Parisuhde 28.09.2013 Päivitetty 15.06.2021

Sotkeeko anoppi parisuhteesi?

Kummittelevatko appivanhemmat tai omat vanhempasi parisuhteessasi? Asiaa auttaa se, että kasvaa itse aikuiseksi.

Teksti
Annina Pennonen
Kuvat
Piia Arnould / SKOY

Vanhempien puuttuminen aikuisten lastensa elämään voi olla paitsi raivostuttavaa myös oikea ongelma, joka pahimmillaan haittaa myös lasten parisuhdetta. ”Sä olet kuin äitisi!” on sivallus, joka on kuultu useissa perheriidoissa. Mitä siis tehdä, jos appivanhempien tai omien vanhempien varjo haittaa perhe-elämää?

Puolusta omaasi!

Seksuaali- ja pariterapeutti Elli Raipela tarjoaa ensimmäiseksi työkaluksi yksinkertaista keinoa: keskustelkaa puolison kanssa siitä, miksi suhde vanhempiin on vaikea.

– Yleensä jo se, että ymmärtää, miksi joku käyttäytyy tietyllä tavalla, auttaa kestämään tätä käytöstä, Raipela sanoo.

Puolisoiden pitäisi aina muistaa olla pariskunta myös suhteessa vanhempiin ja appivanhempiin. Jos jommankumman vanhempi sanoo jotain ikävää, arvostelee tai tungettelee, puolison tehtävä on puolustaa ”omaansa”.

– Olen monesti sanonut miesasiakkailleni, että puolison rinnalla
on seistävä myös tilanteissa, joissa äiti tai anoppi loukkaa naista. Usein miehet sanovat, etteivät viitsi puuttua naisten juttuihin – se on joskus ihan ok – mutta tässä kohtaa miehen tehtävä on näyttää, kuka on hänen ykkösnaisensa.

Haastavimmaksi perhesuhteeksi Raipela nimeää sen kuuluisan anoppi-miniä-suhteen.

– Taustalla lienee se, että jos anoppi ei ole uskaltanut irrottautua pojastaan, miniän on vaikea ottaa naisen paikka miehensä rinnalla. Ja tämä paikka kuuluu hänelle!

– Minulla on käsitys, että monet miehet toteavat appivanhemman olevan hankala tai ärsyttävä – ja so what. Naiset taas pohtivat asiaa ystäviensä ja perheensä kanssa.

Älä ole liian herkkä!

Hankalista appivanhemmista puhutaan paljon, mutta mitä jos hankalia
ovatkin aikuiset lapset? Näinkin voi olla. Raipelan mielestä varsinkin nuoret ovat joskus liiankin herkkiä
vanhempien käytökselle. Joskus asioiden kannattaisi vain antaa olla.

– Aina välillä törmään ajatteluun, että vanhempi ei saisi mitenkään olla kiinnostunut aikuisen lapsensa perheestä. Tuen ihmisiä tällaisissa tilanteissa miettimään, mikä vaara vanhempien kiinnostuksessa olisi. Isovanhempien ja lastenlasten suhde on merkittävä ja sitä olisi hyvä tukea. Asia erikseen ovat mummot ja vaarit, jotka eivät kykene isovanhemmuuteen sairautensa tai välinpitämättömyytensä vuoksi.

– Silloin lapsille on syytä kertoa,
miksi isovanhemmat eivät pidä yhteyttä. Isovanhempien mollaaminen lasten kuullen on huono tapa kertoa omasta ärtymyksestään.

Vanhempien arvostelu puolison kanssa taas voi olla ihan tervettäkin.

– Jos ihminen on riittävästi eriytynyt vanhemmistaan, hän näkee realistisesti heidän hyvät ja huonot puolensa. Mutta on tietysti totta, että jos arvostelee appivanhempiaan, saattaa samalla arvostella myös puolisoaan.

Jos puoliso ei halua olla kuin vanhempansa, heitto ”olet kuin äitisi tai isäsi” voi tuntua suurelta loukkaukselta.

– Mutta jokaisessa parisuhteessa esitetään kritiikkiä puolisoa kohtaan. Joskus se tulee vanhempien kautta.

Vedä omat rajasi!

Toisin kuin voisi luulla, suhde appivanhempiin ei kuitenkaan aiheuta pahimpia parisuhdeongelmia. Paljon useammin ongelmia on omien vanhempien kanssa, ja nämä heijastuvat myös parisuhteeseen.

– Se, että ei ole kasvanut aikuiseksi, saa usein ristiriitoja aikaan parisuhteessa. Pariterapiassa mietimme, miksi vanhemmistaan ei ole voinut irrottautua, ja miten se voisi tapahtua nyt.

Ihmiset kysyvät usein Raipelalta, pitäisikö laittaa välit poikki vanhempiin. Hän ei sitä suosittele.

– Eriytyminen tapahtuu ihmisen omassa mielessä ja näkyy vahvistuneena tahtona. Kun minuus vahvistuu, ihminen viestii toiminnallaan tietävänsä, mitä haluaa. Silloin vanhempien sanomiset voi jättää huomiotta. Silloin on myös rohkeutta laittaa rajat tungetteleville vanhemmille.

Löydä oma tiesi

Jos eriytymisessä eli kasvussa omaksi minäksi on ollut ongelmia nuorena, vanhempien mielipiteet voivat painaa liikaa vielä aikuisenkin elämässä. Jokin neljästä kehitystehtävästä voi eri syistä jäädä käymättä läpi:

1. Oman seksuaalisuuden haltuunotto. Kehitysvaihe näkyy kiinnostuksena ulkonäköön ja seksiin, ja se käynnistyy hormonaalisista syistä.

2. Vanhemmista irrottautuminen. Riitely voi olla tästä yksi merkki.

3. Ikätovereiden kanssa liittoutuminen. Ystävistä tulee vanhempia tärkeämpiä, ja heidän kanssaan jaetaan salaisuuksia.

4. Oman maailmankuvan luominen.

Lähde: Seksuaali- ja pariterapeutti Elli Raipela.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X