Parisuhde 16.12.2018 Päivitetty 13.08.2019

10 neuvoa hyvään & kestävään parisuhteeseen

Jutta Gustafsberg ja Juha Rouvinen vinkkaavat, miten parisuhde ei tömähdä karille pienistä vastoinkäymisistä huolimatta.

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
iStock

Toimiva parisuhde – sen kaava on melko yksinkertainen. Silti arjessa tuttuakin tutummat, jopa kliseiset neuvot meinaavat unohtua.

Hyvinvointiyrittäjä ja seksuaaliterapeutti Jutta Gustafsberg on kirjoittanut tuoreen aviomiehensä, design-johtajana työskentelevän Juha Rouvisen kanssa Rakkauden voimakirjan, jossa he muistuttavat pienistä teoista, joiden avulla suhde pysyy kasassa kuoppaisellakin tiellä.

Poimimme pariskunnan kirjasta kymmenen neuvoa, joita ei parane unohtaa.

1. Kannusta unelmoimaan

Kannusta puolisoasi tavoittelemaan unelmiaan ja kehittymään ihmisenä. Kun kumppanisi pääsee toteuttamaan itseään jossakin hänelle tärkeässä asiassa, se antaa hänelle iloa ja voimaa. Intohimojensa toteuttamisen jälkeen puolisosi kukoistaa, ja hyvä olo heijastuu myös hänen ympärilleen. Se voi tarttua muihinkin – jopa sinuun.

2. Pussaa vastamäessäkin

Rakkautta on olla puolison tukena, kun hänellä on hankala tilanne. Rakkautta on jättää silloin oma iltameno tai harrastus väliin.

3. Osoita hyvää tahtoa

Parisuhteelle tekee hyvää huomioida enemmän toisen hyviä kuin huonoja puolia. Virheitä kannattaa arvioida lempeästi. Kun tajuaa, että toinen ei olekaan täydellinen, asenne ratkaisee suhteen jatkumisen.

4. Sanoja ja emoji-viestejä

Ole avoin ja puhu paljon. Se voi vaatia opettelua, jos lapsuudenkodissasi ei ole ollut puhumisen kulttuuria eikä aiemmissa suhteissasikaan ole käsitelty hankalia asioita, toiveita ja odotuksia.

Jos aloittaminen on vaikeaa, voit keskustella puolisosi kanssa siitä, miten keskustelua voisi helpottaa. Voitte yhdessä päättää, milloin on paras ajankohta ottaa asioita esille ja miten pitkään puhutte kerralla.

Aina ei tarvitse keskustella syvällisesti, vaan tärkeintä on, että olette yhteydessä toisiinne. Pieniin, läheisyyttä lisääviin juttutuokioihin ei mene kuin muutama minuutti. Keskustelun ei tarvitse liittyä ongelmakohtiin, vaan kumppania kannattaa myös kehua ja kiittää.

On tärkeää, että yhteydenpidolle ei muodostu liian korkeaa kynnystä. Joskus kiireessä pelkkä sydän-emojin lähettäminen riittää. Se kuitenkin viestittää, että toinen on mielessä hässäkänkin keskellä.

parisuhde

Viettäkää arkisia hetkiä yhdessä.

5. Kirjoitapa kirje

Jos haluat kertoa puolisollesi jostakin asiasta, joka on vaikea pukea sanoiksi, kirjoita kirje. Sen avulla voit ilmaista itseäsi paremmin, koska silloin sinulla on aikaa pohtia sanottavaasi rauhassa. Kirjeen voi kirjoittaa silloinkin, kun suhteessa ei ole ongelmia. Yllätä kumppanisi rakkauskirjeellä.

Älä ota paineita siitä, että kirjeen pitäisi olla hienosti muotoiltu. Kun kirjoitat sydämestäsi, valitsemasi sanat ovat todennäköisesti juuri ne oikeat.

6. Valitse sanamuoto

Yritä löytää asioista myönteisiä puolia. Kumppanille voi toki antaa palautetta asioista, jotka harmittavat sinua, mutta tee se nätisti.

Voit sanoa puolisollesi esimerkiksi, että sinusta olisi ihanaa, että hän tulisi nukkumaan kanssasi samaan aikaan. Jos syyllistät kumppaniasi sanomalla, että miksi et koskaan tule kanssani samaan aikaan nukkumaan, saat hänet todennäköisesti vain puolustuskannalle.

7. Älä väännä väsyneenä

Jos olet väsynyt, stressaantunut tai nälkäinen, se vaikuttaa mielialaasi. Silloin ei ole otollinen ajankohta käydä tärkeää keskustelua. Harva asia on niin tärkeä, että se pitäisi ratkoa ihan sillä minuutilla. Jos näin kuitenkin on, puhukaa vain tärkein ja sopikaa, milloin jatkatte keskustelua.

8. Kuuntele kunnolla

On eri asia kuulla ja kuunnella. Kuunteleminen vaatii sen, että maltat jättää hetkeksi omat ajatuksesi sivuun ja olla hiljaa. Se vaatii myös kärsivällisyyttä. Malta siis mielesi ja anna toisen puhua. Asiat saa usein sanottua niin lyhyesti, että jokainen pystyy jättämään omat jutut siksi hetkeksi ja keskittymään toiseen.

9. Älä aina etsi syyllistä

Jousta, mutta älä uhraudu. Mieti, mistä asioista et halua tinkiä ja mistä voit joustaa. Ratkaiskaa ongelmat yhdessä, mutta älä tee kompromisseja itsellesi tärkeistä asioista. Jos sinusta tuntuu, että annat jatkuvasti periksi, suhde voi kriisiytyä.

Jos alatte pitää kirjaa ja laskea, kuka on missäkin joustanut, kyseessä on tilitoimisto eikä parisuhde. Tärkeintä on molempien halu ratkaista ongelmat. On eri asia haluta muuttaa jotain yhteisessä elämässä kuin osoittaa, että puoliso on väärässä.

10. Hyväksy sottapytty

Puolisoa ei voi kouluttaa mieleisekseen. Sotkuinen ihminen ei muutu järjestyksen ystäväksi, vaikka itse sitä toivoisit kovasti. Muutokset voivat syntyä vain ihmisen omasta halusta.

Hyväksy toinen sellaisena kuin hän on. Myös puolison menneisyys ja aiemmat suhteet kannattaa hyväksyä osaksi tämän historiaa.

Lähde: Jutta Gustafsberg ja Juha Rouvinen: Rakkauden voimakirja (WSOY)

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X