Minun tarinani 31.7.2016
TEKSTI Janica Brander
KUVAT iStock

Ylisuojeleminen vahingoittaa lapsen kehitystä – näin hellität kontrollointia

Ylisuojeleva vanhempi huolehtii liikaa lapsensa pärjäämisestä. Pahimmillaan kontrollointi heikentää lapsen itsetuntoa ja hidastaa hänen kehitystään. Lue, mitkä merkit paljastavat, oletko ylihuolehtiva, ja miten opit hölläämään otettasi lapsesta.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Erittäin suojeleva vanhempi haluaa lapselleen onnellisen ja turvallisen elämän. Hyvä tarkoitus voi kuitenkin kääntyä itseään vastaan. Pahimmillaan vanhempi aiheuttaa lapselle turhia pelkoja ja estää tätä oppimasta tärkeitä taitoja.

Nämä merkit kertovat, että suojelet lasta liikaa:

  • Ratkaiset lapsen kaikki ongelmat hänen puolestaan.
  • Et anna isonkaan lapsen leikkiä vapaasti, vaan seuraat häntä pihalla ja puistossa.
  • Uhraat kaiken vapaa-aikasi, urasi, sosiaalisuutesi ja parisuhteesi lapsen vuoksi.
  • Kun lapsi epäonnistuu tai säikähtää, vellot pettymyksessä ja pelossa päiväkausia.
  • Kontrolloit ja valvot lapsen kaveripiiriä ja kavereiden vanhempia.
  • Haluat keskustella lapsesi pärjäämisestä hoitajien ja opettajien kanssa useita kertoja viikossa, vaikka lapsella ei olisi erityistarpeita.
  • Lapsella ei ole yksityisyyttä, sillä valvot hänen jokaista tekoaan ja reaktiotaan.
  • Et anna lapselle kotitöitä, koska pelkäät, että hän uupuu tai satuttaa itsensä.
  • Et rohkaise lasta ottamaan riskejä.
  • Piilotat lapselta myös muiden epäonnistumiset ja ongelmat.

Lue myös: Pelkäätkö liikaa lapsesi puolesta? Näin pääset turhasta pelosta eroon
Keskustele: Miten toimii ylisuojeleva äiti?

Kontrollointi voi hidastaa lapsen kehitystä

Helikopterivanhemmuuden tragedia on se, että lapselleen parasta haluava vanhempi nakertaa tämän onnellisuutta ja itsevarmuutta.

Kontrollointi stressaa myös vanhempaa itseään ja rasittaa parisuhdetta. Pahimmillaan koko perheen elämä pyörii vain lapsen tarpeiden ympärillä, ja vanhempien välit toisiinsa ja muihin aikuisiin voivat tulehtua.

Keskustele:
Pelkään koko ajan lapseni puolesta
Uskallanko jättää lapsen pariksi tunniksi isänsä hoitoon?

Näin ylisuojeleva vanhempi vaikeuttaa perheen elämää:

1. Vaikeutat lapsen oppimista

Maailman tutkiminen, kokeilut ja epäonnistumiset ovat välttämätön osa lapsen kehitystä. Lapsi oppii tekemällä virheitä ja oivaltamalla itse, miten hän pääsee tavoitteeseensa. Jos suojelet lasta mielipahalta ja muksahduksilta, hidastat hänen kasvuaan. Arjesta selviytyminen vaikeutuu, jos lapsi ei uskalla tehdä itsenäisiä päätöksiä.

2. Rajoitat koko perheen onnellisuutta

Salaiset metsäretket, majojen rakentelu ja kiipeily ovat lapsuuden ihanimpia ja jännittävimpiä kokemuksia. Onnistumisentunne on huikea, kun lapsi selviytyy itse alas korkeasta puusta. Lapsi jää paitsi upeista kokemuksista, jos hänen elämänsä on täynnä valvontaa.

Kontrollointi vie iloa ja elämyksiä koko perheeltä. Ylisuojeleva vanhempi ei uskalla matkustaa, patikoida, luistella tai lasketella. Hän pelkää jatkuvasti, että lapsi vammautuu tai traumatisoituu.

3. Heikennät lapsen itseluottamusta

Jos lapsen ei anneta ottaa riskejä, hän luulee olevansa niin huono, ettei hänen kannata edes yrittää. Pahimmillaan koko maailma alkaa tuntua pelottavalta paikalta. Lapsi näkee ympärillään vain uhkia, ei seikkailuja ja mahdollisuuksia.

Myös ihmissuhteiden solmiminen on vaikeaa, jos lapsi ei luota muihin ja on riippuvainen vanhemmistaan.

4. Oma stressisi lisääntyy

Helikopterivanhemmuus imee valtavasti voimia. Huolehdit lapsen tulevaisuutta vuosia etukäteen ja murehdit kauhukuvia, jotka eivät todennäköisesti koskaan toteudu.

Stressi lisää ärtymystäsi ja kiristää kodin ilmapiiriä. Pahimmillaan stressaantunut vanhempi äksyilee lapselle, ja lapsi oireilee kiukuttelulla tai pelolla.

5. Parisuhteesi ja sosiaalisuutesi kärsivät

Pelkälle vanhemmuudelle omistautuminen voi näivettää romantiikan vanhempien väliltä. Jos toinen vanhempi on ylisuojeleva, hän voi syyttää rennompaa vanhempaa lapsen laiminlyömisestä. Lapsi vaistoaa, jos vanhempien suhteessa on kitkaa, vaikka kulissit olisivat täydelliset.

Ylihuolehtija ei anna ulkopuolisten hoitaa lastaan, ja välit vanhempien omiin ystäviin ja sukulaisiin voivat katketa.

Anna lapsen tehdä virheitä

Ylisuojelemista ei ole helppo lopettaa, mutta siitä voi irrottautua pienin askelin. Tärkeintä on hyväksyä se, että lapsi tulee kokemaan surua ja pettymyksiä. Tämä on välttämätöntä, jotta hänestä kasvaa itsevarma ja aloitekykyinen nuori ja aikuinen.

Lue myös:
5 vinkkiä rennompaan arkeen
Näin opetat kiukuttelevalla lapselle itsehillintää – 10 vinkkiä

Näin hellität lapsen kontrollointia:

1. Usko auktoriteettiisi

Luota siihen, että auktoriteettisi ja neuvosi auttavat lasta toimimaan oikein. Sinun ei tarvitse tarkistaa monta kertaa päivässä, onko koululainen osannut pukeutua. Riittää, kun valitsette vaatteet yhdessä edellisenä iltana.

2. Anna lapselle yksityisyyttä

Moni lapsi alkaa toivoa kouluiässä omaa huonetta, jonka oven saa kiinni. Älä pengo lapsen tavaroita, tutki hänen kännykkäänsä tai lue hänen päiväkirjaansa.

Myös nuoremmat lapset haluavat puuhastella välillä keskenään ja itsekseen. Anna lasten ratkoa pienet konfliktit ilman sinua. Jos lapsi nauttii yksinolosta, anna hänen olla rauhassa.

3. Älä pelottele ja neuvo vaan kysy

Ylisuojelevan vanhemman kommunikointi on usein yksipuolista neuvontaa ja varmistelua. Opettele kuuntelemaan lastasi. Luota siihen, että hän pyytää apuasi tarvitessaan sitä.

4. Anna lapsen tehdä päätöksiä

Anna lapsen tehdä päätöksiä, vaikka ne olisivat joskus vääriä. Jos koululainen pakkaa reppunsa viime tingassa ja unohtaa kirjat kotiin, opettaja huomauttaa asiasta. Lapsen on opittava, että hän joutuu vastuuseen valinnoistaan, eikä joku korjaa aina hänen jälkiään.

5. Anna lapsen turhautua

Osa suojelevista vanhemmista ei halua kieltää lapseltaan mitään. Vanhemman on kuitenkin kestettävä lapsen harmitusta ja kiukuttelua. Jos lapsi saa aina tahtonsa läpi, hänen on vaikea käsitellä suuria pettymyksiä.

Sano välillä tiukasti ei, vaikka lapsi panisi vastaan. Lapsi oppii säätelemään tunteitaan vain kokemalla turhautumista.

Lähteet: Consistent Parenting Advice, New Health Advisor, Our Evereyday Life

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: