Perhe-elämä 15.04.2018 Päivitetty 29.01.2021

Uusi viikko, uusi kaaos? Ei enää! 18 vinkkiä, joilla helpotat lapsiperhearkea

Haaveissa vaivattomampi lapsiperhearki? Ei muuta kuin jääpalamuotit, rikkaharja ja lelulaukku kehiin.

Teksti
Maria Soininen
Kuvat
iStock

Lapsiperheen viikko on täynnä säätämistä, suunnittelemattomia tilanteita, hektisiä aamuja ja nälkäkiukkuja. Apu löytyy joskus yllättävän pienistä keinoista. Lue 18 niksiä, jotka helpottavat arkea kummasti. Onko joku listan kohdista sinulle tuttu jo ennestään?

1. Hanki lahjavarasto

Osta alennusmyynneistä ja tarjouksista leluja varastoon. Kun lapsi seuraavan kerran kiikuttaa päiväkotikaverin synttärikutsun kotiin, ei lahjahankinta aiheuta ylimääräistä stressiä. Pelit, kirjat ja askartelukrääsä ovat ajattomia lahjoja, joita on melko helppo hankkia etukäteen tietämättä lahjansaajaa. Niillä voi myös täydentää melkein valmista synttäripakettia.

2. Kokkaa arkiruoat jo ennen arkea

Sunnuntai on kiireisen kokin tehopäivä. Valmista uuden viikon varalle ruokia, jotka on helppo lämmittää perheelle illallisaikaan. Padat, laatikot ja keitot ovat näppäriä arkiruokia, joita voi hyvin tehdä enemmän kerralla. Niitä on myös kätevä muunnella erilaisilla mausteilla, kermoilla ja lisukkeilla.

3. Opeta lapset tekemään itse

Maailma mullistuu, kun lapsi oppii viemään omat vaatteet paikoilleen, kuorimaan itselleen välipalaomenan ja leikkaamaan varpaankyntensä. Mitä enemmän lapselle opettaa arkisia taitoja, sitä enemmän vanhemmille jää aikaa hoitaa muita kodin askareita. Myös lapsen itseluottamus ja vastuuntunto kehittyvät, kun hänen antaa toimia itsenäisesti.

4. Päätä vaatteet sunnuntaina

Sunnuntainen ennakointi kannattaa paitsi ruokailu- myös pukeutumiskysymyksissä. Arkiaamujen vaikeus helpottuu ainakin hieman, kun päätät etukäteen, minkä paidan lapsi laittaa minäkin päivänä. Huomaat myös samalla, jos osa suunnitelluista vaatteista on likaisena — ja ehdit järjestää vielä pyykkipäivän ennen viikon alkua.

Keskenään samansävyiset lastenvaatteet helpottavat pukeutumisrumbaa ja pyykinpesua.

5. Mätsää vaateostokset

Osta samanvärisiä tai -sävyisiä lastenvaatteita, jotta mahdollisimman monet ylä- ja alaosat sopivat keskenään yhteen. Tällöin myös kouluikäinen lapsi osaa valita itse vaatteensa kaapista (ilman, että hän päätyy kouluun yllään kultainen röyhelöhame ja aamutakki). Lisäksi pyykinpesu helpottuu kummasti, kun vaatteissa on yhtenäinen värimaailma.

6. Pidä ruokapöydän lähellä kosteuspyyhkeitä

Neutraalintuoksuiset kosteuspyyhkeet ovat näppärä apuväline lapsiperheen ruokailuhetkessä. Pyyhkeet käyvät sekä lapsen kasvojen, pöydän pinnan että käsien pyyhkimiseen.

7. Vauvanruoka jääpalamuotteihin

Tee ruuat vauvalle etukäteen, ja pakasta ne jääpalamuotteihin – koska pieni vauva vasta harjoittelee kiinteän ruuan syömistä, muotin kokoinen annos on riittävästi. Jääpalamuotista ruokaa on helppo sulattaa syötäväksi. Annoskokojen kasvaessa ruuan voi pakastaa silikonisiin muffinssivuokiin.

8. Rytmitä päivä

Jos arki tuntuu luisuvan kaaoksesta toiseen, päivän aikatauluttamiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Aikataulutus pakottaa miettimään tehtäviä asioita ja niiden kestoa etukäteen, joten päivän ohjelma ei tule täysin yllätyksenä. Tällöin myös vapaa-ajalle jää todennäköisesti paremmin aikaa.

9. Herää ennen lapsia

Entäpä, jos heräisit huomenna tuntia aiemmin kuin lapsesi? Todennäköisesti väsyttää (edelleen), mutta samalla saat kallisarvoista aikaa hoitaa asioita tai keskittyä vain itseesi. Aamukahvi ja kiireetön somehetki — miksi ei?

10. Mieti, milloin nukut

Päiväunista kannattaa tehdä selkeät pelisäännöt: milloin lapsi laitetaan unille ja kuinka pitkään hänen annetaan nukkua? Myös täsmällinen nukkumaanmenoaika helpottaa iltoja, kun lapsi tottuu siihen, että sänkyynmeno tapahtuu aina samaan aikaan. Vanhempien ilta venyy usein myöhemmäksi, mutta jaksamisen kannalta nukkumaanmenossa kannattaa olla säännöllinen. Jos taas äiti ja isä ovat myös päiväunia vailla, kannattaa ne hoitaa ennen iltapäivää. Nuku korkeintaan 20 minuuttia – pidemmistä torkuista herättyäsi olo on yleensä entistä tokkuraisempi ja väsyneempi.

Ylimääräinen tavara vie turhaa säilytystilaa varastoista

11. Karsi tavaroista

Ylimääräistä tavaraa kertyy yllättävän helposti, joten kiinnitä huomiota siihen, mitä oikeasti tarvitset. Pieniä koriste-esineitä ei kannata hankkia liikaa, sillä ne hankaloittavat pölyjen pyyhkimistä, ja suuri määrä pientä tavaraa näyttää helposti sekavalta. Tarpeettomat lelut, astiat ja vaatteet voi kierrättää esimerkiksi kirpputorilla. Myös monet yhdistykset ottavat mielellään hyväkuntoista tavaraa vastaan.

12. Nujerra nälkäkiukut

Tämä neuvo on kullanarvoinen etenkin silloin, jos kouluikäinen lapsesi saapuu kotiin ennen sinua. Ekaluokkalaiselle ruuanvalmistaminen voi olla vielä työlästä, joten varaa hänelle välipaloja valmiiksi. Pilko rasiaan kasviksia ja hedelmiä, tee rahkaa, valmista voileipiä tai pyöräytä jääkaappiin smoothie odottamaan. Varmista, välipalat ovat helposti saatavilla, jotta lapsi löytää ne itsekin.

13. Selviytymispakkaus autoon

Pakkaa autoon koko perheen huoltolaukku yllätysten varalle. Se voi sisältää esimerkiksi vaippoja, taskulampun, sateenvarjon, ensiaputarvikkeita, välipalapatukoita, pillimehuja, pyyhkeitä, varahanskoja ja käteistä rahaa. Kiität itseäsi siinä vaiheessa, kun auto sammuu keskelle ei-mitään, lapsi alkaa karjua nälkäänsä, kastelee takapenkin tai pankkikortti lakkaa toimimasta.

14. Varaa eteiseen harja ja rikkalapio…

Ulkoa kantautuvien kivien ja hiekan määrä yllättää etenkin keväisin. Jalkapohjissa tuntuva roska ei harmita niin paljon, kun tietää, että apu on lähellä – varaa siis eteisen nurkkaan harja, jolla saat putsattua enimmät irtoroskat ilman sen suurempia siivouspäätöksiä. Niin, ja tämänkin taidon voit opettaa kouluikäiselle lapsellesi. Kuinka monta pikkukiveä hän löytää rikkalapioon?

Lelut ja kirjat saattaisivat olla nyt paikallaan.

15. …ja äkkilähtöjä varten lelulaukku

Jos autossa odottaa huoltolaukku, kotona on hyvä olla valmiina lelulaukku. Pakkaa sinne esimerkiksi muutama pehmolelu, kirja, tehtäväkirja sekä kyniä ja tarroja. Laukku pelastaa ne tilanteet, kun on lähdettävä äkillisesti esimerkiksi kauppaan tai lääkäriin, eikä lasta voi jättää kotiin: tällöin varalelut ja -kirjat viihdyttävät lasta ainakin hetken aikaa.

16. Lataa kahvi valmiiksi

Ehkä yksi käytännöllisimmistä arjen neuvoista on ladata kahvinkeitin valmiiksi edellisenä iltana. Herättyäsi ei tarvitse kuin painaa nappia, ja aamukahvi on kohta valmista. Arjen luksusta.

17. Lempilelu varalle

Jos lapsellasi on ehdoton lempilelu, osta toinen samanlainen odottamaan. Pienokaisen maailma pelastuu siinä vaiheessa, kun kaivat uuden lelun hajonneen tai hävinneen tilalle. Lapsen täytyy toki oppia sietämään menetyksiä, mutta suosikki-Petzin katoaminen juuri ennen kerhon lelupäivää voi olla joskus liikaa.

18. Näe kaaos eri silmin

Arkineuvoista ehkä kullanarvoisin on se, että opettelee suhtautumaan pyykkikasoihin, sotkuisiin pöytiin ja tekijäänsä odottaviin pihatöihin kevyemmin. Koti ei voi aina olla tip top, mutta kuka sanoo, että sen pitäisikään?

Lähde: 20 mom hacks to make your life easier now

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X