Parisuhde 16.05.2020 Päivitetty 06.09.2022

5 syytä, miksi kumppanille kannattaa leperrellä vauvakielellä

Vauvakielellä lässyttävä kumppani – raivostuttava vai rakas?

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
iStock

Naiset tuntevat vetoa miehiin, joilla on syvä, matala ääni. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että rakkauden kieli on lapsenomainen ”lässyttäminen” – jos haluaa kestävän, lojaalin ja arvostavan parisuhteen.

Lepertelyllä on oma biologinen tarkoituksensa. Puhumme vauvoille luonnostaan tavanomaista korkeammalla, pehmeällä lepertelyäänellä, koska haluamme luoda hyvän tunneyhteyden ja saada vauvan keskittymään jutteluun.

Vauvakielellä juttelulla on sama vaikutus myös parisuhteeseen. Parit, jotka lepertelevät toisilleen ja kutsuvat toisiaan hellittynimillä, kokevat suhteensa emotionaalisesti turvalliseksi ja ovat syvästi kiintyneitä toisiinsa.

Toisen heikkoja hetkiä, epätäydellisyyttä ja haavoittuvuutta on helpompi käsitellä, kun kumppani näkee hänessä myös lapsenomaista hellyttävyyttä ja suloisuutta. Parit, joilla on suhteessaan oma lepertely-kieli, osaavat myös lohduttaa ja tukea toisiaan.

Miksi lepertelevä rakkauden kieli tekee hyvää parisuhteelle?

 1. Vauvakieli viestittää arvostusta

Psykologian apulaisprofessori Karen Wu kertoo Psychology Todayn artikkelissa, että monilla raavailla miehillä on heleämpi ”tyttöystävä-ääni”, joka kääntyy automaattisesti päälle, kun rakas soittaa.

Vaikka vauvakielellä lepertely ja lapselliset hellittelynimet saattavat ärsyttää ja naurattaa, pehmeämpi äänensävy kertoo siitä, että toinen on todella rakas, mieluinen ja arvokas.

2. Lepertely luo perustaa vahvalle parisuhteelle

Lepertelevä kumppani voi olla turvallisempi ja kestävämpi valinta kuin seksikkään syvällä äänellä puhuva tyyppi, joka ei turhia lässytä.

Niin naiset kuin miehetkin, joilla on matala ääni, ovat taipuvaisempia uskottomuuteen.  Matala ääni viittaa korkeaan testosteronitasoon. Korkea testosteronitaso puolestaan on tutkimusten mukaan yhteydessä uskottomuuteen.

Lässyttävä rakkauden kieli voi auttaa myös painamaan harmittomia toilailuja villaisella.

Toisen kömmähdyksiinkin voi alkaa suhtautua vaistomaisesti lempeämmin, kun suhteessa on lapsi-tasoinen rakkauden kieli.

Syvällä bassoäänellä vedotaan ja vietellään, mutta lepertelemällä rakennetaan kestävää perustaa parisuhteelle.

3. Suhteessa on avoimuutta ja läheisyyttä

Vauvakieli kertoo läheisyydestä. Vaatii rohkeutta, luottamusta ja läheisyyttä, jotta toiselle aikuiselle ihmiselle uskaltaa ryhtyä lepertelemään kuin lapselle.

Pohjimmiltaan vauvakieli kertoo siitä, että kumppani näkee toisessa myös suloisen, hellyyttä ja turvaa tarvitsevan lapsen.

Lue myös: Pus pus – testaa, millainen pari olette!

4. Rakkauden kieli on uskallusta leikkiä

Vauvakieltä toisilleen puhuvat parit uskaltavat heittäytyä ja leikkiä keskenään. Arkeen tulee luonnostaan lisää huumoria, naurua ja lempeyttä, kun kumppania muistaa kutsua hellittelynimillä ja puhua sopivasti vähän ”vauvaa”.

Monet saattavat kokea aikuisten välisen vauvakielen omituisena tai loukkaavana, puhumattakaan toisen kohtelemisesta lapsentasoisena. Lapseksi heittäytyminen ja leikkisyys voivat kuitenkin olla tie syvempään läheisyyteen, luottamukseen ja tuvallisuuteen.

5. Toisen haavoittuvuuden näkee selvemmin

Kumppanin virheisiin oppii suhtautumaan ymmärtäväisemmin, kun parisuhteessa on myös lapsi-taso. Toisen kömmähdyksiin ja tunteisiin alkaa suhtautua vaistomaisesti lempeämmin, samoin kuin lapsen tai lemmikkieläimen toilailuihin ja tunteenpurkauksiin.

Riidoista ja vastoinkäymisistä päästään helpommin yhdessä eteenpäin, kun tuntee kumppanin herkän puolen. Toista kohtaan tuntee enemmän empatiaa, kun on kertynyt kokemuksia yhdessä hulluttelusta ja syvästä läheisyydestä.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X