyi kirjoittamasta pillerireseptiä, koska puolen vuoden täysimetys korvaa ehkäisyn. Sanoin, ettei pidä paikkaansa, tulin raskaaksi, vaikka kuinka täysimetin. Lääkäri sitten sanoi vain tyynesti, että täysimetys toimiikin ehkäisynä vain siihen asti, kunnes kuukautiset alkavat. Minä sanoin, että ovulaatiohan siihen raskautumiseen tarvitaan, ja se tulee ennen kuukautisia. Lääkäri ojensi neuvolakortin takaisin ja toivotti hyvää päivänjatkoa.”

”’Äiti herkuttelee, lapsi kärsii.’ Tämän totuuden kuulin lääkäriltä, kun kävin näyttämässä hänelle kahden kuukauden ikäisen esikoisemme näppylöitä. Olin juuri kertonut syöneeni muutamana iltana suklaata. Ei maistunut Fazerin sininen seuraavina iltoina.”

Lue myös: Nyt paloi pinna! Lukijoiden kertomukset

Keskustelu: Minkälaisia neuvolakokemuksia?

Sterilisaation tyrkytystä

”Synnytysvalmennuksessa vuonna 1997 terveydenhoitaja puhui synnytyksen jälkeisestä seksielämästä. Totesi, että kun on vihdoin päästy vällyjen väliin puuhiin ja vauva alkaa parkua, voi vauvan syöttää siinä samalla. Että mies ei tunne itseään syrjäytetyksi.”

”Kun sain toisen lapsen, lääkäri alkoi jo loppuraskaudesta painostaa ehkäisyasiassa. Hän totesi parhaaksi ratkaisuksi pistää putket solmuun lopullisesti, koska olin jo niin ’vanha’ (30 vuotta), ja minulla oli jo kaksi lasta. Sanoin, että en vielä koe olevani ikäloppu. Aina vain vastaus oli, kuinka tuo toimenpide olisi nyt helppoa tehdä synnytyksen yhteydessä ja kuinka nyt saisin sen ilmaiseksi. Minusta taas oli loukkaavaa, että vakaassa parisuhteessa elävälle ja parhaassa lisääntymisiässä olevalle väkisin tyrkytettiin moista ideaa. Jälkitarkastuksessa sain taas kuulla, kuinka hyvä juttu sterilisaatio olisi ollut: ’Ja kun tuota ylipainoakin on, niin ei oikein sovellu mikään muu ehkäisykeino, mutta jos nyt välttämättä haluan, niin kirjoitetaan pillerit.’ En tiedä, oliko ikäni vai painoni se kovin kynnyskivi.”

”Esikoisemme kaksikuukautiskäynnillä neuvolatäti kysyi ’Mites teidän seksielämä?’ Sanoin, että minua väsyttää eikä oikein haluta. ’Kannattaa vaan suostua, ei se siitä kulu’, sanoi neuvolatäti ja siirtyi toisiin aiheisiin.”

Lue myös: Lukijat kertovat: näin selätin synnytyspelon

Keskustele: Jäi outo fiilis neuvolan sanoista

Säikyttelyä, pöpöjä ja puhdasta pissaa

”Ohjeena oli, että vauvan pissa ei haise miltään eikä pissaisia vaatteita tarvitse pestä, vaan patterilla kuivatus riittää. Emme noudattaneet neuvoja…”

”Koko raskausajan vatsani kasvoi normaalikäyrien yläpuolella, mutta neuvolassa ei oltu siitä huolissaan, koska olen keskivertoa pidempi, ja myös omalla äidilläni oli kaikissa raskauksissa iso vatsa. Neuvolalääkäri alkoi kuitenkin ihmetellä vatsani kokoa ja sanoi olevansa huolissaan asiasta, koska se voi merkitä esimerkiksi kromosomivikaa lapsessa. Hän ei kuitenkaan määrännyt minua jatkotutkimuksiin, vaikka oli ääneen epäillyt noinkin vakavaa ongelmaa. Terveydenhoitajani oli ihan äimänä lääkärin käytöksestä ja kysyikin, että haluaisinko varata heti ajan toiselle lääkärille. Näin tehtiin. Toinen lääkäri teki normaalit tutkimukset eikä pelotellut kromosomihäiriöillä, vaan antoi lähetteen sokerirasituskokeeseen, jossa varmistettiin, ettei vatsan suuri koko johtunut raskausdiabeteksesta. Vauva syntyi täysin terveenä – lapsivettä vain oli aika paljon ja lapsi painoi yli 4,2 kiloa, siinä syy isoon mahaan. Vaikka neuvolassa rauhoiteltiin, että oikeasti ei ole syytä huoleen, lääkärin kauhuskenaarioiden arvailu kummitteli mielessä koko loppuraskauden.”

”Meille sanottiin neuvolan synnytysvalmennuksen lastenhoito-osiossa, että vauvan pyykki on pestävä erillään perheen muusta pyykistä. Asia oli kirjattu myös saamaamme monisteeseen. Huvittuneena, mutta pokka peruslukemilla kysyin syytä moiseen. Terkkaritäti sanoi, että onhan hyvä pitää vauva erillään perheen pöpöistä!”

”Käytin neuvolassa aikoinaan kahden kuukauden ikäistä esikoista, ja tuli puhetta kylpemisestä. Kerroin, että käytämme vauvaa suihkussa kylvyn sijaan, johon terkkari kommentoi: ’No eihän sitä nyt suihkussa voi käyttää aikuisen kanssa! Tulee pöpöjä!’”

Lue myös:
Äitien hauskimmat sekoilut synnytyssalissa: ”Hoitaja, lisää huumeita!”

Mitä lasten neuvolassa tehdään?

Keskustele:
Eka neuvolakäynti

Onko kellään ollut mies mukana neuvolassa?

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi