Pajunkuorisampoo, tervasampoo, kookosöljy… Lääkäri kertoo mikä auttaa, kun täikierre jyllää

Täitartunnan ennaltaehkäisyyn on kehitetty erilaisia suihkeita, mutta moni pohtii, voiko niistä oikeasti olla apua. Kysyimme lääkärin mielipidettä.

Teksti Piia Sainio
Kuvat iStock
Lapsen päätä kutittaa
Jos lapsen päätä kutittaa, tilanne kannattaa tarkistaa. Kaikille täit eivät kuitenkaan aiheuta kutinaa.

Täiden löytyminen lapsen päästä aloittaa melkoisen operaation perheessä. Pitää ilmoittaa päiväkotiin, pitää tehdä täisampookäsittely, käydä kaikkien hiukset läpi täikammalla, pestä päähineet ja vuodevaatteet ja mitä kaikkea… Täikierre voi ajaa hulluuden partaalle, kun viheliäisistä vieraista ei meinaa päästä eroon.

Yleislääkäri Toni Vänni Terveystalosta lohduttaa kuitenkin, että täit eivät onneksi ole vaarallisia, epämiellyttäviä vain.

– Tuntuu siltä, että täitartunnat ovat lisääntyneet. Parikymmentä vuotta sitten niitä ei kauheasti ollut. Toisaalta syy voi olla siinäkin, että aiemmin niistä ei puhuttu niin avoimesti. Vieläkin täitartuntaa pidetään epämiellyttävänä asiana.

Vänni vastasi kysymyksiin, joita täikierteen keskellä tulee helposti pohtineeksi.

1. Onko totta, että päätäit kutittavat vain kolmasosaa ihmisistä?

Kyllä. Niitä saatetaan löytää ihan sattumalta –  yleensä lapsilta, harvemmin aikuisilta. Erityisesti silloin, kun täitä on liikkeellä päiväkodissa tai koulussa, kannattaa lapsen pää tarkistaa vaikkei mitään kutinaa olisikaan. Melko helppoahan ne on silmin nähdä, kun katsoo lapsen päätä.

2. Viihtyvätkö täit tietyntyyppisessä tukassa paremmin?

Todennäköisesti on käynyt vain huono tuuri, jos aina tietylle lapselle tulee täitä. Totta on kuitenkin se, että tytöt ja naiset saavat useammin täitartuntoja kuin pojat ja miehet.

3. Kun yhdellä on täitä, kannattaako hoitaa koko perhe?

Suositus on, että hoidetaan vain ne, joilla tartunta on. Tämä johtuu siitä, että turhat hoidot saattavat lisätä täiden resistenssiä lääkeaineita kohtaan.

Toisaalta jos täikierre kotona on ollut rasittava ja päädytään varmuuden vuoksi hoitamaan kaikki samassa taloudessa asuvat perheenjäsenet, ei siitä ole mitään haittaakaan, jos allergioita ei ole.

4. Mitä täisampoota kannattaa ostaa?

Permetriiniä sisältävät sampoot tappavat elävät täit, ja niitä ovat turvallista käyttää. Suositusikäraja on puoli vuotta, ja permetriinisampoita voivat käyttää myös raskaana olevat ja imettävät äidit.

Hieman toisella tavalla tavalla toimivat silikoni- ja muita öljyjä sisältävät sampoot, jotka käytännössä tukahduttavat täit ja siten tappavat ne.

Kaikki täisampoot toimivat, mutta yhtä tärkeää kuin niillä tehtävä hoito on hiusten läpikäyminen täikammalla ja hoidon jatkaminen kahden viikon ajan.

Munat ovat hankalampia poistaa kuin elävät täit. Niiden irrottaminen on mekaanista hommaa, ja varsinkin pitkien hiusten kampaamisen menee aikaa. Se kannattaa tehdä joka toinen päivä.

Katso vinkit täiden tunnistamiseen ja täikamman käyttämiseen.

5. Jos täisampoo lupaa tappaa myös saivareet, nypitäänkö munat silti yksitellen?

Kyllä, kaiken varalta. Vaikka saivareet pääsääntöisesti kuolevat täisampoolla melko hyvin, suosittelisin silti nyppimään ne pois ja jatkamaan hoitoa kaksi viikkoa.

Munat kypsyvät noin 10 päivässä, joten lopullisen tuloksen näkee kahdessa viikossa.

6. Kannattaako pakastaminen ja saunottaminen?

Jos aikuinen päätäi ei saa ruokaa pariin päivään, se kuolee. Eli pitämällä tavaroita, jotka eivät kestä pesua – esimerkiksi leluja, lippiksiä ja koristetyynyjä – poissa käytöstä pari päivää, pääsee eroon aikuisista täistä.

Pitää muistaa, että niissä voi olla myös munia, ja niiden kypsymiseen menee se 10 päivää.

Petivaatteet on hyvä pestä 60 asteessa tai viedä yli 80-asteiseen saunaan. Vuodevaatteisiin tehoaa myös pari tuntia 20 asteen pakkasessa.

7. Mitä tehdä, jos täikierre jatkuu aina vaan?

Jos perheessä on ollut erityisen hankala täikierre, tablettihoitoa voisi harkita. Suun kautta otettuna ivermektiini tehoaa päätäihin (Stromectol-tabletit). Sitä saa vain lääkärin määräyksellä.

Täikampa

Täitaistelussa täikampa on vähintään yhtä tärkeä ase kuin täisampoo.

8. Entä luomukonstit? Voiko kookosöljyä käyttää täiden tappamiseen?

Kookosöljy käy luultavasti siinä kuin muutkin öljyt, jotka ikään kuin kuivattavat täin ja siten tappavat sen. Uskoisin, että se on tehokas tekniikka, erityisesti jos saivareet saa pois. Sinnikäs pitää olla, koska täistä eroon pääsemiseksi vaaditaan varmasti monta käyttökertaa.

9. Pajunkuori- ja tervasampoon sanotaan estävän täitä. Mitä mieltä olet?

Ei näiden sampoiden tehosta ole vakuuttavaa näyttöä. Ja miten kivaa niiden käyttäminen sitten lopulta on? Vahvasti epäilen, että niillä ei saada mitään merkittävää etua.

10. Apteekin suihke lupaa hiuksista täille ”näkymättömät”. Mitä mieltä olet?

Vahvasti epäilen näitäkin. Todistettu teho on ainoastaan sampoilla, joilla täitartuntaa hoidetaan. Eihän meillä olisi koko täiongelmaa, jos sen pystyisi välttämään tervasampoolla.

11. Sanotaan, että täi ei pidä laventeliöljyn tuoksusta. Ehkäisisikö se?

Niin, no… Sitten saattaakin ilmaantua joku täi, joka pitää laventeliöljyn tuoksusta. Selkeään näyttöön pohjautuvaa tietoa siitä ei ole. Öljyjen käyttö perustuu ennemminkin niiden vettä hylkivään vaikutukseen, ja niiden käyttöä pitää jatkaa useampi viikko.

Sanoisin kuitenkin, että kaikkea sellaista voi kokeilla, mistä ei ole haittaa itselle, muille eikä ympäristölle.

12. Mikä on tärkein keino täikierteen katkaisemiseksi?

Päiväkodeissa ja vastaavissa paikoissa kannattaa pitää omat lakit, pipot ja kaulaliinat erillään muiden pipoista ja kaulaliinoista. Eikä lakkeja saa vaihdella kavereiden kanssa. Yleisimmin täi tarttuu kuitenkin silloin, kun hiukset ovat hiuksia vasten.

Tärkeää on tarttua täiepidemian hoitoon kotona pikaisesti ja tehokkaasti.

Jos kotona toteaa täitartunnan, on erittäin tärkeää ilmoittaa siitä kouluun tai päiväkotiin. Siten asiaan voidaan puuttua nopeasti eikä kierrettä pääse syntymään.

Lue lisää: Paras keino ehkäistä täitä on opettaa lapselle, että takkeja ja pipoja ei saa vaihdella kavereiden kesken. Myöskään hiuslenkkejä, pinnejä ja harjoja ei pidä lainailla.

Tiesitkö täistä tämän?

Jos päiväkodissa tai koulussa on täiepidemia, lapsen pitkät hiukset kannattaa pitää kiinni joka päivä.

Täin munat eli saivareet näkyvät hiuksissa hyvässä valaistuksessa vaaleina, tuskin millimetrin läpimittaisina nystyinä. Jos havaitset täitartunnan, aloita hoito heti, sillä täit eivät poistu hiuksista itsestään.

Lue täisampoon käyttöohjeet huolellisesti! Joissakin tuotteissa on hyvinkin tarkkoja ohjeita esimerkiksi hoitoaineen käytöstä.

Sana ’sampoo’ on täisampoon kohdalla harhaanjohtava, koska kyse on valmisteesta, joka levitetään pyyhekuiviin hiuksiin ja paljon huolellisemmin kuin tavallinen sampoo.

Hiuksia kannattaa kammata täikammalla joka toinen päinä parin viikon ajan häätöhoidon jälkeen. Pese kampa jokaisen käsittelyn jälkeen kuumalla vedellä ja säilytä sitä omassa paikassaan, esimerkiksi suljetussa muovipussissa.

Lapsi voi palata kouluun tai hoitoon heti ensimmäisen täikäsittelyn jälkeen. Täitartunnasta ei kannata tehdä suurta numeroa, mutta se on hoidettava huolella, erityisesti, jos lapsella on pitkät ja tuuheat hiukset.

Pään ajaminen kaljuksi poistaa täit kokonaan, eivätkä ne viihdy alle viiden millimetrin sängessä.

Lähteet: Fimea ja Terveyskirjasto

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä