Parisuhde 13.1.2017
TEKSTI Piia Sainio
KUVAT iStock

Onnea vai eripuraa? Vanhempien välinen puhetapa vaikuttaa lapseenkin

Ei ole ihan sama, miten puhuttelet puolisoasi. Jos muistat välillä kehua ja kiittää häntä, lapsi saa teiltä hyvän parisuhteen mallin ja hänestä kasvaa onnellisempi aikuinen.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Oletko miettinyt, millaisia vaikutteita olet lapsuudenkodistasi saanut? Miten vanhempasi kohtelivat toisiaan, millainen puhetapa heillä oli? Moni havahtuu viimeistään oman lapsen syntymän jälkeen siihen, että toistaa samaa kaavaa kuin vanhempansa.

Onko se kaava, jonka haluat välittää eteenpäin omille lapsillesi? Väestöliiton perheneuvonnan asiantuntija, pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa kertoo, että lapset imevät käyttäytymismallit kotoaan.

Jos äiti ja isä kunnioittavat toisiaan ja puhuvat toisilleen ystävälliseen sävyyn, he välittävät lapselleen positiivisen mallin, jonka mukaan lapsi sitten tulevaisuudessa voi toimia omassa parisuhteessaan.

Kehu puolisoa ihan pienestäkin

– Kannustamalla ja kehumalla lasta saa vahvistettua lapsen itsetuntoa ja kykyä käsitellä tunteita. Kannattaa huomioida hyvää arjen pienissä tilanteissa ja jättää huono käytös vähemmälle huomiolle, Minna Oulasmaa sanoo.

Yhtä lailla samoin voi toimia puolison kanssa.

– Miten hirveän hyvältä lapsesta tuntuukaan, kun hän näkee, että vanhemmat kehuvat toinen toistaan – että vanhemmat arvostavat toisiaan.

Kehua kannattaa ihan pienistäkin asioista. Puolisoa voi kiittää vaikkapa siitä, että hän teki voileivät ja keitti kahvia. Kannattaa sanoa ääneen, että ilahtui.

– Lapsi imee kaiken sen kauniin puheen ja kaikki ne ystävälliset teot. Se on hyvä malli, jonka hän vie omiin tuleviin parisuhteisiinsa.

Aikuinen voi opetella kehumaan

Puolisolle voi olla vaikea antaa kehuja tai positiivista palautetta, jos ei ole saanut sellaista mallia omasta lapsuudestaan.

– Jokainen aikuinen voi kuitenkin opetella, terapeutti Minna Oulasmaa napauttaa.

– Puolustuksenaan ei saa käyttää sitä, että en kehu, koska minuakaan ei ole kehuttu. Aikuisena muutoksen voi tehdä.

Opettelu kannattaa aloittaa, vaikka puolison hyvien tekojen huomioiminen ääneen tuntuisikin väkinäiseltä.

– Kehujen ja kiitosten antamiseen tottuu vähitellen. Kerta kerralta se tuntuu luonnikkaammalta. Liioitella ei kannata, vaan kehua asiasta, ihan pienestäkin.

Tehtävä: Löydä viisi kehua

Tiedäthän ”Etsi kuvasta viisi virhettä” -tehtävät? Niissä on mallikuva ja sen vieressä toinen samannäköinen kuva, jossa on viisi pikkuasiaa eri tavalla – eli väärin.

Moni meistä on parisuhteessaan poikkeuksellisen taitava etsimään ja löytämään näitä pikkuvirheitä. Kokeile vaihteeksi tehdä jotain ihan muuta: etsi viisi kehun paikkaa joka päivä puolisostasi ja sano ne ääneen, erityisesti lasten kuullen.

1. Huomaa se, mikä on hyvää

Kiinnitä huomiosi siihen, mitä haluat vahvistaa. Huomaa siis se hyvä, minkä näet puolisosi toiminnassa. Kehu puolisoasi aidosti ja täsmällisesti.

Harva saa parisuhteessaan tarpeeksi positiivista palautetta, jolla on merkitystä. Kukaan ei saa sitä ainakaan liikaa.

2. Älä tee siitä numeroa

Palaute on keino osoittaa arvostustaan. Tee siitä päivittäistä, luontevaa ja suoraa ilman suurta numeroa. Näin annat lapsillesi lahjan heidän tuleviin parisuhteisiinsa.

3. Huonoa kohtelua ei tarvitse sietää

Samalla opetat lapsesi reagoimaan huonoon kohteluun. Kun on saanut vanhemmiltaan mallin, miten parisuhteessa kohdellaan toista kunnioittavasti, lapsi osaa sitä odottaa myös omissa parisuhteissaan. Hyvän mallin saanut tunnistaa myös huonon kohtelun.

Vinkit antoi terapeutti Minna Oulasmaa

Lue myös:

Nämä 5 asiaa yhdistävät onnellisia pareja

Viekö lapsi läheisyyden parisuhteesta? 3 syytä hellitellä kumppania

6 sinulle pientä asiaa, jotka lapsellesi ovat koko maailma

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: