Parisuhde 01.09.2018 Päivitetty 19.01.2024

Imetys ei ole varma ehkäisykeino, jo tuntien tauko saattaa käynnistää ovulaation – 4 tapaa ehkäisyyn pian synnytyksen jälkeen

Suomessa tehdään paljon abortteja vastikään synnyttäneille naisille. Imetys ei olekaan varma ehkäisykeino, ja jos uusi raskaus pian synnytyksen jälkeen ei ole toivottu, on mietittävä myös muita ehkäisykeinoja.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Synnytyksen jälkeen ehkäisyasioita on mietittävä hyvinkin nopeasti uudelleen. Etenkin naisella, joka ei imetä, on mahdollisuus tulla uudelleen raskaaksi jo kuukauden kuluttua synnytyksestä. Imettäminenkään ei kuitenkaan ole täysin varma ehkäisykeino. Ehkäisy synnytyksen jälkeen on molempien vanhempien asia.

Tiheä imetys antaa paremman ehkäisytehon

Imetys lisää naisen elimistön prolaktiinituotantoa ja pitää LH-hormonipitoisuuden matalana, minkä vuoksi kuukautiset pysyvät poissa yleensä monta kuukautta, ja pitkään imettävillä jopa yli vuoden.

Imetyksen ehkäisytehoon ei kuitenkaan kannata luottaa. Teoriassa imettäminen antaa lähes sataprosenttisen suojan raskaudelta, jos nämä 3 ehtoa täyttyvät:

Ehkäisyteho on sitä varmempi, mitä tiheämmin vauvaa imetetään. Jo yli 4–6 tunnin imetystauko yöllä saattaa käynnistää ovulaation.

Jos uusi raskaus pian synnytyksen jälkeen ei ole toivottu, kannattaa miettiä, haluaako ottaa riskiä vai kannattaisiko miettiä muita ehkäisymenetelmiä.

Kierukan voi ottaa nopeasti käyttöön

Monet naiset valitsevat synnytyksen jälkeen ehkäisymenetelmäksi hormonikierukan. Kierukan voi asentaa jo jälkitarkastuksessa ja se antaa varman ehkäisyn.

Hormonikierukasta vereen imeytyvän keltarauhashormonin määrä on hyvin pieni, noin viidesosa minipillereihin verrattuna. Hormonikierukka on hyvä valinta myös heille, jotka kärsivät suurista kuukautiskivuista sekä -vuodoista.

Myös kuparikierukka sopii hormonikierukan tavoin imettävälle äidille. Kierukan poistamisen jälkeen hedelmällisyys palautuu nopeasti ja raskaus voi alkaa jo seuraavan kierron aikana.

Ehkäisypillereissä on eroja

Ehkäisypillereistä minipillerit sopivat käytettäväksi koko imetyksen ajan. Sen sijaan yhdistelmäehkäisypillerit voi ottaa käyttöön vasta neljä kuukautta synnytyksen jälkeen. Sama koskee ehkäisyrengasta ja -laastaria, sillä ne vähentävät maidoneritystä.

Ehkäisykapselin voi puolestaan laittaa jo muutaman viikon kuluttua synnytyksestä.

Kondomi on hyvä vaihtoehto kaikille

Vaikka ehkäisykapselin, minipillerit tai kierukan voi ottaa käyttöön jo hyvin nopeasti synnytyksen jälkeen, monet parit käyttävät imetysaikana kondomia. Etenkin ennen jälkitarkastusta kondomi on hyvä vaihtoehto kaikille, koska se suojaa jälkivuodon aikana tulehduksilta.

Kondomi on hyvä myös silloin, jos nainen haluaa välttää hormonaalista ehkäisyä tai suunnitelmissa on seuraava raskaus melko pian. Imettävillä äideillä kondomi voi ärsyttää kuivia limakalvoja. Liukastusvoiteen käyttö auttaa tähän vaivaan.

Lue myös: Mikä on tehokkain hormoniton ehkäisy? Ehkäisylääkäri suosisi erityisesti tiettyä ehkäisymuotoa

Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava)

Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Lue myös

Kommentit (1)

Minulle kätilö asiasta puhui jo laitoksella esikoiseni kanssa. Ihan omiin kokemuksiinsa pohjautuen että älä luota imetykseen ehkäisynä. Kierto käynnistyi lapsen ollessa parikuinen joten ihan hyvä että valisti minuakin. Vaikka tiesin asiasta jotain. Imetys kun ei pitänyt kuukautisia poissa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X