Parisuhde 18.04.2018 Päivitetty 29.01.2021

Ero edessä? Kerro lapselle erotarina & 7 muuta hyvää vinkkiä lapsen parhaaksi

Vanhempien ero mullistaa lapsen maailman, mutta eron voi hoitaa vastuullisesti. Älä riitele lapsen aikana tai pakota häntä valitsemaan puoltaan, sillä lapsella on oikeus rakastaa molempia vanhempiaan.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Hyvässä erossa aikuiset kohtelevat toisiaan kunnioittavasti ja asettavat lapsen etusijalle. Ero ei ole tabu, vaan eron syyt selitetään lapselle hänen ikätasoaan vastaavalla tavalla.

Listasimme 8 hyvän eron periaatetta:

1. Älkää riidelkö lapsen aikana

Lapsen on vaikea käsitellä sitä, että rakkaat ihmiset, joista hän on riippuvainen, haukkuvat toisiaan. Huutaminen ja ovien paiskominen voivat tehdä tilanteista pelottavia.

Hoitakaa kohtaamisenne myös eron jälkeen asiallisesti. Lapsen syntymäpäivistä ja haku- ja vientitilanteista ei saa tehdä taistelutannerta, ettei lapsi koe laukaisevansa riitoja.

Älkää naljailko toisillenne rivien välissä tai käyttäkö toisistanne tai toistenne uusista kumppaneista halventavia nimiä. Lapset aistivat piiloviestejä ja ovat usein älykkäämpiä kuin kuvittelemme.

2. Kertokaa lapselle erotarina

Eron syistä pitää puhua, ettei lapsi keksi itse vastauksia mieltään vaivaaviin kysymyksiin. Lapsi voi esimerkiksi ajatella, että ero johtuu hänestä, jos vanhemmat riitelevät hänen hoitamisestaan.

Lapselle on tärkeää tietää, että isä ja äiti ovat rakastaneet toisiaan ja halunneet hänet. Kertokaa tarina yhteisestä elämästänne: miten tapasitte ja muutitte yhteen, miten ihanaa lapsen syntymä oli ja mitä olette kokeneet perheenä.

Selittäkää eron syyt tavalla, jonka lapsi pystyy käsittelemään. Kertokaa, että joskus toisiaan rakastaneetkin ihmiset haluavat elää niin eri tavoilla, että on parempi erota. Erotarina vastaa lapsen kysymyksiin siitä, rakastavatko vanhemmat häntä ja miksi he eroavat.

3. Kertokaa erosta vasta, kun se on varma

Lasta ei saa uhkailla erolla. Erosta kannattaa puhua vasta, kun käytännön asiat, kuten uusi asunto, on järjestetty. Asiantuntijat suosittelevat, että alle 7-vuotiaalle erosta kerrottaisiin pari viikkoa ennen kuin toinen vanhempi muuttaa pois. Kouluikäistä voi valmistella eroon aikaisemmin.

4. Älkää tehkö lapsesta viestikapulaa

Puhukaa keskenänne, älkää lapsen kautta. Lapsi haluaa olla lojaali molemmille vanhemmilleen, eikä häntä saa pakottaa urkkijaksi tai viestinviejäksi. Älä pumppaa lapselta tietoa eksäsi uudesta elämästä tai pakota lasta salailemaan asioitasi.

lapsi ja ero

5. Anna lapsen rakastaa toista vanhempaansa

Älä pakota lasta valitsemaan toista teistä. Hänellä on oikeus rakastaa molempia vanhempiaan, aikuisten välit olisivat huonot. Jos toinen vanhempi on turvallinen ja lapsi haluaa tavata häntä, et saa estää heidän suhdettaan.

6. Rakentakaa lapselle kaksi kotia

Lapsi ei saa kokea, että ero vie häneltä kodin. Vaikka tilaa olisi vähemmän, lapsella pitää olla molemmissa kodeissaan oma paikka ja omat tavarat. Koti saa tuntua ei poikkeusjärjestelyltä tai paikalta, jossa hänelle ei ole tilaa.

Molemmilla vanhemmilla on myös oikeus elää omanlaistaan arkea lapsen kanssa. Tärkeistä kasvatusasioista pitää olla samoilla linjoilla, mutta et voi puuttua esimerkiksi siihen, mitä toisessa kodissa syödään.

7. Pitäkää rutiineista kiinni

Mullistuksen keskellä on tärkeää, että lapsen elämässä on tuttuja, toistuvia asioita. Pitäkää arkirutiineista kiinni muuton ja vuoronvaihtojen keskellä.

8. Anna lapselle aikaa

Lapsi voi käsitellä eroa vuosia. Oireet voivat tulla viiveellä, eikä niitä osata aina yhdistää eroon. Pienen lapsen kehitys voi taantua ja isompi voi häiriköidä hoitopaikassa tai koulussa. Uusperhe voi lisätä oireilua, sillä uusperheen muodostumisessa kestää tutkitusti useita vuosia.

Älä pakota lasta olemaan reipas, vaan anna hänen näyttää tunteensa. Anna hänelle aikaa äläkä pakota häntä liian nopeasti uuteen perhekuvioon.

Jos lapsen oirehdinta on vaikeaa, hae apua neuvolasta tai koulupsykologilta. Tärkeintä on, että kumpikaan teistä ei joudu käsittelemään raskaita tunteita yksin.

Lähteet: Mielenterveystalo, Väestöliitto ja Mäkijärvi, Leena: Kahden kodin lapset. Miten tuen lasta vanhempien erossa. 2014, Docendo.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X