Vauva 18.02.2020 Päivitetty 21.08.2023

Riita lapsen nimestä? Näillä keinoilla päädytte molempia miellyttävään lopputulokseen

Vanhempien valitsema nimi seuraa lasta tavallisesti koko elämän. Mikä eteen, jos vanhemmat ovat nimestä tyystin eri linjoilla?

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Lasten kanssa joutuu usein vaikeiden päätösten eteen, vaikka päätökset sinänsä olisivat ihania. Pahimmillaan vanhemmilla syntyy riita lapsen nimestä.

Näillä keinoilla onnistutte päätymään nimeen, joka ilahduttaa molempia vanhempia. Kysyimme vinkkejä myös Kaksplussan lukijoilta.

1. Teeman rajaaminen

Jos haluatte pienokaiselle trendikkäästi vanhahtavan nimen, valitkaa yhteinen teema tai aikakausi, jonka piiristä poimitte molemmat muutamia suosikkinimiänne tytölle ja pojalle. Vaihtoehtoisesti voitte valita vain sukupuolineutraaleista nimistä. Voi olla helpointa aloittaa tekemällä omat nimilistat yksin.

Teema voi olla vaikka 1920-luvun nimet, presidentit puolisoineen, olympiaurheilijat, omat sukujuuret, missit tai mikä tahansa vanhemmille yhteinen juttu.

Genren valintaan voi käyttää luovuutta! Pidättekö molemmat fantasiakirjoista ja -elokuvista? Poimikaa genren houkuttelevimmat nimet listoihinne.

Tämän jälkeen molemmat valitsevat omalta listaltaan yhden suosikkivaihtoehtonsa. Nyt jää enää päätettäväksi, kumman suosikista tulee ensimmäinen nimi.

Isä antoi kaksi vaihtoehtoa, joista molemmat olivat jääkiekkoilijoita. Valitsin sitten mieluisamman, lukija kertoo.

 2. Ensimmäisen nimen valitsija luovuttaa päätäntävallan

Pähkittekö edelleen, kumman nimisuosikki yltää ensimmäiseksi nimeksi? Kompromissi voi löytyä päättämällä, että toinen saa valita lapsen ensimmäisen nimen ja toinen kaikki loput.

Toinen vaihtoehto on toimia, kuten Kaksplussan lukija:

Meillä isä sai valita lapselle sukunimen, joten minä valitsin muut nimet. 

Lukijoista löytyy myös niitä, jotka ovat päättäneet jakaa nimivastuun lapsittain.

Minä valitsin pojalle ja mieheni kahden vuoden kuluttua tytölle.

Onko teillä kehkeytymässä riita lapsen nimestä? Vaihtoehtojen runsaus takaa sen, ettei päätös ole helppo.

3. Riita lapsen nimestä: Pudotuspeli

Yksi vaihtoehto on tehdä omilla tahoillaan pitkä, esimerkiksi 20 nimen lempilista. Vaihtakaa sitten listoja keskenänne ja valitkaa toisen listalta nimi, jonka haluatte pudottaa pois. Sen jälkeen valitkaa taas omalta listalta nimi, jonka haluatte putoavan.

Vaihtakaa listoja niin kauan, kunnes molempien papereissa on jäljellä vain yksi nimi. Ehkä lopulta pidätkin puolisosi paperiin jääneestä nimestä enemmän tai toisinpäin.

4. Turvaudu nimikoneeseen

Ahdistaako vaihtoehtojen paljous? Täyttäkää yhdessä Kaksplussan nimikoneeseen reunaehdot sopivalle nimelle – esimerkiksi alkukirjain, pituus ja nimen yleisyys. Kone tarjoaa ehdot täyttäviä nimiä.

Nimikoneessa on yli 20 000 Suomessa esiintyvää etunimeä ja sitä päivitetään jatkuvasti uusimmalla nimirekisterillä. Mukana ovat siis myös aivan uusimmat tämän hetken vauvojen uudisnimet!

5. Nimitä ulkopuolinen konsultti

Nimiasioista syntyy helposti valtataistelu vanhempien välille.  Välttääksenne riitaa kannattaa nimiehdotuksia pyytää muilta läheisiltä. Jos perheessä on jo lapsia, voi heiltä kysyä apua valintaan. Sisarusten ehdottamat nimet ovat usein varteenotettavia vaihtoehtoja.

Sisko ehdotti nimeä ja meistä se sopi pojalle. Nyt en vaihtaisi kyllä pois. Nimensä näköinen. Miehen kanssa ei siis päästy millään yhteisymmärrykseen, ja kaikista nimistä tuli ikäviä mielikuvia. 

6. Yhdistelmänimi molempien suosikeista

Jos ette millään pääse yhteisymmärrykseen nimestä, loihtikaa yhdistelmänimi, josta löytyvät molempien suosikit. Tähän tapaan:

Esikoisen nimeen on yhdistetty molempien lemppari vaihtoehto. Hänestä tuli sitten Emma-Lotta.

7. Antakaa vauvan kanavoida itse!

Jos vauva potkia rummuttaa vatsan seiniä tiuhaan, voitte kysäistä hänen mielipidettään. Sopikaa, että kaksi potkua perätysten on myöntävä vastaus. Yksi tarkoittaa kielteistä. Oma hankaluutensa tulee siitä, että äidin pitää pysyä rehellisenä potkujen määrästä.

Tyttö päätti itse nimensä, kun käskin potkaista vatsassa. ”Jos olet Mila, niin potkaise”. Kesällä 5 vuotta täyttävä neiti sai tämän nimen. 

Näistä kiistellään, kun on riita lapsen nimestä

  • Nimen pituus: Toinen suosii pitkää kaunista nimeä – toinen argumentoi, että se kuitenkin lyhenee käytössä lempinimeksi.
  • Kansainvälisyyden aste: Haluatko sinä suomalaiseen suuhun sopivan nimen? Puoliso suosisi mielellään kansainvälisempää.
  • Harvinainen vai yleinen: Nimetäänkö lapsi siten, että toista samannimistä ei kävele vastaan vai halutaanko lapselle virallinen nimipäivä?
  • Vain tietty nimi kelpaa: Toiselle vanhemmista kelpaa vain ja tasan yksi nimi.
  • Sukunimitaistelu: Kumman suvusta nimi otetaan? Onneksi lapselle saa nykyään antaa molempien sukunimet. Nimien järjestys ja viivan käyttö niiden välissä on vapaavalintaista.
  • Neutraali vai sukupuolen ilmaiseva: Haluaako toinen vanhemmista nimen, joka on selkeästi tytön tai pojan? Toisen mielestä neutraalimpi olisi parempi.

Kursivoidut kappaleet ovat Kaksplussan Facebook-sivulla kerrottuja lukijoiden tarinoita nimivalinnasta.

Keskustele foorumilla: Riita vauvan nimestä

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X