Minun tarinani 1.7.2016
TEKSTI Janica Brander
KUVAT iStock

Kun vauva vie lemmikin paikan – näin selviydyt syyllisyydentunteesta

Eläinrakas ihminen voi hämmentyä, kun vauva vie lemmikin paikan. Rakkaus lemmikkiä kohtaan voi laimentua, ja eläin voi tuntua taakalta. Milloin lemmikistä pitäisi luopua? Koska kannattaa luottaa siihen, että kiintymys eläimeen palautuu, kun perhearki alkaa rullata?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kissa, jota paijasit vauvanasi, muuttuu sotkevaksi katiksi. Koira, joka nukkui ennen vieressäsi, herättää vauvan räksytyksellään ja saa sinut raivon partaalle.

Lapsen syntymä voi muuttaa tunteita lemmikkiä kohtaan rajusti. Rakkaus voi laimentua, ja eläin voi jopa ärsyttää. Lemmikin hoitaminen voi tuntua raskaalta perheen pyörittämisen ohessa.

Eläin ei myöskään aina sopeudu lapseen. Lemmikki voi purkaa hämmennystään aggressiivisella käytöksellä, jyrsimällä ympäristöään tai itseään tai paastoamalla.

On luonnollista asettaa lapsi ykköseksi

Hormonit ohjaavat äitiä keskittymään omaan jälkeläiseen. Tunteiden muuttumiseen kannattaa suhtautua luonnollisena vaiheena, joka ei ole aina lopullinen.

Kiintymys lemmikkiin kuolee harvoin kokonaan. Rakkaus lapseen voi kuitenkin olla niin valtavaa, että lemmikki menettää paikkansa inhimillistettynä vauvana, ja siitä tulee ”vain” eläin. Muutos voi hämmentää ihmistä, joka on hoivannut lemmikkiään aikaisemmin kuin lasta.

Itselleen kannattaa olla armollinen, sillä ärtymys ja välinpitämättömyys voivat johtua myös uupumuksesta. Yöherätykset ja arjen muuttuminen väsyttävät yllättävän paljon. Väsynyt ihminen voi kokea eläimen avuttomuuden ja sitovuuden musertavana taakkana.

Keskustele:
Meille tuli lemmikki ja nyt kaduttaa!
Olen kyllästynyt koiraamme ja haluan siitä eroon

Anna itsellesi aikaa ja pyydä hoitoapua

Vaikka rakkaus lemmikkiä kohtaan hiipuisi, tilanne voi korjaantua ajan myötä. Kiintymys palautuu usein hiljalleen, kun perhearki alkaa sujua. Lapsen ja eläimen välille voi kehittyä upea side, joka elvyttää myös vanhempien rakkauden lemmikkiä kohtaan.

Lemmikinhoitoapu helpottaa vanhempien kärttyisyyttä ja väsymystä. Hoitaja voi myös auttaa eläintä sopeutumaan vauvaan. Kun lemmikki saa riittävästi huomiota ja pääsee purkamaan energiaansa, sen protestointi voi rauhoittua.

Jos lemmikki kaipaa selvästi sinua, pyydä lapsenhoitoapua ja anna välillä eläimelle jakamaton huomiosi. Koira nauttii yhdestäkin pitkästä lenkistä viikossa, vaikka joku toinen ulkoiluttaisi sitä muina päivinä.

Lue myös: Lapsi ja lemmikki: eläinystävä kasvattaa lasta

Lemmikistä luopujaa on helppo syyllistää

Jos lemmikin hoitaminen on mahdotonta, sille kannattaa etsiä uusi koti. Tämä voi kuitenkin olla helpommin sanottu kuin tehty.

Omistaja voi kokea valtavaa syyllisyyttä luopuessaan lemmikistään. Tilannetta ymmärtämättömien ikävä suhtautuminen voi pahentaa ahdistusta.

Amerikkalainen toimittaja ja perhebloggaaja Janie Porter etsi Facebookissa uutta perhettä koiralleen, koska hän ei jaksanut enää hoitaa koiraa ja kahta lasta. Porterin päivitys synnytti myrskyn, jossa hänet tuomittiin täysin.

Porter kertoo saaneensa koirasta luopumisen vuoksi ilkeämpiä kommentteja kuin koskaan televisiourallaan. Porterin sopivuus äidiksi kyseenalaistettiin, ja hänen väitettiin heittävä koiransa pois kuin roskan.

Lemmikistä luopujaa on helppo syyllistää, koska hän on ottanut avuttoman eläimen vapaaehtoisesti. On kuitenkin tervettä tunnustaa jaksamisensa rajat. Vastuullinen ihminen etsii eläimelle uuden omistajan, jos ei pysty hoitamaan sitä itse.

Lue myös: Vauva tulossa koiraperheeseen – ota nämä asiat huomioon

Keskustele: En jaksa lapsi- ja koiraperheen siivousrumbaa

Vinkkejä lemmikkiperheille ja lemmikkiä harkitseville:

  1. Jos teillä ei ole lapsia, miettikää, podetteko lemmikki- vai vauvakuumetta? Onko järkevää hankkia eläin ”harjoitteluvauvaksi”, jos perheenlisäys on lähiaikoina todennäköinen?
  2. Suunnitelkaa rutiineja ennen kuin lapsi syntyy tai hankitte lemmikin. Miten koiran ulkoiluttaminen sujuu vaunujen kanssa? Kuka hoitaa lemmikkiä, kun olette matkalla? Muistakaa, että lapsista on apua eläimenhoidossa yleensä vasta kouluiässä.
  3. Jos pohditte, sopeutuuko lemmikkinne vauvaan, tarkkailkaa, miten se suhtautuu muiden lapsiin. Onko se iloinen, pelokas vai aggressiivinen? Totuttakaa eläintä lapsiin mahdollisuuksien mukaan. Koiran kaltainen utelias ja sosiaalinen eläin tutkii vauvan tavaroita mielellään jo etukäteen.
  4. Koululaiset ja eläkeläiset auttavat usein lemmikinhoidossa pientä korvausta vastaan. Tukea löytyy myös netistä. Facebookin Lemmikkikummit-ryhmässä on ihmisiä, jotka haluavat auttaa ja luoda eläimeen pysyvän siteen.
  5. Älä syyllistä itseäsi, vaikka vauva veisi lemmikin paikan perheen silmäteränä. Hyvä hoito ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi paijata eläintä kuin lastasi. Tärkeintä on tarjota lemmikille turvallinen koti, ravintoa, virikkeitä ja rutiineja.
  6. Suhteuta tunteesi. Kyse ei välttämättä ole siitä, ettet rakastaisi lemmikkiäsi. Rakkaus lapseen voi olla niin valtavaa, että sen rinnalla kiintymys eläimeen tuntuu vaisulta. Tunteesi eläintä kohtaan eivät siis välttämättä laimennu, mutta niiden rinnalle tulee jotain voimakkaampaa.
  7. Anna myös lemmikille aikaa sopeutua lapseen. Esimerkiksi kissoilla suuriin muutoksiin sopeutumisessa voi kestää yli vuosi.
  8. Jos elämä lemmikin kanssa ei suju, on parempi etsiä sille uusi koti. Omaa jaksamistaan ja lemmikin reaktioita ei voi ennakoida täydellisesti. Älä soimaa itseäsi, sillä hyvä omistaja etsii lemmikilleen uuden kodin, jos omat voimat loppuvat.

Lähteet: Adventurous Writer, Babble, Parents, SEY, She Just Glows, What to Expect

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: