Työ ja raha 21.08.2019 Päivitetty 14.08.2023

Tuliko puolisosta firman orja? Jos hän on joku näistä 7 työläistyypistä, toimi heti

Lasten hoitaminen ei ole ruusuilla tanssimista kiireisessä työarjessa. Entä sitten, kun työ työntyy elämään liikaakin ja aiheuttaa kotona riitaa?

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

1. Jees-mies töissä, pois-mies kotona

Hän lupaa tulla tänään aikaisin töistä kotiin, mikä tarkoittaa aikaisintaan kuudelta illalla. Huomaat tyhjästä katseesta, että sohvallakin mielessä pyörivät vain työjutut. Hän soittaa työpuheluja salaa, vaikka Muumimaailmasta uimamajan takaa.

Hyvää: Toivon mukaan omistautuneisuus näkyy muhkeassa kokonaispalkassa, sillä ylitöistä hän ei edes tohtisi laskuttaa.

Huonoa: Yhteistä aikaa ei ole.

Toimi heti: Kerro hänelle, että tilanne on jatkunut jo liian pitkään. Muistuta, että pomo toki varoitti harvinaisen kiireisestä kesästä, mutta se oli jo toissa vuonna. Sopikaa ehdottomasti, että edes lomat ovat aikaa, jolloin työkännykkä pysyy kaapissa.

2. Vuorotyöläinen eli vapaamatkustaja

Päivällä sinä olet töissä ja lapsi päiväkodissa – hän katsoo kotona Netflixiä. Illan tullen sinä hoidat kotona lasta, kun hänen työvuoronsa alkaa. Hänellä on myös arkivapaita, mikä tarkoittaa, että taas viikonloppuna olet yksin lasten kanssa.

Hyvää: Puoliso voi päiväsaikaan viedä lapsia mukaville pikku retkille, jos ei tuuppaakaan heitä aamusta tarhaan.

Huonoa: Pahimmassa tapauksessa teet ”työpäivää” koko viikon, kun päivätöiden päälle olet yksin vastuussa lapsista useimmat illat ja viikonloput.

Toimi heti: Vuorotyö ei välttämättä ole mitenkään ongelmaksi perhearjessa. Jos sinua kuitenkin kismittää, pidä kiinni omasta ajastasi. Kun hänellä on normaali päivävuoro tai arkivapaa, silloin ilta on hänen lapsenhoitoaikaansa.

3. Vuorotyöläisen puoliso – uhrautuva marttyyri?

Teet itse iltavuoroja, ja päivätöissä käyvä puolisosi hoitaa silloin lapset ja kodin. Kun viikonloppu koittaa, et uskalla irrottautua tapaamaan ystäviä. Sinulla on ollut arkipäivinä jo pitkät aamupäivät yksinäistä luppoaikaa, kun kaikki ystäväsi ovat olleet toimistotöissään.

Hyvää: Lapset viettävät paljon keskinäistä aikaa puolisosi kanssa, ja heidän suhteensa on vahva.

Huonoa: Podet hankalista työajoistasi alituisesti huonoa omaatuntoa varsinkin, kun miehesi huokailee ärtyneesti aina työvuorolistasi nähdessään. Koet sosiaalista eristäytyneisyyttä.

Toimi heti: Istukaa alas viikoittain ja merkatkaa kalenteriin erityisesti 2 päivää. Toisena sinä tapaat ystävän. Toisena puolisosi on täysin vapautettu lapsenvahtimisesta. Moni hakeutuu lasten myötä vuorotöistä päivätöihin, mutta on muitakin ratkaisuja. Voisiko jompikumpi tai kummatkin teistä neuvotella 80-prosenttisen työajan eli enemmän aikaa perheelle?

Lue myös: Vuorotyöperheissä arki on aikataulujen yhteensovittamista – tällainen on 2-vuotiaan Kiian viikko vuoropäiväkodissa

4. Singahtelija: Maanantaina Moskovassa, ensi viikon Etelä-Koreassa

Joka toinen viikko hän ilmoittaa anteeksipyytävästi, että lentää tiistaina konferenssiin ja pääsee takaisin aikaisintaan perjantaiyönä.

Hyvää: Tuliaiset.

Huonoa: Koska et omilta töiltäsi ehtisi päiväkotiin ennen sen sulkeutumista, joudut hälyttämään lapsenvahdin koko työmatkan rupeamalle. Usein se on anoppi.

Toimi heti: Voi olla reilua sopia, että lapsenvahdin järjestäminen on sen vastuulla, kenen työ aiheuttaa arkeen yllätysmuutoksen. Älä siis automaattisesti ala organisoida hoitokuviota itse vaan anna se puolisosi kontolle.

5. Sala-vanhempi, jonka lapsesta ei tiedä töissä kukaan

Puolisosi ei tykkää puhua siviiliasioista työpaikallaan. Pomo saatikka työkaverit eivät ole kuulleetkaan perheenlisäyksestänne. Sinuakaan ei ole välttämättä toimistossa kertaakaan mainittu.

Hyvää: Jos hän saa varattua itselleen kesän parhaat lomaviikot ja pisimmät jouluvapaat, kukaan ei marise, että taas lapsiperheellistä suositaan.

Huonoa: Hänellä on ehkä määräaikainen työsuhde, ja hän pelkää työnantajan suhtautumista lapsivapaisiin. Miehellä isyysvapaat jäävät herkästi käyttämättä. Sinä joustat aina, kun lapsi on sairaana.

Toimi heti: Suomessa on laitonta syrjiä perhevapaita käyttäviä. Myös määräaikaisella työntekijällä on täysi oikeus pitää isyysvapaata ja olla kotihoidontuella. Se ei lain mukaan saa vaikuttaa työsuhteen jatkumiseen. Muistuta tästä puolisoasi!

6. Työkaveri

Teillä on sama työpaikka! Kun työpaikkaromanssi leimahti, ette tulleet edes ajatelleeksi järjestelyn täydellisyyttä tulevaisuudessa. Ei tappeluita siitä, kumpi vie ja hakee lapsia päiväkodista – sama matka kaikilla.

Hyvää: Säästöt bensakuluissa, yhteinen aika liikenneruuhkissa.

Huonoa: Työjutut tuppaavat puskemaan vapaa-ajan keskusteluihin.

Toimi heti: Olisiko puolison työpaikalla kiinnostava pesti auki? Tai sinun työpaikallasi puolisolle? Mieti kuitenkin ensin – oletko oikeasti valmis tutustumaan puolisosi yrmeään työminään? Saati itse paljastumaan kahvihuoneen juorukelloksi?

7. Sarjavaihtaja – muutto työn perässä kolmatta kertaa

Kumppanisi on uraputkessa. Se tarkoittaa, että pari kevättä sitten muutitte ulkomaankomennukselle. Palasitte lyhyeksi aikaa kotiin, mutta uusi työ odottaa toisella puolella Suomea firman uudella tehtaalla.

Hyvää: Lapsista tulee sopeutuvaisia, kun ystäväpiiri ja maisema vaihtuvat moneen kertaan.

Huonoa: Juurettomuus, oma urasi kärsii.

Toimi heti: Välitilassa eläminen on henkisesti rasittavaa. Voi olla helpompaa ajatella, että uusi osoite on nyt koti, vaikkei tulevasta aina tiedä.  Vanhemmalle lapset ovat muutoksessa etu: lasten menojen kautta kontaktit uusiin ihmisiin ovat luontevia ystävyyssuhteiden alkuja.

Lue myös: Miten saan mieheni tekemään kotitöitä? Psykoterapeutti vastaa monen naisen kokemaan ongelmaan

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X