Työ ja raha 02.10.2020

Näin Veera, 33, tekee töitä äitiysvapaalla ja kritisoi sunnuntai-sääntöä: ”Ei näillä vaipparahoilla veropetosta olla tekemässä”

Ompelija Veera Vuorennon on pakko tehdä töitä äitiysvapaalla. Hän toivoisi enemmän joustoa työn ja vauvanhoidon yhteensovittamiseen.

Teksti
Piia Matikainen
Kuvat
Antti Vuorento

Heinäkuussa Arrankorven kylässä vanha rönttövarasto sai tehtävän. Vanhat kaapit ja lattiat saivat lähteä vaalean laminaatin ja valkoisten seinien tieltä. Maalin kuivuttua sisään kannettiin leikkuupöytä, kolme isoa teollisuusompelukonetta ja silitysasema.

Ompelija Veera Vuorento, 33, istui ovenpielessä imettämässä kuukauden ikäistä vauvaansa ja seurasi, kun hänen puolisonsa, isänsä ja ja naapurinsetä remontoivat vanhasta varastosta kotiompelimon. Samalla 15 kilometrin työmatka kutistui muutamaan askeleeseen kotipihassa. Vanhasta työtilasta hämäläisen Lammin kirkonkylällä Vuorento oli luopunut viikko aiemmin.

– Siinä olisi ollut liian kovat kulut perhevapaalla maksettavaksi, kaikkiaan 400 euroa kuussa.

Yrittäjän vanhempainpäiväraha perustuu YEL-vakuutukseen. Vuorento maksoi sitä 24 000 euron vuositulon mukaan eli 400 euroa kuussa.

– Olen koko ajan maksanut kohtalaisen hyvää vakuutusmaksua, sillä tiesin, että äitiysloma on ajankohtainen jossain vaiheessa. Vakuutuksesta löytyy turva myös silloin, jos sairastun.

Äitiysvapaan jälkeen turvaa ei kuitenkaan löydy, sillä vakuutusyhtiö kehotti katkaisemaan vakuutuksen vapaan ajaksi. YEL-vakuutus tulee pitää voimassa vain siinä tapauksessa, että tienaisi vuoden aikana yli 7 959 euroa.

– Se tarkoittaa, että kun palaan kunnolla töihin, ensimmäinen vuosi on hyvin epävarmaa aikaa. Jos sairastun, tuki on pieni, koska se lasketaan edeltävien kahdentoista kuukauden tulojen mukaan.

Joskus on pakko tehtä töitä äitiysvapaalla

Äitiysvapaan ensimmäiset 56 päivää Vuorento sai bruttona 70 euroa päivältä. Sen jälkeen päiväraha laski 54 euroon.

Tuki riittää elämiseen, mutta pienyrittäjänä Vuorento ei voi jättää työtä kokonaan. Syitä on kaksi: raha ja yrityksen elinvoimaisuus.

”On naurettavaa, että laskujen maksaminenkin pitää ajoittaa sunnuntaille.”

Vuorento haluaa pysyä asiakkaidensa mielessä sekä kerätä puskuria, koska toiveena on pitää lapsi puolitoistavuotiaaksi asti kotona. Keväällä Kelan tuki tippuu reiluun 300 euroon, sillä Lammi kuuluu Hämeenlinnaan, joka ei maksa kotihoidontuen kuntalisää.

Hoitovapaalla saa kuitenkin tienata vapaasti. Vanhempainpäivärahakaudella voi työskennellä rajoituksetta vain sunnuntaisin, sillä muina päivinä vähäinenkin työnteko leikkaa päivärahan minimiin eli 28,94 euroon.

Lue myös: Maria Friström vaihtoi alaa äitiyslomalla – jätti asiakkuustyön ja alkoi remontoida: ”Jos minä pystyn, sinäkin pystyt”

”Jos tämä onkin Kelan tarkistussalapuhelu?”

Ensimmäisen kerran Vuorento istahti äitiysvapaalla ompelukoneen ääreen vauvan ollessa kaksiviikkoinen. Töitä hän tekee vain sunnuntaisin, sillä satunnaisista arkitöistä saatavat tulot eivät olisi taloudellisesti niin tuottavia, että ansiosidonnaisesta päivärahasta kannattaisi luopua.

Vanhempainvapaa aiheuttaa kuussa useamman tonnin loven yrityksen kassaan. Nyt tulot ovat vain muutamia satasia.

– Ymmärrän, että tienaamista pitää jollain tavalla rajata, mutta on se kyllä naurettavaa, että laskujen maksaminenkin pitää ajoittaa sunnuntaille. Jos haluaisin hoitaa tukkuhommat sähköpostin sijaan yhdellä puhelulla, olisi pakko soittaa arkena.

Kun Vuorento vastaa arkipäivänä asiakkaan puheluun, mielessä häivähtää salaliittoteoria.

– Olen ensimmäistä kertaa elämässäni tukien varassa, ja joka kerran puhelimen soidessa mielessä vilahtaa ajatus, että jos tämä onkin Kelan tarkistussalapuhelu. Se liittyy tunnollisuuteen. Ei näillä vaipparahoilla veropetosta olla tekemässä, ja siksi tuntuu niin tyhmältä, että töiden tekeminen on rajoitettua.

Vuorento huomauttaa, että jos työskentely olisi vapaampaa, hän voisi helpommin jakaa perhevapaan puolisonsa kanssa.

– Mieheni voisi tehdä jo nyt nelipäiväistä viikkoa, eikä minulla olisi niin suurta painetta saada hänen perhevapaansa ajaksi itseäni täysipäiväisesti työllistettyä.

Kun Vuorennon puoliso jää vanhempainvapaalle, tämän ansiosidonnaisen päivärahan ja Vuorennon palkan pitäisi riittää pitämään perheen elintaso yllä.

– Systeemiä pitäisi vähän jalostaa, ja mielestäni tuloraja olisi paljon fiksumpi kuin sunnuntaisääntö. En usko, että kukaan siinä tapauksessa lopettaisi olemasta pääasiassa äiti.

Seura.fi: Kelan äitiyspäivärahauudistus ja yllätysvauva ajavat yrittäjä-äidin taloudelliseen ahdinkoon – Kaisan äitiysvapaa jää vain kahden kuukauden mittaiseksi

Lue myös:

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X