Perhe-elämä 28.03.2018 Päivitetty 29.01.2021

Tutkimus todisti sen, minkä me vanhemmat olemme jo tienneet: kylpylelut voivat olla todellisia bakteeripesiä

Umpinaiset kylpylelut ovat turvallisempia, ja myös muovin laatu on merkittävä tekijä bakteerien kasvun estämisessä.

Teksti
Jenni Heiti
Kuvat
iStock

Moni vanhempi on varmasti törmännyt tähän: lasten rakkaat kylpylelut alkavat hiljalleen harmaantua, ja puristettaessa sisältä valuu veden mukana ikävää töhnää ja jopa homemaista rihmastoa.

Time uutisoi sveitsiläis-amerikkalaisen tutkimusryhmä selvittäneen kylpylelujen sisäpuolella uiskentelevien bakteerien määrän ja todenneen, että neljä viidestä tutkitusta lelusta sisälsi infektioita aiheuttavia bakteereja, jotka voivat aiheuttaa esimerkiksi silmä-, korva- ja suolistotulehduksia.

Tutkijoiden mukaan erityisesti huonolaatuiset muovit lisäävät riskiä toimia bakteerien ja sienten kasvualustana. He suosittavatkin, että kylpylelujen muoveissa käytettäisiin korkealaatuisia polymeereja bakteeri- ja sienikasvuston leviämisen estämiseksi.

kylpylelu

Suosi umpinaisia kylpyleluja

Useissa kylpyleluissa on reikä, josta veden voi puristaa kylvyn jälkeen pois, mutta se ei varsinaisesti ratkaise ongelmaa, sillä reikä on liian pieni, jotta lelu tuulettuisi ja kuivuisi myös sisältä riittävän nopeasti. Varsinkin aktiivisesti kylpevät tai vesileikkejä rakastavat lapset lotraavat lelujen kanssa usein päivittäin, mikä edistää bakteeri- ja sienipesien kehittymistä lelujen sisäpinnoille.

Onneksi tämä ongelma on havaittu käytännössä paitsi kodeissa myös kylpyleluvalmistajien palavereissa. Moni kylpylelujen valmistaja mainostaakin kylpylelujensa olevan umpinaisia eikä niiden sisälle pääse vettä. Kylpylelut tulisi myös vaihtaa uusiin riittävän usein, tai ainakin aivan viimeistään siinä vaiheessa, kun ensimmäiset vihertävänharmaat pilkut ilmestyvät muovin pinnalle.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X