Perhe-elämä 10.06.2020 Päivitetty 21.08.2023

Nämä ovat leikkejä, joilla saat lapsen pukemaan, siivoamaan ja pissamaan ilman tappelua – 12 kasvattajien lempeää oivallusta

Näitä leikkejä ehtii toteuttaa joka päivä: myrsky, kauppalappu, vaatejuna, pyykkikuski. Ne ratkaisevat monen perheen lannistavan ongelman: kun on niin paljon pakollista säätöä, ei vanhemmilla ole aikaa saati energiaa leikkiin.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Leikkejä siivoamiseen: Olisiko siivouspenkistä apua?

  • Aikuinen katsahtaa ikkunaan, ja huomaa yllättäen, että valtaisa – vain lelut pyyhkivä myrsky – on tulossa. Lelujen pitää lähteä kipin kapin suojaan. Sitten lelut viedään omille paikoilleen turvaan odottamaan ensi leikkejä.
  • Jos perheessä on useampi lapsi, voitte kokeilla ”siivouspenkkiä”. Osallistujat istuvat riviin. Vanhempi kajauttaa esimerkiksi: ”Ne keillä on raidalliset sukat, laittavat kaksi lelua koriin.” Lapsetkin voivat kukin vuorollaan huudella.
  • Illan tullen lelujakin alkaa väsyttää ja ne haluavat jatkaa leikkejä seuraavana päivänä levättyään. Pikkuautot nukkuvat mieluiten niille tarkoitetussa laatikossa tai parkkitalossa ja nuket omissa sängyissään. Sekä kirjat että pelit haluavat myös päästä uinumaan omille hyllyilleen.
  • Tähän leikkiin tarvitset nopan ja paperilappuja.  Lappuihin kirjoitetaan tai piirretään siivottavia asioita. Sitten heitetään noppaa ja sen jälkeen pussista saa nostaa yhden lapun. Nopan silmäluku kertoo esineiden määrän ja lappu sen, mitä esineitä on tällä pelivuorolla kerätään. Leikkiä voi niin kauan, että kaikki tavarat ovat paikoillaan.

Kaupassa käynti: Kauppaan suurennuslasin kanssa!

  • Pienet lapset eivät vielä pysty lukemaan tai kirjoittamaan kauppalistaa, mutta sellaisen voi hyvin myös piirtää. Aikuinen sanelee, mitä listaan tulee. Sitten apulainen saa kaupassa itse tutkailla tekemäänsä listaa ja poimia tuotteita kärryyn. Jos lapsi on taapero, eikä piirtäminen vielä luonnistu, voi aikuinen piirtää listan.
  • Ostoksien keräily voi olla myös suurennuslasin kanssa kulkevien salapoliisien tai vaikka oktonauttien hommaa! Siten kauppareissu ei tunnu lapsesta pitkästyttävältä.
Leikkejä pakollisiin puuhiin? Poika kerää lelunsa koriin.

Lelut hoituvat huomaamatta omille paikoilleen, kun siivoamisen rinnalle keksii sopivia leikkejä. Kuva: iStock

Pottailu: Pissa paljastaa kauniin kuvan

  • Oletko vielä kokeillut potan pohjaan liimattavaa tarraa? Se asetetaan potan pohjaan. Kun pissa osuu tarraan, tumma tarralappu paljastaa kirkkaan kuvan. Palkitsevaa, eikö?
  • Miltä kuulostaa lelu, jolla saa leikkiä vain potalla? Lelun kannattaa olla riittävän houkutteleva, että se saa malttamattomimmankin taaperon kiinnostumaan. Näin pottaan saattaa huomaamatta osua lorahdus.

Leikkejä pukeutumiseen: Vaatteet junaan tai päälle salaa

  • Pienten lasten kanssa voit kokeilla vaatejunaa. Aseta vaatteet pukemisjärjestyksessä lattialle. Juna lähtee liikkeelle ja vetää päälleen yhden vaatekappaleen kerrallaan. Juna voi olla myös esimerkiksi auto, mato tai raketti.
  • Pukeutumispeilissä ideana on, että vanhempi kääntää selkänsä ja lapsi pukee sillä välin salaa. Kun vanhempi kääntyy yllättäen, lapsi lopettaa pukemisen. Kun vanhempi taas kääntyy pois päin, pukeminen saa jatkua.

Pyykkejä ja leikkejä: Pieni pyykkikuski opettelee värejä

  • Pyykkejä lajitellessa tulevat värit tutuiksi. Pieneltä lapseltakin onnistuu pyykkien sysääminen rumpuun.
  • Jos lapsella on kärry tai peräkärryllinen leikkiauto, voi hän toimia pyykkikuskina! Tehtävänä on kerätä likapyykki huoneista ja viedä se pyykkikoneelle. Vastaavasti kuljettaja vie puhtaat pyykit kohti vaatekaappia.

Tällaiset hyötyleikit ratkaisevat monen perheen lannistavan ongelman: kun päivässä on niin paljon pakollista säätöä, ei vanhemmilla ole aikaa saati energiaa rauhoittua leikkimään lapsensa kanssa. Kun pakkopullaan asennoituu leikkinä, se onkin koko perheelle mielekästä yhdessä kokemista.

Leikki on myös luonteva paikka kehuille. Ystävälliset eleet, hymyt ja halaukset tsemppaavat jatkamaan leikkiä, kuten aikuisen kehu sitten, kun hommat on saatu hoidettua.

”Lapsen mieli on pienestä kiitollinen, ja hänen itsetuntonsa kohoaa, kun hän saa kiitosta tekemisistään.”

Varhaiserityispedagogiikan dosentti Leena Lummelahti toteaa, että lapsi kannattaa ottaa mahdollisuuksien mukaan kaikkeen sellaiseen puuhasteluun, johon lapsi itsekin osoittaa mielenkiintoa.

– Tärkeää on, mitä sitten ikinä lapsen kanssa tekeekään, jaksaa sanallistaa ja selittää asioita. Niin lapsen ymmärrys asioista kasvaa.

Monet arkiset asiat tuntuvat aikuisista itsestään selviltä, mutta lapsille ne ovat vielä uutta ja ihmeellistä.

– Lapsen mieli on pienestä kiitollinen, ja hänen itsetuntonsa kohoaa, kun hän saa kiitosta tekemisistään.

Lummelahti kuitenkin muistuttaa, että leikkimisestä ei sovi tehdä itselleen työtaakkaa. Jos leikkien tekemisestä puuttuu ilo ja vanhempi on väsynyt, ei puuhailu silloin kannata. Toisaalta lasten kanssa puuhailu saattaa kohentaa aikuisenkin oloa.

– Kun kotitöitä tehdään yhdessä, lapsi hiljalleen tottuu siihen, että arjessa asiat menevät tietyssä järjestyksessä. Hän myös alkaa ymmärtää, että uloskin pääsee nopeammin, kun pukiessa ei aina tappele vastaan tai lähde karkuun.

Voiko leikkiminen mennä liiallisuuksiin?

– En näe mitään kielteistä siinä, että asiat hoidetaan leikkien. Tärkeintä on yhteinen puuhastelu ja se, että lapsi pääsee touhuamaan yhdessä vanhemman kanssa.

Lähteet: Positiivinen kasvatus ja MLL Leikkipankki  

Lue myös: Leikin merkitys: Tunnista leikin 5 lajia ja tue lasta oikein

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X