Työ ja raha 09.12.2018 Päivitetty 17.08.2023

Sijoita lapsellesi 10 euroa kuussa ja hän voi tienata kymppitonneja!

– Lapselle sijoittamisessa pääsee alkuun jo 10 eurolla kuukaudessa, sanoo viestintäalan yrittäjä ja piensijoittaja Merja Mähkä. Kokosimme vinkit aloittamiseen.

Teksti
Inka Ikonen
Kuvat
iStock

Suomalaiset ovat kiinnostuneet sijoittamisesta. Epävarmuus tulevaisuudesta on saanut monet pohtimaan, kuinka turvata toimeentulo ja hyvinvointi, vaikka tulevasta ei ole takeita.

Tulevaisuus tuntuu epävarmalta myös monesta vanhemmasta . Emme tiedä, millaisessa maailmassa lapsemme tulevaisuudessa elävät ja millaisia töitä he tekevät. Onko opiskelu maksutonta myös tulevaisuudessa? Onko lapsille tarjolla vakituista palkkatyötä vai toimivatko he kenties yrittäjinä?

Voimmeko me vanhemmat sijoittaa lastemme tulevaisuuteen? Pitäisikö meidän?

– Voimme ja pitäisi, sanoo sijoittaja Merja Mähkä.

– Paras tapa varautua tulevaan on luoda lapselle taloudellisen turvallisuuden pohja, joka helpottaa opiskelua, töiden vaihtamista ja uudelleen kouluttautumista.

Miten taloudellinen pohja sitten rakennetaan? Tavallisen perheen arjessa on harvoin ylimääräistä rahaa. Entä jos elää kotihoidontuella ja rahat riittävät hädin tuskin elämiseen?

Vaikka kotihoidontuki on tarkoitettu toki ensisijaisesti elämiseen eikä sijoittamiseen, se ei silti ole esteenä sijoittamisen aloittamiselle.

– En ajattelisi, että kotihoidontuen sijoittaminen muuhun kuin konkreettisesti perheen jokapäiväiseen elämiseen olisi väärin, jos rahan vain suinkin saa riittämään, Mähkä sanoo.

– Kotihoidontuen voi ajatella olevan vanhemmalle korvausta nimenomaan siitä, että lapsi ei ole kunnallisessa hoidossa. Sen vanhempi voi käyttää parhaaksi harkitsemallaan tavalla.

Sijoittamisen voi aloittaa pienestä

Sijoittamisessa pääsee Mähkän mukaan alkuun 10 eurolla kuukaudessa. Saisiko sen verran nipistettyä kuukausittaisista menoista? Säästää voi vaikka vaatteista suosimalla käytettyjä.

– Jos lapsia on monta, ja useamman kymmenen euron kuukausierä tuntuu liian suurelta, tekisin rahastosijoituksen lapsille vuorotellen: yhtenä kuukautena yhdelle, seuraavana toiselle ja niin edelleen, säännöllisesti joka kuukauksi.

Myös yksi yhteinen rahasto on vaihtoehto, mutta voi olla hankala siinä vaiheessa kun sitä aletaan jakaa.

– Lapset täyttävät 18 vuotta eri aikaan, siksi oma rahasto jokaiselle on selkeämpi. Toisaalta vuorokuukausin sijoittamisessa käy väistämättä niin, että lasten rahastojen arvot kehittyvät vähän eri tavalla. Siksi pyrkisin löytämään vaihtoehdon, jossa kaikille menee samansuuruinen pieni summa kuukausittain omaan rahastoon.

Jos omat tulot eivät yksinkertaisesti riitä sijoittamiseen, voiko kummeilta, sukulaisilta tai isovanhemmilta pyytää osallistumista?

– Tavaraa ja lahjoja tulee ihan hirveästi monille nykylapsille muutenkin, joten jos välit ovat hyvät, voihan siitä vinkata, että tavaroiden sijaan pyrimme kerryttämään lapselle rahastoa.

sijoittaminen

Kun sen pienenä oppii, sen vanhana taitaa…

Kummalle säästää: itselleen vai lapselle?

Jos pienistä tuloista pitää säästää ja sijoittaa, täytyy ehkä tehdä valintoja: säästääkö summaa omille eläkepäivilleen vai lapselleen.

– Jos pitäisi valita, sijoittaisin enemmin lapselleni kuin itselleni, toteaa Mähkä.

Lapsi nimittäin hyötyy sijoittamisessa jo pienistä summista paremmin kuin aikuinen. Syy on yksinkertainen: aika. Mitä pidempään sijoitukset muhivat, sitä pienemmät summat riittävät hyviin tuloksiin.

– Mikäli sijoittaminen on alkanut jo lapsuudessa eikä lapsi koske sijoituksiin, kympeistäkin ehtii kehittyä kymppitonneja lapsen eläkeikään mennessä, vaikka lapsi itse ei sijoittaisi ikinä, Mähkä perustelee.

Jos sijoittamisen aloittaa vasta aikuisena, on luonnollisesti sijoitettava suurempia summia päästäkseen samoihin tuloksiin.

Mähkä itse sijoittaa lapsilisät lapsensa tulevaisuutta varten ja itselleen sen jälkeen, kun ruoka- ja asumismenot on hoidettu.

– Huvit tulevat vasta sitten, kun rahaa on mennyt säästöön, Mähkä toteaa.

Mihin kannattaa sijoittaa?

Kun säästösumma on selvitetty, mihin se sitten tuupataan?

– Sijoittaisin lapselle matalakuluiseen indeksirahastoon joka kuukausi. Monesta pankista löytyy tämä vaihtoehto, Mähkä ohjeistaa.

Mähkän mukaan nyt onkin hyvä hetki aloittaa sijoittaminen, sillä kurssit ovat laskeneet huipuistaan.

– Pitkän aikavälin sijoittamisessa ei kannata hirveästi vilkuilla kurssikehitystä. Lapsen varttuessa kurssit kyllä ehtivät kääntyä myös nousuun.

Lapsi saa sijoituksensa täyttäessään 18 vuotta – halusit tai et. Siksi Mähkä painottaa talouskasvatuksen tärkeyttä.

– Oma isäni sai 20 vuotta sitten selitettyä minulle, miksei sijoituksia kannata myydä. Pitkälti sen ansiosta osakesalkkuni arvo ehti käydä jopa 300 000 ennen syksyn kurssilaskua, Mähkä sanoo.

Lapsi kannattaa ottaa muutenkin mukaan sijoittamiseen. Päiväkoti-ikäinen ei siitä vielä hirveästi voi ymmärtää, mutta hiljalleen aiheesta voi alkaa keskustella.

– Olen kertonut omalle lapselleni, että tuosta yhtiöstä sinä omistat pienen siivun, ja joka kerta, kun ostamme jotain yhtiön liikkeestä, sinä saat pienen pienen osuuden käyttämästämme rahasta.

– Olennaisinta on kuitenkin opettaa lapselle rahan käyttöä: mistä se tulee, mihin se menee ja miksi sitä kannattaa säästää.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X