Näin hoidat parisuhdetta raskausaikana

Hormoniheittely, pelko tulevasta ja kehon muutokset voivat tuoda parisuhteeseen jännitteitä odotusaikana. Riitely ja läheisyyden puute lisääntyvät helposti. Pariterapeutti kertoo, miten hoidat parisuhdetta raskauden aikana.

Teksti Elisa Hurtig
Näin hoidat parisuhdetta raskausaikana

”Viimeiset kuukaudet kaksin, mitä tekisimme?”

Keskittykää toisiinne, ja tehkää asioita, joista todella pidätte. Jos rakastatte matkustelua, käykää matkoilla. Jos taas pidätte rauhallisista lauantaiaamuista, keskittykää nauttimaan niistä. Pian teitä on kolme, ja kynttiläillalliset voivat olla harvassa, mutta ihanat muistot yhteisistä hetkistä ilahduttavat pitkään.

Vanhempien parisuhde on lasten koti, ja toimiva suhde antaa voimaa vanhemmuuteen.

Lue myös: Vauvavuosi panee parisuhteen koville – Tämän vuoksi ero ei kannata
Keskustele: Raskaana ja parisuhde paskana

”Paisun kuin pullataikina, kelpaanko enää kumppanilleni?”

Jos kauneusihanne on hoikka ja treenattu, pehmenevät muodot saattavat saada oman kehon tuntumaan vieraalta. Nainen voi pelätä, ettei ole enää puolisonsa mielestä viehättävä.

Odottava äiti on altis loukkaantumaan, eikä hän kaipaa muuttuneesta figuuristaan kommentteja tyyliin ”rakas, sinusta on tullut pullukka”.

Jos tulevan isän kommentit tuntuvat inhottavilta, tälle kannattaa vihjaista, että kommentit satuttavat, ja kaipaat positiivisia kommentteja ymmärtääksesi, että kelpaat hänelle edelleen.

Lue myös: Näin säilytät intohimot parisuhteessa pikkulapsiaikana
Keskustele: Mies ei halua minua enää synnytyksen jälkeen

”En ehdi ajatella muuta, sillä tulevaisuus pelottaa”

Odottava äiti tai tuleva isä saattaa olla huolissaan siitä, sujuuko kaikki hyvin. Puolisoa jatkuva huolestuminen voi ihmetyttää ja jopa ärsyttää. Peloista kannattaa toki puhua, mutta niihin ei ole hyvä keskittyä liikaa.

Kuuntele kumppanisi huolia siitä, onko lapsi terve ja ovatko vatsassa tuntuvat vihlaisut vaarallisia. Älä tyrmää turhilta kuulostavia huolia, mutta älä myöskään mene kauhujuttuihin mukaan. Yritä lisätä rauhallisuudellasi kumppanisi luottamusta siihen, että kaikki menee hyvin.

Neuvola ei ole pelkästään sydänäänien kuuntelemista varten, vaan siellä saa puhua myös parisuhteesta.

Lue myös: Synnytyksen jälkeinen masennus – Näin tunnistat ja hoidat sen
Keskustele: Raskaana ja parisuhde solmussa

”Kömpelönä norsuna seksi ei kiinnosta”

Jos raskaus on edennyt normaalisti, mitään syytä seksin vähentämiselle ei ole. Joillekin raskaana oleville seksi maistuu enemmän kuin yleensä, mutta kaikki eivät kuitenkaan nauti siitä vauvan potkiessa vatsassa. On myös aivan normaalia, että mies ryhtyy ajattelemaan puolisoaan tulevana äitinä eikä osaa nähdä tätä enää seksuaalisena olentona.

Seksin ollessa epämiellyttävää tai hankalaa, älkää unohtako läheisyyttä kokonaan. Jos himot eivät ole hävinneet, mutta odottava äiti ei ison vatsan kanssa kykene seksiin, miettikää millä muilla tavoin voitte harrastaa sitä. Yhdyntä ei ole ainoa vaihtoehto, vaan nautintoa on mahdollista tuottaa itselle ja toiselle monella tavalla.

Jutelkaa tilanteesta, jotta löydätte teille sopivan tavan ylläpitää läheisyyttä ja seksuaalisuutta odotusaikana.

Lue myös: Äideistä tuli pomottajia – johtuuko miesten väheksyntä tästä?
Keskustele: Seksi raskauden aikana

”Ärtymystä aamusta iltaan”

Hormonitoiminnan muuttuminen vaikuttaa usein tulevan äidin tunteisiin. Äiti voi olla itkuinen ja herkkä. Molempien on hyvä ymmärtää, että se on luonnollinen osa raskautta, eikä itkuun ole välttämättä kunnon syytä.

Joillakin hormonit ottavat kunnon niskalenkin, ja pinna on jatkuvasti kireällä. Ei ole vakavaa, jos pari lautasta lentää lattialle, mutta kannattaa miettiä, voisiko kiukkua ilmaista jollain muulla tavalla. Huumori ja tieto siitä, että nyt huutavat hormonit eikä vaimo, ovat hyviä keinoja selvitä hormoniaallon iskiessä.

Tulevan äidin kannattaa varata riittävästi aikaa levolle, jotta keho ja mieli saavat rentoutua.

Asiantuntijana pariterapeutti ja seksuaalineuvoja Milla Sahla.

Lue myös: Näin lopetat riitelyn kotitöistä – 3 vinkkiä psykologilta
Keskustele: Vaikea raskaus ja parisuhde kovilla

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä