Vanhemmuus 20.06.2016 Päivitetty 14.08.2023

Tältä isästä tuntuu äidin vauvakupla

Miltä miehestä tuntuu, kun äidin ja vauvan ympärille syntyy kupla, jota ei saa rikki ja jonne isällä ei ole asiaa? Asiantuntija ja isät kertovat.

Teksti
Lilli Berghäll
Kuvat
iStock

Ensimmäisen lapsen syntymä on vanhempien elämän suuri mullistus – ja samalla yksi parisuhteen suurimpia koetinkiviä. Vanhemmaksi tulon muutoksiin on vaikea varautua täysin etukäteen, ja toisaalta tulevat vanhemmat saattavat ajatella, etteivät tavalliset haasteet koske heitä.

– Tutkimusten mukaan suurimmalle osalle ihmisistä käy niin, että parisuhde joutuu lujille, kun vauva tulee. Tieto siitä, että tämä on täysin normaalia, voi suojata parisuhdetta, toteaa Väestöliiton psykologi Lotta Heiskanen.

Lue myös: Vauvavuosi panee parisuhteen koville – Tämän takia ero ei kannata

Äidin mieli heittelee synnytyksen jälkeen

Vauva-arki voi yllättää monella tavalla. Miehelle saattavat tulla yllätyksenä puolisossa tapahtuvat muutokset: tuore äiti ei ehkä tunnu enää näkevän mitään muuta kuin pienen vauvansa, ja hän saattaa vaikuttaa suorastaan eri ihmiseltä kuin ennen lapsen syntymää.

Osa muutoksista on hormonaalisia, osassa kyseessä on mielen myllerrys.

– Vauvaan tutustuminen ja vanhemman rooliin kasvaminen ovat niin isoja tehtäviä, että ne vievät suuren osan ihmisen kapasiteetista, Lotta Heiskanen toteaa.

– Äidin herkistymistä tarvitaan vauvan tarpeisiin virittäytymiseksi. Herkistyminen voi ulospäin näkyä mielialanvaihteluina, alakulona ja ylimitoitetuilta tuntuvina huolina ja pelkoina. Puolison voi olla vaikea ymmärtää, miten vaimosta on tullut tällainen.

Seurauksena voi olla ärtyneisyyttä ja ristiriitoja parisuhteessa.

Lue lisää: Näin tunnistat, ehkäiset ja hoidat synnytyksen jälkeisen masennuksen

Isä voi jäädä ulkopuoliseksi

Tuore isä voi myös tuntea ulkopuolisuutta ja mustasukkaisuutta, kun äidin ja vauvan suhde on tiivis. Jos isä joutuu olemaan paljon poissa kotoa, tilanne voi vielä korostua – pieni lapsi usein suosii sitä vanhempaa, jonka kanssa on eniten.

Juuri synnyttänyt äiti puolestaan tulee tavallista riippuvaisemmaksi puolison avusta.

– Tällöin heräävät omat varhaiset kokemukset siitä, miten on itse tullut hoivatuksi ja onko voinut kokea turvallista riippuvuutta toiseen ihmiseen. Jos oma lapsuus on ollut turvallinen, on helpompi sietää puolison ja vauvan riippuvuutta ja olla tukena, Heiskanen sanoo.

Vauvan tulo voi nostaa esiin mielikuvat myös kaltoinkohtelun ja vaillejäämisen kokemuksista varhaislapsuudessa. Se voi tehdä tuen antamisen puolisolle tai vauvalle vaikeaksi.

– Vauvan tulon myötä ihminen joutuu tutustumaan itseensä uudelleen. Tämä voi olla samalla eheyttävä ja kipeä matka.

Lue myös: Kun isä jää ulkopuoliseksi

Torjuminen pelottaa isää

Vauva-aikana parisuhteelle pitäisi ottaa uudella lailla tietoisesti tilaa, jotta kumppanin ja rakastajan roolit eivät katoa vanhemmuuden alle.

– Mielikuva toisesta vanhempana ja rakastajana täytyy sovittaa yhteen, Heiskanen toteaa.

Toipuminen synnytyksestä fyysisesti vie oman aikaansa. Raskaus ja synnytys aiheuttavat naisella myös muutoksia kehonkuvassa ja seksuaalisessa halussa. Pikkuvauvan rytmittömyys ja vanhemman unenpuute voivat tehdä ärtyneeksi, eivätkä seksi ja parisuhteen hoitaminen ole ensimmäisinä ajatuksissa. Seksiin tulee usein taukoa, ja puoliso voi kokea seksielämän hiipumisen uhkaavana.

– Asioille kannattaa antaa aikaa. Nämä ovat herkkiä tilanteita, joissa voi herkästi kokea tulevansa torjutuksi.

Lue lisää: Veikö lapsi läheisyyden parisuhteesta? 3 syytä hellitellä puolisoa

Hyvä parisuhde on lahja lapselle

Kun kahdenkeskinen aika vähenee, parisuhde jää helposti sivuun. Neuvolassakin esillä ovat yleensä lähinnä vauvan asiat. Läheisyyden puute tulee erityisesti esiin tilanteissa, joissa toista eniten tarvitsisi, mutta hän ei ole siinä.

Toisaalta taas kokemus puolison tuesta silloin, kun toista eniten tarvitsee, vahvistaa parin läheisyyttä valtavasti.

Parisuhteen vaaliminen on lahja myös jälkikasvulle.

– Vanhempien hyvinvointi tavallaan ”valuu” lapsille. Oma puoliso on yleensä vanhemman tärkein tuki. Kun vanhemmat voivat hyvin, vauvakin voi hyvin, Heiskanen sanoo.

Lisätietoa: Väestöliiton ja THL:n yhteistyöhanke Parisuhteen Happy Hour.

Lue myös: Maaret Kallio: Näin säilytät intohimon parisuhteessa pikkulapsiaikana

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X